Udar na ustavni poredak!

Hrvatski Ustav kaže da se parlament u Hrvatskoj naziva Saborom. Dakle, Sabor je parlament. U njemu se donašaju zakoni, odlučuje o svakodnevici i budućnosti Hrvatske i u njemu se, prije i iznad svega, govori.

Saborski zastupnici zaštićeni su imunitetom za ono što na tom mjestu (u Saboru) i po svojoj funkciji (dakle, kao zastupnici i na drugim mjestima) izgovore. Uvijek smo se zalagali da se imunitet ne može i ne smije koristiti ni za što drugo, osim za izgovorenu riječ. Ako saborski zastupnik ukrade, imunitet mu se skida i sudi mu se kao lopovu, ako ubije – kao ubojici, ako počini ratni zločin – kao ratnom zločincu. Ali smo se istovremeno i zalagali, ne samo mi, svi slobodnomisleći ljudi u ovoj državi i to znatno prije nego što se o HDZ-u počelo i razmišljati, za slobodu riječi, svakog čovjeka, a izabranog zastupnika napose.

Čitav sustav parlamentarne demokracije temelji se na apsolutnoj slobodi govora u parlamentu. Nitko, nikad (osim u diktaturama koje su glumile parlamentarnu demokraciju) nije ni pokušao optužiti ili osuditi parlamentarca za nešto što je rekao, izjavio, ustvrdio. Bez obzira koliko to bilo grubo, pa bez obzira i da li se radilo o istini ili eklatantnoj laži. Riječi parlamentarnih zastupnika mogu ocjenjivati samo birači koji su ih izabrali. I nagraditi ih ili osuditi na izborima. Nitko drugi.

Naš sustav, opisan Ustavom Republike Hrvatske kao temeljnim zakonom, sustav je parlamentarne demokracije. Barem je to bio do jutros. Danas, 21. Listopada 2011. Godine (zapamtite taj datum) jedna skupina pripadnika stranke optužene da je zločinačka organizacija, a dobar dio vodstva se već nalazi u zatvoru, dio čeka ispred njega, i njihovi suučesnici, jeftini trgovčići provincijskog tipa, izvršili su državni udar na parlamentarnu demokraciju i ukinuli zastupnički imunitet za izgovorenu riječ svom kolegi zastupniku koji ih je opisao (odnosno njihovo rukovodstvo, koje, kao što smo rekli, čuči u zatvoru). Kako bi ga tužili i izveli na sud za nešto što je u parlamentu rekao.

Ako za išta što se uradi u parlamentu treba skidati imunitet zastupnicima to može biti samo za nasilno i protuustavno rušenje pravnog sustava. A upravo su to uradili zastupnici HDZ-a i njihovi bijedni trabanti. Svjesno su izglasali neustavnu odluku. Oni odlaze, kažu, a poslije njih – valjda potop. Neće proći. I njima će doći konobar s računom za naplatu, uvijek dođe. I nakon najpijanije pijanke. (NV)

| Broj posjeta: 1.189 |

2 komentara u "Udar na ustavni poredak!"

  1. Pa zar nas još nešto može začuditi od NJIH ?? Mene osobno ne. No, “Nothing last forever” kako reče Francis Urqhart u fantastičnoj TV seriji House of Cards…
    Izdžali smo 8 godina pa ćemo se strpiti još 50-ak dana.

  2. Meni se to čini kao već viđeno prepuštanje vlasti. HDZ je na izdisaju ali su ipak ( zahvaljujući izdajničkoj gamadi) skupili kvorum i izglasali sve što su htjeli te će kao najveći negativci sići sa vlasti. U tehničkom smislu, njima vlast više i ne treba jer su se nakrali za nekoliko generacija i u stvari im je jedino bitno da ih se ne procesuira nakon što predaju vlast. Dakle i HDZ i Kukuriku rade na tome da HDZ izgubi izbore pod uvjetom da ih ne sankcioniraju kada ovi dođu na vlast ( isto već viđeno). Onda će nakon 4 godine opet ovi prepustiti ovima i opet jovo nanovo. Laburisti smetaju i jednima i drugima jer su kamen smutnje u zatvorenom krugu izmjene vlasti tako da treba očekivati zajedničke napade ( kao u slučaju Mikšića), također treba očekivati da će od ovih 600 000 mrtvih barem pola glasati za kukuriku.
    Zato glavu gore i naprjed jer je dosta i jednih i drugih!!
    Baba

Imate li komentar?