Održana osma sjednica Nacionalnog vijeća

U subotu 1. prosinca 2012. godine, u Tribini grada Zagreba održana je osma sjednica Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista – Stranke rada, posljednja u ovoj godini.

Nacionalno vijeće usvojilo je Plan rada za 2013. godinu kao dokument kojim se određuju najvažniji pravci djelovanja u sljedećoj godini. Kako se radi o izbornoj godini naglasak je, naravno, bio na pripremama za lokalne izbore i izbore za parlament EU koji će se održati u svibnju 2013. Naglašena je važnost dobre pripreme kandidata i preciznog vremenskog određenja pojedinih koraka (posebno prezentacije kandidata za čelnika lokalne i regionalne vlasti).

Edukaciji kandidata, kao i svih onih koji će na bilo koji način sudjelovati u predizbornim i izbornim aktivnostima posvetit će se posebna pozornost. Ocijenjeno je da je dosadašnji uporan i osmišljen rad na propagiranju stranke i ideja koje ona predstavlja, kako u Saboru tako i lokalno, dao očekivane rezultate – udvostručeni rejting stranke na državnoj razini. Sve te aktivnosti u predizborno vrijeme treba intenzivirati i uključiti i nove, kako bi rezultat bio onaj koji očekujemo i zaslužujemo.

Usvojeni su i financijski dokumenti neophodni za uredno poslovanje stranke – 3. rebalans financijskog plana za 2012. godinu i financijski plan za 2013. godinu. Pitanja i diskusije oko ovih dokumenata uglavnom su se ticali financijskog poslovanja podružnica i financijskog praćenja lista za pojedine ogranke i podružnice u tijeku predizborne kampanje.

Nacionalno vijeće prihvatilo je i Izvješće državne revizije koja je provjeravala financijsko poslovanje Stranke u 2011. godini. Kao što smo već pisali na ovoj stranici, Izvješće je bezuvjetno (pozitivno) i u financijskom poslovanju Stranke nije bilo nikakvih značajnijih propusta. Predsjednik stranke je naglasio potrebu još boljeg organiziranja financijskog poslovanja, ažurnijeg praćenja dokumentacije i apsolutne discipline u poslovanju s državnim i zajedničkim novcem. U svim javnim nastupima inzistiramo na apsolutnoj odgovornosti za svaku kunu državnog i zajedničkog novca i ne smijemo si dozvoliti da ugrozimo vlastitu vjerodostojnost besmislenom aljkavošću.

Izvješće Nadzornog odbora također je usvojeno na Nacionalnom vijeću. Predsjednica Nadzornog odbora izvjestila je da u poslovanju Stranke Nadzorni odbor nije pronašao ništa dubioznog i da je poslovanje u svakom pogledu bilo u skladu s propisima i transparentno, što su članovi pozdravili i pohvalili.

Nacionalno vijeće verificiralo je mandate sljedećim novoizabranim predsjednicima podružnica, koji automatizmom postaju članovi Nacionalnog vijeće:

– Nenad Pleše, predsjednika podružnice Primorsko – goranske županije,

– Željko Dujmović, predsjednik podružnice Vukovarsko – srijemske županije,

– Josip Hudi, predsjednik podružnice Virovitičko – podravske županije,

– Ivan Nikolić, predsjednik podružnice Dubrovačko – neretvanske županije,

– Predrag Kuvač, predsjednik podružnice Šibensko – kninske županije i

– Drago Čulina, predsjednik podružnice Zadarske županije.

Svi novi članovi Nacionalnog vijeća izabrani su jednoglasno i ovo tijelo sada broji 66 članova.

Donešene su i odluke o raspuštanju pojedinih organizacijskih jedinica stranke:

– Raspuštena je podružnica Splitsko-dalmatinske županije, a Predsjedništvo stranke odredit će povjerenika i rok za organizaciju izborne skupštine podružnice. Razlog raspuštanja je ostavka predsjednika podružnice i nemogućnost alternativnog organiziranja rada podružnice,

– Raspušten je ogranak Slunj u Karlovačkoj županiji, zbog ostavke predsjednika i nezainteresiranosti drugih članova za rad Stranke. Povjerenik se neće za sada imenovati.

– Raspušteni su ogranci Pleternica i Kutjevo u Požeško-slavonskoj županiji zbog pokušaja dijela rukovodstva da nametnu neprihvatljiv način rada, te metode i osobe iz drugih stranaka. Povjerenici se za sada neće imenovati.

Predsjednik stranke naglasio je negativne strane prenaglog okrupnjavanja broja članova, a posebice prihvaćanja kolektivnih prijelaza iz drugih stranka.

U prvom dijelu sjednice profesor dr.sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje pod naslovom „Značaj i uloga lokalne i regionalne samouprave – iskustva, uočeni nedostaci, prijedlozi za poboljšanje decentralizacije države“. Nakon vrlo sadržajnog i zanimljivog izlaganja članovi Nacionalnog vijeća imali su prilke postaviti prof. Kopriću pitanja iz domene lokalne samouprave.

Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 955 |

1 komentar u "Održana osma sjednica Nacionalnog vijeća"

 1. Bez ikakve zločestoće, htio bih primjetiti da je [b]Plan rada za 2013. godinu[/b] preopćenit, poprilično konzervativan u smislu [i]recikliranja[/i] provjerenih modela djelovanja i shodno tome nedovoljno inovativan.

  Da ne bi ispalo da samo kritiziram, a ništa ne predlažem, u Plan rada [za 2014., jer za 2013. je usvojen] bi svakako trebalo dodati poglavlje o načinima djelovanja koje bi za cilj imalo jačanje [b]unutarstranačke[/b] kohezije i poboljšanje [b]unutarstranačke[/b] dinamike i to kako po vertikali, tako i po horizontali!

  Kontinuirani rast stranačkog rejtinga je bez sumnje izvor našeg velikog zadovoljstva, ali treba biti svjestan i određenih rizika koje sa sobom nosi, pa bi se na to trebalo primijeniti onu narodnu: “bolje spriječiti, nego liječiti”!

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje
  Podružnica Zagreb

Imate li komentar?