Tražimo ukidanje obaveze ugradnje razdjelnika (video)

ZAGREB, 4. svibnja 2016. – Klub zastupnika Laburista Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije želi ukinuti obavezu ugradnje razdjelnika, vlasnici stanova slobodno bi mogli odlučiti hoće li ih ugraditi te se građanima olakšava isključenje iz sustava toplinskom energijom ako su nezadovoljni uslugom, istaknuo je u srijedu na konferenciji za novinare saborski zastupnik Tomislav Končevski.

Končevski je kazao da se tim prijedlogom izmjena i dopunama zakona onim građanima koji su razdjelnike već ugradili ostavlja mogućnost slobodne odluke žele li da se raspodjela i obračun troškova vrše očitanjem razdjelnika ili ne.

“Krajnjem korisniku olakšava se isključenje iz sustava toplinskom energijom u slučaju da su nezadovoljni pruženom uslugom kako bi se izbjeglo rezanje radijatora i duga sudska borba s lošim opskrbljivačima jer je po sadašnjem zakonskom rješenju gotovo nemoguće se isključiti iz sustava bez pristanka 90 posto svih suvlasnika zgrade”, rekao je Končevski.

prof.dr.sc. Ivica Džeba, Tomislav Končevski, Vedran Sabljak

Prijedlogom izmjena i dopuna zakona predlaže se i da građani koji imaju razdjelnike mogu izaći iz tog sustava ako to žele, a onima koji razdjelnike ne žele potrošnja energije obračunavala bi se po kvadratnom metru.

Također, Laburisti traže i da se iz Zakona o tržištu toplinske energije makne enormna kazna za one vlasnike stanova koji ne žele ugraditi razdjelnike, a uvede se tvrtkama koje ih ugrađuju bez bilo kakvih ovlaštenja i kontrole.

Prof. dr. sc. Ivica Džeba, koji je sudjelovao u izradi prijedloga zakona kao, kako je rekao, zainteresirani građanin, rekao je kako su sve aktivnosti vezane uz ugradnju razdjelnika u kojima je sudjelovao rađene nepripremljeno, netransparentno, a tako se rade i danas.

Istaknuo je kako su građani razdjelnike ugrađivali pod pritiskom plaćanja enormno visokih kazni kakvih nema u hrvatskom pravosuđu, pri čemu nikakve kazne nisu propisane za one koji ugrađuju te uređaje.

Napominjući i da ugradnja razdjelnika nije troškovno isplativa, Džeba je poručio kako država, umjesto da štiti svoje građane i iskoristi Direktivu EU kojom može dokazati troškovnu neučinkovitost njihove ugradnje – to nije učinila.

Upozorio je i da se u radnoj skupini Ministarstva gospodarstva, koja će odlučivati o budućnosti razdjelnika, nalaze i predstavnici tvrtki koje ugrađuju i prodaju razdjelnike i kupci toplinske energije i koji su u sukobu interesa, a najmanji je broj stručnjaka. Drži i da je studiju teško moguće izraditi u roku od mjesec dana, koliki je rok za njezinu izradu.

Podsjetio je i na primjer studije izrađene u Finskoj koja je pokazala kako je ugradnja razdjelnika neisplativa za 99 posto stanova, a ugradnja razdjelnika sve je manje isplativa što je pojedina zemlja južnije.

“Po preporukama koje je dala Europska komisija napravio sam analizu za nekoliko zgrada u Zagrebu i to definitivno nije isplativo”, rekao je Džeba. Uz to, Džeba se upitao i što će biti s onim građanima koji su razdjelnike već ugradili.

Na probleme sa toplinskom energijom u Rijeci i problemima građana s opskrbljivačem toplinske energije “Energom” upozorio je predsjednik rječkog ogranka Laburista Vedran Sabljak.

I ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas je najavio da bi za 10-ak dana trebala biti dovršena analiza učinaka uvođenja razdjelnika. “Prema prvim rezultatima koji su mi već prezentirani, doći će do ozbiljnih promjena“, rekao je.

(Hina)

KLUB ZASTUPNIKA
Hrvatskih laburista – Stranke rada

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije

1. ukida se obveza ugradnje razdjelnika te se vlasnicima stanova ostavlja slobodan izbor hoće li ih ugraditi, te ako ih i ugrade – ostavlja im se mogućnost da slobodno odluče žele li da se raspodjela i obračun troškova vrše očitanjem razdjelnika.

2. krajnjem korisniku olakšava se isključenje iz sustava toplinskom energijom.

Zakonom o tržištu toplinske energije, koji je stupio na snagu u srpnju 2013. godine, u hrvatsko je zakonodavstvo ugrađena i Direktiva EU kojom je propisana obveza ugradnje razdjelnika ili kalorimetara u roku do 31.12.2016. godine. U hrvatskom je zakonu naprotiv, taj rok za vlasnike samostalnih uporabnih cjelina u zgradama s više od 70 stanova skraćen do 31.12.2015. godine, a za vlasnike stanova u manjim zgradama do 31.12.2016. Upitno je koliko je opravdano bilo ovo skraćivanje rokova budući da nadležno ministarstvo nije izradilo analizu troškovne učinkovitosti, kako bi i Ministarstvo i građani znali hoće li i kolika biti isplativost ugradnje razdjelnika.

Danas su razdjelnici ugrađeni u više od 50.000 stanova, a nakon zaprimljenih računa za grijanje, u velikom broju slučajeva ispostavilo se da se ugradnjom razdjelnika ne štedi toplinska energija, da su računi jednaki, a u mnogim slučajevima i veći.

Osim propisivanja obveze ugradnje razdjelnika bez izrađene analize troškovne učinkovitosti, propisane su i drakonske prekršajne kazne za vlasnike stanova koji ne ugrade razdjelnike, u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna, dok se istovremeno nisu propisivale nikakve kazne za tvrtke koje se bave ugradnjom i očitavanjem razdjelnika, u slučaju da svoj posao ne obavljaju korektno.

Stoga se ovim prijedlogom zakona briše obveza ugradnje razdjelnika, već se ona ostavlja samo kao mogućnost, odnosno slobodan izbor vlasnicima stanova. Sukladno tomu, brišu se i prekršajne novčane kazne za vlasnike stanova te im se ostavlja mogućnost da sami odluče hoće li toplinsku energiju plaćati očitanjem razdjelnika, neovisno o tome jesu li ih već ugradili ili ne.

Nadalje, Zakon o tržištu toplinske energije u svom članku 45. propisuje uvjete isključenja krajnjeg korisnika iz sustava grijanja toplinskom energijom.

Budući da je propisana procedura u praksi praktično neizvediva, nedostupna i skupa, krajnji korisnici u pravilu ni ne započinju sa postupkom isključenja, čime se doprinosi uglavnom monopolističkoj konstelaciji snaga na tržištu toplinske energije.

U postojećem Zakonu za isključenje cjelokupne građevine propisano je da čak 90% svih suvlasnika mora biti za isključenje iz sustava. Mi predlažemo natpolovičnu većinu, ali uz uvjet da većina koja se isključuje plati prelazak na alternativni izvor grijanja svima koji su bili protiv isključenja iz sustava.

| Broj posjeta: 703 |

Želite li komentirati? Objava: "Tražimo ukidanje obaveze ugradnje razdjelnika (video)"

Imate li komentar?