Nadvija li se nad zaposlene crni oblak?

Taman kad smo pomislili da je HDZ odustao od programa izrađenog u suradnji sa njemačkim IFO institutom za gospodarska istraživanja, kandidat za predsjednika te stranke, Andrej Plenković izjavljuje kako je došlo vrijeme da se program IFO instituta ažurira i da se u suradnji s institutom nađu najbolja rješenja za Hrvatsku u 2016. godini.

Laburisti se najoštrije protive dodatnom ugrožavanju zaposlenih u Hrvatskoj, stoga upozoravamo da nam prijete, od oporbe ali i od dijela HDZ-a odbačene, preporuke IFO instituta da se podigne dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, da se smanji minimalna plaća ili poveća broj radnih sati te da se olakša otpuštanje, koje bi uz preporuku provedbe privatizacije državnih tvrtki i devalvaciju kune, ionako već izmučene radne ljude, bacile na koljena.

Razmišlja li HDZ o promjeni zakona kojim bi se podigla dob za odlazak u mirovinu, trebao bi razmisliti i o tome u kojem stanju zaposleni u Njemačkoj dočekaju dob od 67 godina, a kako u Hrvatskoj. Za razliku od Njemačkih radnika, Hrvatski radnici su dovedeni do ruba, iscrpljeni malim plaćama ili radom bez plaće, visokim kreditima i visokim troškovima života.

Razmatra li HDZ smanjenje minimalnih plaća, neka razmotri i činjenicu da velik broj zaposlenih, najvećim dijelom u privatnom sektoru, već ionako radi za najmanju moguću plaću uzmemo li u obzir da su mahom prijavljeni na minimalnu plaću, a razliku do pune plaće im se isplaćuje kao putni trošak ili terenski dodatak. Ovime je država uskraćena za znatne iznose neuplaćenih poreza i doprinosa, a zaposleni oštećeni za budući smanjeni iznos mirovine u čiji obračun ne ulazi putni trošak, iako se u jednakom iznosu redovito uplaćuje svakog mjeseca uz plaću. Što se tiče povećanja broja radnih sati, velik broj zaposlenih već radi dulje od predviđenog radnog vremena za istu plaću.

Smatra li HDZ da se treba olakšati otpuštanje radnika, trebao bi znati da u Hrvatskoj otpuštanje ni danas nije problem. S obzirom da su zaposleni, zahvaljujući lošem Zakonu o radu, ionako najčešće prijavljeni na određeno vrijeme (na mjesec, dva, tri), poslodavac se zaposlenih može lako i u relativno kratkom roku “riješiti” .

Dodamo li u predloženi IFO “čušpajz” devalvaciju kune i privatizaciju, s kojom nažalost, zbog loših zakonskih akata te još lošije primjene istih, imamo često loša iskustva, jasno je da se nad zaposlene u Hrvatskoj nadvio crni oblak.

Hrvatski laburisti-Stranka rada
Primorsko goranske županije

| Broj posjeta: 776 |

Želite li komentirati? Objava: "Nadvija li se nad zaposlene crni oblak?"

Imate li komentar?