MEĐUNARODNI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

Treću godinu za redom 7. listopada obilježava se kao Međunarodni dan dostojanstvenog rada. Ove su godine tri glavne poruke kojima se obilježava taj dan: rast i dostojanstveni poslovi, a ne mjere štednje, su ključni za prevladavanje krize i siromaštva; kvalitetne javne službe ključne su za dostojanstven život i ne smiju biti drastično reducirane u ime fiskalne konsolidacije; financijski sektor mora platiti za štetu koju je prouzročio te mora služiti realnoj ekonomiji i stvarnim ljudskim potrebama.

Što znači dostojanstveni rad? Bojim se da nas je većina u ovoj zemlji to odavno zaboravila, a mnogi još nisu imali priliku ni susresti se s njim. Mogli bismo reći da je dostojanstveni rad onaj koji se obavlja na dostojanstven način, u dostojanstvenim uvjetima, za dostojanstvenu plaću od koje radnik može dostojanstveno živjeti. I neću pogriješiti, dostojanstveni rad uistinu jest sve to. Ali i više od toga rekla bih kako je dostojanstveni rad – rad dostojan Čovjeka.

Rad dostojan gladnih radnica Kamenskog. Rad dostojan radnica imotskog Trimota. Rad dostojan radnika TLOS-a. Rad dostojan radnika Dalmacijavina. Rad dostojan 70 tisuća radnica i radnika koji u ovom trenutku rade u Hrvatskoj, a za svoj rad ne primaju plaću.

Dostojanstvo se u ovoj zemlji izgubilo u praznim novčanicima i praznim želucima.

Povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada Hrvatski laburisti – Stranka rada želi svim radnicama i radnicama da što prije vrate svoje ljudsko dostojanstvo.

Maja Mirt Bićanić

| Broj posjeta: 1.489 |

Želite li komentirati? Objava: "MEĐUNARODNI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA"

Imate li komentar?