Sabor: nejasno što je sa zakonom o izboru zastupnika RH u Europarlament

ZAGREB, 21. ožujka 2014. (Hina) – Suprotno očekivanjima, Hrvatski sabor u petak nije glasovao o izmjenama Zakona o izboru zastupnika Republike Hrvatske u Europski parlament, a zbog čega je tako ostalo je nejasno.

Zašto zakona nema na glasovanju, zanimalo je laburista Dragutina Lesara koji je podsjetio da je saborska rasprava završena, došli su Vladini amandmani, predsjednik države je za 25. svibnja raspisao izbore za Europski parlament.

“To jesu nove okolnosti koje su i odlučile da danas ne glasujemo o tome, sve te okolnosti uzet ćemo u obzir i obavijestiti (zastupnike)”, odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko.

Znači li to da je zakon povučen iz procedure, zanimalo je Lesara. “Ne znači još ništa nego vam kažem da ćemo uzeti u obzir sve nove okolnosti koje ste sami naveli”, uzvratio je Leko.

Pa nećemo valjda mijenjati zakon u toku kampanje, zavapio je Lesar. Pa nećemo, nadam se da nećemo, sve je u redu, zaključio je Leko.

Vlada je predložila da se izmjeni spomenuti zakon vođena željom da se uštedi 13,2 milijuna kuna. S obzirom da se na europskim izborima glasuje na samo jednom listiću, Vlada je inicijalno predložila da birački odbori umjesto deset imaju po šest članova, a da svako općinsko, odnosno gradsko izborno povjerenstvo pokriva najmanje 10 biračkih mjesta, odnosno odbora.

Laburisti su amandmanom tražili da se broj biračkih mjesta poveća na 20, ali se ne slažu sa smanjenjem broja članova biračkih odbora.

| Broj posjeta: 459 |

Želite li komentirati? Objava: "Sabor: nejasno što je sa zakonom o izboru zastupnika RH u Europarlament"

Imate li komentar?