HRVATSKI LABURISTI NEĆE PODRŽATI IZMJENU DEKLARACIJE O TEMELJNIM NAČELIMA PREGOVORA ZA PUNOPRAVNO ČLANSTVO RH U EU

Hrvatski Sabor donio je 19. siječnja 2005. godine Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj Uniji. Deklaracija je donesena jednoglasno i ponosni sabornici istovremeno su donijeli i Izjavu Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

U toj deklaraciji između ostaloga zapisano je i:

6. Hrvatski sabor naglašava nužnost osiguranja transparentnog vođenja pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i svoje uloge u raspravi o svim bitnim pitanjima koja proizlaze iz pregovora….

7. Hrvatski sabor naglašava nužnost pojačanih aktivnosti na širenju informacija o svim aspektima Europske unije, procesa pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i učincima punopravnog članstva u Europskoj uniji putem Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i drugih inicijativa, te u otvorenom dijalogu sa svim subjektima društva.

8. Hrvatski sabor ističe važnost aktivne uloge građana Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Građani Republike Hrvatske će odlučiti o pristupanju Europskoj uniji putem referenduma koji se mora održati prije potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, odnosno po završetku pregovora

A u Izjavi stoji i slijedeće:

Hrvatski sabor i Vlada vide članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji kao izraz volje građana Republike Hrvatske na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti, kao i otvorenog i transparentno vođenog procesa pregovora, tijekom kojih svim zainteresiranim čimbenicima treba biti osigurano pravo na informaciju i dijalog, putem Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i drugih inicijativa, kako bi najšira javnost bila u prilici izraziti mišljenja o uvjetima članstva u Europskoj uniji.

Koliko su pregovori bili transparentni?

Koliko je Vlada radila na širenju informacija o svim aspektima Europske unije, procesa pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji?

Koliko je javnost upoznata s učincima punopravnog članstva u Europskoj uniji?

Hoće li građani na referendumu odlučivati na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti, kao i otvorenog i transparentno vođenog procesa pregovora tijekom kojih svim zainteresiranim čimbenicima trebalo biti osigurano pravo na informaciju i dijalog?

Koliko je najšira javnost bila u prilici izraziti mišljenja o uvjetima članstva u Europskoj uniji?

Što Vlada sada predlaže?

Izmjenu Deklaracije po kojoj bi građani na referendumu odlučivali NAKON potpisa pristupnog ugovora.

Uz koje obrazloženje? Citiramo ga:

Predlaže se izmjena teksta u točki 8. stavku 1. Deklaracije, na način da će građani i građanke odlučivati o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na referendumu, koji će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ovisno o rezultatu referenduma, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

A koji je stvarni razlog? Strah od građana! Nepovjerenje u građane! I već viđeno „preuzimanje donošenje teških odluka od strane političke elite“.

A pošto Hrvatski laburisti imaju u povjerenje u građane Hrvatske, nećemo podržati ovu izmjenu deklaracije.

Dragutin Lesar,
predsjednik

| Broj posjeta: 1.369 |

1 komentar u "HRVATSKI LABURISTI NEĆE PODRŽATI IZMJENU DEKLARACIJE O TEMELJNIM NAČELIMA PREGOVORA ZA PUNOPRAVNO ČLANSTVO RH U EU"

  1. Još jedan od razloga zašto ovu vladu treba rušiti ulica, odnosno narod.

    Predstavnička demokracija je najgora.

    Rješenje je neposredna ili direktna demokracija.

Imate li komentar?