Tireli optužuje Poreznu upravu za "Slučaj pomoćnik"

ZAGREB, 15. siječnja 2014. (Hina) – Saborska zastupnica Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) ustvrdila je danas da je “Slučaj pomoćnik” posljedica nerada i organiziranog kriminala u Poreznoj upravi.

Za tri, deset ili dvadeset kuna zatvaraju se obrti i poduzeća, a paralelno milijarde kuna odlaze u u zastaru, rekla je Tireli na konferenciji za novinare.

Pritom je podsjetila na slučaj Porezne uprave Rijeka gdje je u zastaru otišlo više od 200 milijuna kuna poreznog duga, a na isti način to se ponavlja i u slučaju pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Za Tireli je manje bitno radi li se o sukobu interesa, važniji su kriteriji po kojima je Šegonova tvrtka Facta Vera dobila HBOR-ove kredite.

Krajnji korisnici kredita HBOR-a – Program razvoja gospodarstva moraju ispunjavati niz kriterija (koeficijent zaduženosti, pokazatelj likvidnosti, neto dobit), a po financijskim izvještajima za 2011. Facta Vera ne udovoljava tim kriterijima, rekla je Tireli. To dokazuje nejednako postupanje HBOR-a prema poslovnim subjektima i otvara pitanje odgovornosti njegove Uprave, ali i primatelja kredita.

Budući da korisnik za dobivanje HBOR-ova kredita mora priložiti potvrdu Porezne uprave o reguliranju obveza prema državi, Tireli pita koliki je trenutni porezni dug Facta Vere, odnosno je li ta tvrtka otvorila predstečajni postupak s obzirom da je na kraju 2012. dobavljačima dugovala gotovo 4,5 milijuna kuna, a poslovni su joj prihodi iznosili 7,4 milijuna kuna.

Laburistička zastupnica upozorava da je stoga štetno što Šegon vodi Upravu za financijsko upravljanje i nadzor u okviru koje je i Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara. Postavlja se pitanje koji bi poduzetnik ulagao u Hrvatsku i koliko može biti konkurentan kada mu Šegon može poslati financijski nadzor, kaže Tireli.

Koji će to inspektor doći kontrolirati tvrtku Šegonova sina, kad mu je taj isti Šegon šef u dijelu koji se tiče revizije poreznog postupka, pita Tireli.

Osim toga, pokazuje se da još ima onih koji su zaštićeni pred zakonom, koji mogu raditi što žele i pritom dobivaju plaću iz državne blagajne da bi pogodovali sebi i svojim obiteljima.

Tireli poziva na odgovornost i Ministarstva financija jer USKOK-u tri godine nije dostavilo tražene podatke o podrijetlu imovine obitelji Šegon.

(Hina)

Izvor: Pixsell PIXSELL, Autor: Patrik MacekAFERA POMOĆNIK

Tireli progovorila o organiziranom kriminalu u Poreznoj upravi

‘U aferi Pomoćnik najmanje je bitno radi li se tu o sukobu interesa, nego je puno bitnije da još uvijek ima onih koji su zaštićeni pred zakonom i koji dobivaju plaću kako bi rješavali probleme vlastitih poduzeća i pogodovali članovima obitelji’, stav je koji je na press konferenciji iznijela Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, optuživši pritom i Poreznu upravu za organizirani kriminal

Kako je još jučer pisao tportal, tvrtka Facta vera pomoćnika ministra financija Branka Šegona nije udovoljila osnovnim uvjetima za dobivanje kredita HBOR-a, na što je danas upozorila i zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

‘Tvrtka Facta vera nije udovoljila uvjetima za dobivanje kredita te odgovornost mora snositi i HBOR kao davatelj kredita i primatelj kredita. Naime krajnji korisnici kredita HBOR-a moraju ispunjavati sljedeće kriterije: koeficijent zaduženosti za poslovnu godinu koja prethodi dobivanju kredita mora biti manji od 0,90, pokazatelj likvidnosti mora biti veći od 0,75 i tvrtka mora imati ostvarenu neto dobit. Tvrtka Facta vera po financijskim izvještajima za 2011. ne udovoljava ovim kriterijima, što dokazuje nejednako postupanje HBOR-a prema poslovnim subjektima’, kazala je Tireli.

Osim toga, da bi se dobio kredit HBOR-a, korisnik kredita mora priložiti potvrdu Porezne uprave o reguliranju obveza prema državi, pa se stoga, dodaje Tireli, postavlja pitanje koliki je porezni dug Facta vere i je li ta tvrtka otvorila predstečajni postupak s obzirom da je dug dobavljačima na kraju 2012. iznosio 4.449.659 kuna, a poslovni prihodi u toj godini iznosili su 7.364.990 kuna. ‘Postavlja se pitanje primjenjuju li se i na Facta veru svi zakoni jer po financijskim izvještajima ta tvrtka ima uvjete za stečaj’, rekla je Tireli.

Upravo ovakvi podaci, kaže Tireli, zabrinjavaju i pokazuju da je štetno to što je Šegon na čelu Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija, pod koju među ostalim spada i služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara.

‘Postavlja se i pitanje koji bi to poduzetnik ulagao u išta u Hrvatskoj i koliko će moći biti konkurentan kada mu Šegon, koji ima moć, može poslati financijski nadzor’, rekla je Tireli.

U cijelom slučaju, smatra zastupnica Laburista, najmanje je bitno je li Šegon u sukobu interesa. ‘Pokazuje se da još ima onih koji su zaštićeni i dobivaju plaću da bi rješavali probleme svojih poduzeća te pogodovali članovima obitelji. Koji će to inspektor doći kontrolirati tvrtku sina gospodina Šegona kad mu je taj isti Šegon šef u onom dijelu koji se tiče revizije poreznog postupka?’, zapitala je Tireli.

Stoga je na kraju zaključila da je u Poreznoj upravi očito na djelu organizirani kriminal. ‘Dugo vremena upozoravamo na nepravilnosti i organizirani kriminal koji se događa u Poreznoj upravi. Imamo prvi stupanj na kojem Porezna uprava uistinu može raditi i napraviti sve što ju je volja, a imamo i drugi stupanj te iste porezne uprave na kojem odlučuju te iste osobe koje su donijele odluku na prvom stupnju’, rekla je Tireli.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/309625/Tireli-progovorila-o-organiziranom-kriminalu-u-Poreznoj-upravi.html

| Broj posjeta: 665 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli optužuje Poreznu upravu za "Slučaj pomoćnik""

Imate li komentar?