Lesar: Prijedlog Milanke Opačić o outsourcingu je glup (video)

Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar, danas je posjetio Rijeku kako bi pružio podršku kandidatima s laburističke liste za predstojeće europske izbore. Tom prigodom za novinare je prokomentirao inicijativu Predsjednika Republike Ive Josipovića za potrebom uspostavljanja političkog konsenzusa oko najbitnijih reformi te najnovije najave Vlade o outsourcingu u javnim i državnim službama.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prije nekoliko dana javnosti je iznio prijedlog za postizanje političkog konsenzusa na hrvatskoj političkoj sceni oko tri bitne reforme – mirovinskog sustava, zdravstva te lokalne i regionalne samouprave. „Sve tri teme od izuzetnog su značaja i u pravu je kada kaže da će realizacija eventualnog konsenzusa trajati najmanje dva mandata jedne vlasti. Ali, da bi do takvog konsenzusa uopće došlo, takvu inicijativu mora prihvatiti parlamentarna većina odnosno Vlada Republike Hrvatske. Samo pokretanje ove inicijative Predsjednika Republike pokazuje kako i on shvaća da Milanovićeva vlada ne može samostalno izvući ovu zemlju iz krize“ poručio je Dragutin Lesar.

Predsjednik Hrvatskih laburista upozorio je kako se premijer Milanović do sada nije očitovao o toj predsjednikovoj inicijativi, iz čega se da zaključiti da Vlada ili ne prihvaća ili ne podržava takav prijedlog. Nadodao je kako bi na tragu inicijative Predsjednika Republike bilo poželjno da Josipović iskoristi svoje ustavne ovlasti i predloži sjednicu Vlade na kojoj bi navedena inicijativa razmotrila, kako bi Vlada s vladajućom većinom u parlamentu pozvala parlamentarne stranke na postizanje dogovora o postizanju konsenzusa. „U ime Hrvatskih laburista želim naglasiti da nećemo i ne možemo prihvatiti dosadašnju praksu pozivanja na konsenzus na način da netko samostalno i jednostrano oblikuje određeni prijedlog koji potom iznese u Saboru i pozove na konsenzus po principu uzmi ili ostavi. Mi podržavamo otvaranje razgovora na temu ovih triju reformi, ali pod uvjetom da onaj koji poziva na konsenzus poziva i na zajedničko stvaranje i dogovaranje oko politika o kojima se radi“, odlučno je zaključio Dragutin Lesar.

Saborski zastupnik na konferenciji za novinare prokomentirao je i drugu aktualnu temu – jučerašnji prijedlog ministrice Opačić o outsourcingu u javnim i državnim službama. „Prije otprilike tri mjeseca, Vlada je oštro zagovarala outsourcing u zdravstvenom sustavu, što smo mi laburisti jednako oštro osudili. Nakon nekog vremena, Vlada je sramežljivo odustala od toga. Sada inzistiraju na outsourcingu u javnim i državnim službama. Opet upozoravamo kao i onda za zdravstvo – to je glup prijedlog jer se ne može na taj način uštedjeti uz tvrdnju da će zaposlenima ostati ista prava, da će država uštedjeti, a privatnik zaraditi“. Dragutin Lesar upozorio je kako se očito radi o sprezi pojedinaca iz izvršne vlasti s interesima privatnog kapitala, koji outsourcingom žele samo otvoriti novo područje privatnog poduzetništva i inicijative na teret poreznih obveznika. „Racionalno i kvalitetno gospodarenje resursima i unutar države i javne uprave moguće je na područjima tehničkih poslova. Ne vidimo načina kako bi privatni sektor bio zainteresiran za to područje – trebali bi očuvati materijalna prava zaposlenih, jednaku cijena usluge, i ostvariti zaradu. Praksa je pokazala da privatni sektor ne uspijeva zadovoljiti sva tri cilja“, upozorio je Lesar.

Zaključio je kako se opet radi o jednom mutnom prijedlogu koji ishodište ima isključivo u privatnim interesima pojedinaca koji očito imaju snažan utjecaj na pojedine članove ove vlade.

Na upit novinarke kako komentira izjavu ministra Grčića o gospodarskoj stabilnosti u Hrvatskoj, u kojoj je kritizirao oporbu zbog nedostatka prijedloga, Lesar je poručio „Da bi se hrvatska financijska situacija stabilizirala, kao prvu mjeru predlažem smjenu ministra Grčića. To bi bio jedan od najuspješnijih poteza ove Vlade, od kojeg bi svi profitirali“.

| Broj posjeta: 767 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Prijedlog Milanke Opačić o outsourcingu je glup (video)"

Imate li komentar?