Trideset godina Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Poštovani članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske,

od srca vam čestitamo na velikoj 30. obljetnici, dosadašnjem radu i zalaganju u zaštiti prava hrvatskih radnica i radnika!

Svestrano podržavamo vašu brigu o radnicima i sve predložene mjere za spas radnih mjesta uslijed pandemije korona virusa. Ovo su ključni trenutci u kojima je potrebno ustrajno prozivati neodgovorno djelovanje spram radnika te je i prilika za zaokret u društvu kako bi, napokon, počeli vrednovati radništvo.

U periodu smo velikih nepoznanica i neizvjesnosti jer tržište rada kakvo poznajemo do prije korona virusa više neće postojati. Upravo je zato nužno još jače pratiti kretanja postupne gospodarske reaktivacije i proaktivno djelovati kako se ne bi narušila prava radnika te izostala adekvatna zaštita na radnim mjestima.

Svi smo svjesni kako prava radnika u Republici Hrvatskoj nisu na razini razvijenog demokratskog društva, ni blizu onog što naši radnici zaslužuju, a to je, primarno, pravedna plaća za pošten rad.

Nažalost, trenutna pandemija s korona virusom pokazala je stvarno stanje radničkih prava u Hrvatskoj. Sprega Vlade RH i poslodavaca pokazatelj su da je pred nama još jako puno posla, truda i zalaganja, a najviše odgovornosti da budemo promicatelji, zaštitnici i gromoglasan glas hrvatskih radnica i radnika.

Ne smijemo dopustiti nesavjestan odnos prema radnicima po staroj narodnoj „tko jači, taj kvači“ te da se na dogovor i suglasje pozivaju radnici samo kada se treba ograničiti njihova prava.

Nužno je ustrajno inzistirati da se radnike poziva ravnopravno s poslodavcima za pregovarački stol jer nam sada predstoji još snažniji rad kako bi se pokrenuo gospodarski rast i maksimalno umanjile ekonomske, kao i socijalne posljedice pandemije.

Činjenica jest da Vlada RH promptno reagira na glas poslodavca, a glas radnika se ignorira. To se očituje i kroz niz mjera za pomoć poduzetnicima i spas gospodarstva koji se često iskorištavaju, a radnici ionako ostaju bez svojih radnih mjesta. Ova mjera je primarno zaštitila poslodavce kojima je ostavljen prostor za malverzacije.

Smatramo da je uz osiguranje primanja radnicima u ovom periodu iznimno važno da se u što većoj mjeri spriječi davanje otkaza zbog poslovno uvjetovanih razloga što je recentna i učestala praksa. Upravo zato, vaš prijedlog o objavi podataka poslodavaca koji su dobili potpore je nužna kako bi se osigurala transparentnost u praćenju trošenja proračunskih sredstava i zaštitili radnici.

Ujedno, ovo je prilika za sinergijsko djelovanje i stvaranje spona suradnje između radnika javnog i privatnog sektora jer kontinuirano poticanje raskola među radnicima ne čini dobro niti jednom hrvatskom radniku, a sila utjecaja stavlja se primarno u ruke Vlade RH i poslodavaca.

Ustrajte i dalje za boljitak radnika u hrvatskom društvu i na poboljšanju kvalitete radnih mjesta! Želimo vam još minimalno 30 godina dosljednog i upornog rada!

Hrvatski laburisti – stranka rada uz vas je kao politički i socijalno savjestan partner koji ima sluha i odvažnosti za djelovanje kako bi hrvatske radnice i radnici stekli prava koja zaslužuju u društvu – biti ravnopravan partner u kreiranju društveno-političkog i gospodarskog razvoja Hrvatske.

| Broj posjeta: 12 |

Želite li komentirati? Objava: "Trideset godina Saveza samostalnih sindikata Hrvatske"

Imate li komentar?