Protiv oporezivanja radničkih plaća kao direktorskih (video)

ZAGREB, 21. ožujka 2014. (Hina) – Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru danas uputili zakonski prijedlog koji bi trebao dokrajčiti praksu da se radnicima koji više mjeseci ne prime plaću, pa im se zaostatci isplate jednokratno, ukupan iznos oporezuje višom stopom kao da se radi o jednoj visokoj plaći.

Laburistica Nansi Tireli je, na konferenciji za novinare, podsjetila da više od 70.000 radnika u Hrvatskoj plaću ne prima redovito.

Često se događa da im se zaostale plaće isplate jednokratno pa se i oporezuju kumulativno, po stopi kao da se radi o direktorskoj plaći, napomenula je.

Primjerice, bruto plaća od 5000 kuna u Zagrebu mjesečno se oporezuje s ukupno 255 kuna, no ako ta plaća kasni pet mjeseci pa se radniku odjednom isplati 25.000 kuna bruto, taj će se iznos jednokratno i oporezovati sa 6.506 kuna, 5.232 kune više nego da je radnik plaću primao redovito.

Iako Zakon o porezu na dohodak predviđa da poslodavac takvom radniku na kraju godine mora ‘iznivelirati’ plaću, oni koji su u međuvremenu promijenili poslodavca ili mjesto boravka ostaju zakinuti.

“Preplaćeni porez takav radnik može vratiti najranije u lipnju iduće godine, i to bez lipe kamate, na temelju prijave poreza na dohodak pa ispada da oni koji su najviše zakinuti kreditiraju proračune države i jedinica lokalne samouprave”, kazala je Tireli.

Ocijenila je da je do takvog zakonskog propusta došlo “jer je ova ‘ozbiljna’ vlast uistinu mislila da će radnici plaće dobivati redovito”.

Izračunala je i da 50.000 takvih radnika državni i lokalne proračune godišnje beskamatno kreditiraju s 262 milijuna kuna.

| Broj posjeta: 543 |

Želite li komentirati? Objava: "Protiv oporezivanja radničkih plaća kao direktorskih (video)"

Imate li komentar?