Međunarodni dan žena

Sretan vam Međunarodni dan žena!

2021. godine Međunarodni se dan žena obilježava pod sloganom “Izaberi izazov”. Izazov kojim ćemo svakodnevno preispitivati rodnu pristranost i nejednakost.

Prava žena nisu samo novinski naslovi i obilježavanje Međunarodnog dana žena. Prava žena su svakodnevna nastojanja i priznanja njihovih postignuća u javnom životu; znanosti, umjetnosti, sportu, politici, poduzetništvu… Jednako tako su važna prava žena u obitelji. Ljubav naših baka, majki, kćeri obilježava naš život na milijun načina i nezamjenjiva je.

Borba za ženska prava traje više od 150 godina, a najpoznatiji protest održan je 8. ožujka 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa, nakon kojeg je u SAD-u 8. ožujka 1909. obilježen prvi Dan žena.

Iako živimo u vrijeme nevjerojatnih znanstvenih postignuća, ravnopravnost među spolovima nismo uspjeli postići. Žene još uvijek rade na lošijim pozicijama ili su slabije plaćene za isti posao, suočavaju se sa raznim oblicima nasilja zbog rodne neravnopravnosti, manje su zastupljene na vodećim radnim mjestima u tvrtkama, manji je broj žena u politici, osobito na istaknutim pozicijama. No, isto tako su snaga i značaj žena neupitne i nezamjenjive.

Ove se godine svakako treba odati posebno priznanje ženama, medicinskim djelatnicama, koje su podnijele veliki teret bespoštednog, napornog rada sa COVID-19 pacijentima u otežanim uvjetima.

Svjesni da za promjenu treba vremena, borba za prava žena se nastavlja i dalje svakodnevnim promišljanjem, djelovanjem, osvješćivanjem javnosti, poučavanjem naše djece. Tek tada možemo očekivati da će doći do značajnijih i bržih promjena.

| Broj posjeta: 37 |

Želite li komentirati? Objava: "Međunarodni dan žena"

Imate li komentar?