Povodom Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Dana 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane, a dan poslije, 17. listopada, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Hrvatski laburisti – Stranka rada tim povodom podsjećaju na velik broj hrvatskih obitelji koje su na rubu gladi i svakodnevno se suočavaju sa borbom za preživljavanje.

Unatoč tome, iz svakodnevnih medijskih objava o formiranju vlade i pregovorima o brojnim reformama ništa ne doznajemo o najvažnijoj činjenici: Kako svim Hrvatima omogućiti pravo na dostojanstven život, pravo na barem jedan obrok dnevno, pravo da svaki dan pred svoju djecu mogu staviti pun tanjur.

Nova Vlada je međutim krenula putem populističkih mjera, putem mjera koje će nesumnjivo pomoći onima koji imaju puno da dobiju još više, kao da se drže one stare uzrečice Superhika iz stripa Alan Ford: Uzmimo siromašnima da damo bogatima.

Hrvatski se laburisti pitaju zašto se na popisu hitnih reformi nije našlo rješavanje pitanja zapošljavanja, povišavanja minimalne bruto plaće, plan pokretanja industrije i proizvodnje, zamašnjaka ekonomskog prosperiteta jedne države?!

Svakodnevno svjedočimo raznim protestima, koji ubrzo nestaju sa naslovnica, protestima iza kojih stoje tisuće gladnih, nezadovoljnih, nezaposlenih i obespravljenih.

Ne bi li briga o njima trebao biti prioritet Vlade RH?!

U međuvremenu dok Vlada razmišlja kako prekrojiti jedinice lokalne uprave i samouprave i dodatno određeni broj ljudi poslati za Hrvatski zavod za zapošljavanje, ne vodeći računa da nisu osmislili strategiju gdje sve te ljude, uz one koji već mjesecima i godinama obilaze zavode za zapošljavanje diljem lijepe naše, zaposliti, te na taj način umjesto rješavanja jednog problema, kreiraju još jedan novi na podugačkoj listi problema naše države.

Od bavljenja populističkom politikom nikad nije bilo značajnije koristi, osim za one koji se žele dodvoriti glasačima. Ovo je prilika da se konačno i djelima pokaže da su političari tu zbog naroda a ne zbog novaca te da konkretno doprinesu smanjenju siromaštva. Prisjećamo se i prijedloga Laburista u Hrvatskom saboru za smanjenjem plaća saborskih zastupnika, koji nije prošao. Siromaštvo je velik problem, a tim smanjenjem se, da je bilo volje za stvarnom pomoći siromašnoj populaciji, moglo djelomično utjecati.

Stoga, dragi predstavnici Vlade Republike Hrvatske, osvrnite se oko sebe, siđite iz svojih dvora među obične ljude i pogledajte kako žive. Neka vam ova dva važna međunarodna dana, Svjetski dan hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva postanu misao vodilja, pa krenite u stvarnu borbu za bolji život naših radnika, mladih, umirovljenika i dokažite da ste spremni za vođenje naše domovine, o ljubavi prema kojoj stalno govorite.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Podružnica Primorsko-goranske županije

David Bregovac, Laburisti PGŽ-a

| Broj posjeta: 445 |

Želite li komentirati? Objava: "Povodom Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva"

Imate li komentar?