Laburisti predlažu saborsku raspravu o stečaju (video)

ZAGREB, 17. travnja 2012. — Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada uputit će u saborsku proceduru prijedlog zaključka o stečaju kako bi u raspravi upozorili na potrebnu promjenu postojećeg zakonskog okvira zbog dosadašnjeg lošeg i dugotrajnog provođenja stečajnih postupaka te grubog kršenja odredbi Stečajnog zakona.

“U takvim su postupcima tvrtke uništavane namjerno ili nesposobnim upravljanjem te završile u likvidaciji, a radnici bez posla”, rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Iznio je podatke prema kojima se čak 89 stečajnih postupaka vodi dulje od 10 godina, 166 dulje od pet godina, a 287 dulje od tri godine premda bi trebali završiti najdulje za godinu i pol.

Trenutno se, kaže, vodi 1400 stečajnih postupaka, a zasigurno bi ih bilo i više, procjenjuje Lesar, no uprave ne pokreću stečajne postupke niti za to odgovaraju pa su tvrtke po dvije-tri godine u agoniji, iako sindikati i radnička vijeća ukazuju na sumnjive radnje. “Nitko na to ne reagira, pa ni Državno odvjetništvo i takvu praksu želimo promijeniti”, ističe Lesar.

Ocjenjuje nedopustivim da ni jedno tijelo vlasti nema evidenciju stečajnih postupaka i da su još uvijek moguće manipulacije s tzv. tvtkama-kćerima.

Lesar navodi kako svojim prijedlogom Hrvatski laburisti žele prisiliti Vladu da predvidi besplatnu pravnu pomoć radnicima vjerovnicima u stečajnom postupku te uvesti institut prisilne naplate radi preustroja ili spašavanja zdravog dijela tvrtke. Od Državnog odvjetništva zatražili bi izvještaj gdje i kako se stečajni zakon najviše kršio te saslušali i one koji nude modele radničkog preuzimanja u stečajnom postupku.

“Želimo spriječiti nezakonitost, lopovluk i kriminal prije otvaranja stečaja”, rekao je Lesarov stranački kolega Zlatko Tušak i potaknuti državne institucije da pokrenu odgovarajuće radnje prije ili za vrijeme otvaranja stečaja, prije svega Poreznu upravu i Državno odvjetništvo, kako bi se spasilo što više radnih mjesta i očuvala vrijednost imovine koja u rasprodaji izgubi i do 50 posto vrijednosti.

Po podacima koje su Laburisti prikupili po trgovačkim sudovima, ukupno je 1.393 stečaja na sudovima, najviše u Zagrebu i Rijeci – 73 posto. Kod otvaranja stečajnih postupaka zaposlenih je u tim tvrtkama bilo 21.781, a na 31. siječnja 2012. bilo ih je 2.348, što znači da je izgubljeno više od 19 tisuća radnih mjesta. Radnici su, kaže Tušak, uspjeli naplatiti svega 32 posto potraživanja, a država još i manje – 15 posto.

Laburisti upozoravaju i na premali broj stečajnih upravitelja i stečajnih sudaca o čemu govori i podatak da na sudu u Rijeci jedna sutkinja ima na desetke stečajnih postupaka.

Na pitanje novinara odgovaraju da će podržati Vladin prijedlog o gašenju 20 tisuća tvrtki, ali samo ako iz Vlade predlože tko će voditi te stečajne postupke jer bi, kako procjenjuju, takav postupak u sadašnjoj situaciji bio prilično rizičan.

(Hina)

Više o temi:
>> http://www.radio101.hr/news.php?id=82405
>> http://www.mediaservis.hr/2012-04-17/stranke/laburisti-ce-od-sabora-zatraziti-raspravu-o-stecajevima-u-hrvatskoj/
>> http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/188388/Sutkinja-u-Rijeci-vodi-cak-218-stecajnih-postupaka.html
>> http://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-laburista-ovo-je-model-kako-se-kradu-radnici-preko-stecajeva-uz-pomoc-banaka/610235.aspx
>> http://m.dnevnik.hr/index.php?article_id=229026
>> http://www.24sata.hr/politika/lesar-u-hrvatskoj-je-trenutno-otvoreno-oko-1400-stecajeva-262328
>> http://cro.time.mk/read/8045cbf6ad/8afa809712/index.html

| Broj posjeta: 991 |

1 komentar u "Laburisti predlažu saborsku raspravu o stečaju (video)"

  1. …te [b]saslušali[/b] i one koji nude modele radničkog preuzimanja u stečajnom postupku.

    A skepticima koji ne vjeruju u radničko preuzimanje preporučiti [b]čitanje[/b] studije nobelovke Elinor Ostrom: [i]Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action[/i].

    “Upravljanje zajedničkim dobrima” [governing the commons] se inače ne hrvatskom čita kao “samoupravljanje” [self-government].

    [Romano Krauth]

Imate li komentar?