Država se za sebe pobrinula, ali naplata radničkih potraživanja… (video)

‘Prateći dvije godine unazad, dan-dva prije rasprave u Saboru uvijek su velike antikorupcijske akcije. Mislim da bi četiri rasprave godišnje pomogle većem angažmanu USKOK-a, DORH-a i policije’, rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada u raspravi o radu državnih odvjetništava u 2011. godini.

Također, Dragutin Lesar izvješće odbacuje zbog odbacivanja kaznenih prijava za neisplatu plaća, što DORH obrazlaže ustaljenom sudskom praksom po kojoj radnik mora dokazati namjeru neisplate plaće. “Država se za sebe pobrinula. Ovršni postupak, naplata poreza brzinom munje, svi dugovi među vlasnicima kapitala brzinom munje, ali naplata radničkih potraživanja, e to već ne treba brzinom munje“, rekao je Lesar.

Raspravu o radu državnih odvjetništava u 2011. su osim klubova održali i zastupnici u pojedinačnoj saborskoj raspravi. Branko Vukšić prozvao je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da radi po diktatu politike, a ne sukladno potrebama hrvatskog društva da se stane na kraj korupciji i kriminalu.

“Ne znam je li glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dio političkog ili pravosudnog ‘establishmenta’. Često vidim da je više u politici nego u pravosuđu”, poručio je Branko Vukšić (Hrvatski laburisti).

Nije mu lako, dodao je, odgonetnuti Bajićevu ulogu u pravosuđu, enigmom ocijenivši odnos svake vlasti prema njemu.

“Kada je SDP bio u poziciji tada je bio kritičan prema Bajiću, kada je na vlasti tih je kritika daleko manje. Jedan kolega iz SDP-a, sadašnji ministar, u prošlom je mandatu Bajića nazvao stand-Bajić zbog toga što drži mnoge slučajeve u ladici, a sada odjednom preko noći, kada se vlast promijenila, sada je moving-Bajić, sve se pokreće”, istaknuo je Vukšić.

Na njegove prozivke kako DORH nije reagirao na tvrdnje HDSSB-ovca Ivana Drmića da je Ivo Sanader na čelo HDZ-a, a time i Vlade, došao krađom glasova, replikom je reagirao Dinko Burić (HDSSB), rekavši kako je glavni državni odvjetnik “bio sluga tadašnjeg premijera Ive Sanadera”.

“Kako će politika biti vjerodostojna, kako ćemo mi saborski zastupnici biti vjerodostojni ako ne znamo odgovore na pitanja, ako nam ne kažu što se dogodilo i jedanput nam zatvore usta da ne govorimo o tome. To je otišlo u nepovrat. Mi smo izgubili povjerenje naroda zbog toga, političari su na dnu dna”, odgovorio mu je Vukšić.

Izvor: uredništvo, HINA

Cijela rasprava Dragutina Lesara:

| Broj posjeta: 948 |

Želite li komentirati? Objava: "Država se za sebe pobrinula, ali naplata radničkih potraživanja… (video)"

Imate li komentar?