Radnici Končara prosvjedovali protiv prodaje tvrtke, Laburisti dali podršku i pozivaju članstvo na solidarnu podršku najavljenom prosvjedu u Zagrebu

Laburisti, na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Končevskim dali su podršku prosvjedu upozorenja radnica i radnika Končara elektroindustrije d.d. Zagreb koji su zatražili vraćanje tvrtke na popis tvrtki od posebnog značaja za Hrvatsku s kojega ga je Vlada nedavno putem telefonske sjednice izbrisala i time otvorila vrata privatizaciji, po principu tko više plati. Sindikati su najavili veliki prosvjed za utorak 31. svibnja u 10,30 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Pozivamo sve simpatizere i članove Laburista da dođu i daju solidarnu podršku prosvjedu radnika Končara!

Mirni prosvjed radnika Končara protiv skidanja te tvrtke s popisa strateški važnih za hrvatsku državu i najave njezine prodaje održan je u utorak u krugu tvornice u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS), na kojem je zatraženo da se Končar vrati na popis strateški važnih tvrtki.

Predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević pozvao je radnike Končara da se ponovno okupe u još većem broju 31. svibnja u 10,30 sati na Trgu bana Jelačića, odakle će krenuti prema Markovom trgu i ponoviti svoje zahtjeve pred Vladom i Hrvatskim saborom, kako bi zaštitili tvrtku od rasprodaje i sačuvali radna mjesta.

Laburist Končevski dao podršku Končarevcima

SMH-IS je zatražio vraćanje Končara elektroindustrije d.d. Zagreb na popis tvrtki od posebnog značaja za Hrvatsku s kojega ga je Vlada nedavno izbrisala i time otvorila vrata privatizaciji. SMH-IS nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu. Budući da je Vlada odluku donijela na telefonskoj sjednici, opravdano se sumnja na izostanak analize posljedica takvog poteza za Končar, radnike, državu i lokalnu zajednicu, ustvrdio je Dragičević.

Stoga je sindikat zatražio dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica, dodao je Dragičević. Poručio je Vladi neka također na telefonskoj sjednici vrati Končar među strateške tvrtke.

Podsjetio je kako je Končar lani zaradio 170 milijuna kuna, što se uložilo u nove proizvode i kadrove, što bi bilo upitno kada bi se tvrtka prodala. Također je ustvrdio da Vlada rasprodaje vrijednu tvrtku i tako nastoji namaknuti novac kako bi popravila rejting za nova zaduživanja i time uništava ono što se stvaralo godinama.

Dragičević je upozorio da Končar proizvodi 80 do 90 posto rezervnih dijelova za potrebe Hrvatske elektrorpivrede (HEP), pa bi njegova prodaja mogla dovesti do urušavanja energetskog sustava zemlje.

Končar je u zadnjih pet godina obrnuo 3,5 milijardi kuna, hrvatski je brend poznat na svim kontinentima i treba ga sačuvati. Tražimo od Vlade neka povuku natječaj i prouče što je Končar, i tek onda transparentno provedu privatizaciju tako da se zna da se tvrtka prodaje nekom tko ima viziju njezina razvoja. Kasnije ćemo odluke donositi u hodu, kazao je je Dragičević.

Predložio je neka svatko da po 10 kuna kako bi se prikupio novac i dao Vladi kako bi se spasilo Končar od rasprodaje, jer će, kaže, budući vlasnik vrlo brzo vratiti uloženo, a Hrvatska ostati bez vrijedne tvrtke.

Predsjednica Koordinacije Sindikata Končara Slavica Pranjić rekla je da je na stranicama Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljen Poziv za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d.d., Zagreb u vlasništvu Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pranjić je iznijela podatak da se za udjel u Končaru traži 350 milijuna kuna, a ta tvrtka godišnje uprihodi 800 milijuna kuna.

Petstotinjak ranika prosvjedovalo je noseći transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Prodajte ono što ste vi stvorili, a ne mi”, “Ljudi ispred profita”, “Končar je naš – Karmarko marš”, “Još 1 primjer hrvatske kriminalne privatizacije” i “Prodajte si mater”. (HINA, IL, foto: IL)

| Broj posjeta: 1.041 |

Želite li komentirati? Objava: "Radnici Končara prosvjedovali protiv prodaje tvrtke, Laburisti dali podršku i pozivaju članstvo na solidarnu podršku najavljenom prosvjedu u Zagrebu"

Imate li komentar?