Otvorenje dječjeg vrtića u Fužinama na ponos načelnika Davida Bregovca i lokalnog stanovništva

Općina Fužine, čiji je načelnik laburist David Bregovac, slavi svoj dan 13. lipnja. Ove godine bilo je iznimno svečano i veselo. Osim uobičajene svečane sjednice Općinskog vijeća zbio se povijesni događaj – otvoren je novi dječji vrtić. Općina Fužine do sada nije imala vrtić kao javnu ustanovu niti kao zasebnu zgradu. Mališani su boravili u malom prostoru tamošnje osnovne škole. Načelnik Bregovac u svojoj je predizbornoj kampanji obećao izgradnju dječjeg vrtića, a to je obećanje na pola mandata i ostvario. Stojeći među veselim mališanima, njihovim roditeljima i ostalim uzvanicima za vrijeme svečanog rezanja vrpce zahvalio je na pomoći i suradnji sviima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Odlukom Općinskog vijeća iz 2017. godine Općina Fužine je prihvatila novi projekt – izgradnju dječjeg vrtića. Ukupna cijena iznosi nešto iznad 9.560.000,00 kn i uključuje cijenu rušenja starih građevina, otkup zemljišta, izgradnju vrtića, unutarnje uređenje i opremanje, vanjsko uređenje i opremu, izgradnju dječjeg igrališta te vanjsko hortikulturno uređenje. Nastojeći osigurati dodatna sredstva  načelnik Bregovac  potpisao je s Ministarstvom demografije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od 1.200.000,00 kn. Prepoznavši dobar projekt, Primorsko–goranski župan Zlatko Komadina donio je “Odluku o dodjeli 700.000,00 kuna za rekonstrukciju gospodarske zgrade i prenamjenu u dječji vrtić temeljem projekta ravnomjernog razvitka županije”. Dodatno je Općina Fužine uspješno aplicirala na natječaj ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja RH pa je načelnik potpisao i  Ugovor o financiranju u iznosu od 5.951.420,00 kn. Osim već ostvarenih sufinanciranja Bregovac planira aplicirati i na natječaj preko LAG Gorski kotar za sredstva u visini 400.000,00 kn, koja će također biti transparentno i korisno utrošena. Na ovaj način za projekt vrtića u konačnici će biti osigurano sufinanciranje iznosa većeg od 8 milijuna kuna. Općina Fužine u ukupnoj cijeni sudjeluje sa iznosom od oko 1.300.000,00 kuna.

Radovi na izgradnji ovog kapitalnog projekta krenuli su krajem 2018. godine. U listopadu je položen kamen temeljac što znači da je od dana kada je „teta“ Nada Miloš ubacila vremensku kapsulu u temelje budućeg vrtića do dana otvorenja proteklo samo osam mjeseci.

 Od samog početka je načelnik Bregovac isticao važnost ulaganja u odgoj i obrazovanje djece koja su naša budućnost. Smatra da će se izgradnjom vrtića steći uvjeti za kvalitetan predškolski odgoj te da će povećanje broja polaznika dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Jednako tako načelnik se nada da bi izgradnja vrtića mogla potakuti mlade obitelji da odluče ostati živjeti na području Općine Fužine. Vrtić ima kapacitet od pedeset dvoje djece odnosno tri odgojne skupine – jedne jasličke i dvije vrtićke.

I na kraju, zadovoljan uspješno obavljenim poslom, načelnik Općine Fužine David Bregovac poručio je da mjesta na čijem su čelu laburisti, sigurno imaju dobre šanse za razvitak te da u transparentnost ne treba sumnjati. „Može se i pošteno“ dodao je Bregovac, čelnik općine koja od sada ima objekt od velikog značaja za mještane – novi dječji vrtić.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1588/Djeca-docekala-povijesni-trenutak-Otvoren-prvi-fuzinarski-vrtic?meta_refresh=true

| Broj posjeta: 212 |

Želite li komentirati? Objava: "Otvorenje dječjeg vrtića u Fužinama na ponos načelnika Davida Bregovca i lokalnog stanovništva"

Imate li komentar?