Lesar: Ovo nije masterplan bolnica, ovo je nahoče Plana 21

Nakon što je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio Masterplan bolnica, kojim se predviđa funkcionalno spajanje bolnica kako bi se stvorila nova mreža bolnica i omogućilo racionalnije upravljanje bolničkim troškovima, uslijedile su i prve reakcije oporbe. Očekivano, Ostojićev plan dočekali su na nož.

Zamjerke je imao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. ‘Ovo nije nikakav masterplan, ovo je nahoče Plana 21’, kazao je Lesar.

Masterplan pokazuje da se smanjuje broj kreveta za akutne bolesti i povećavaju kreveti za kronične bolesti, palijativnu skrb i dnevne bolnice što je, prema Lesarovu mišljenju, dobro, ali nije nešto za što je trebalo ‘plaćati milijune drugima da nas pouče’.

‘Stalno se naglašava funkcionalna povezanosti bolnica razvrstanih po četiri regije, međutim nema nijedan bitni kriterij ili element da bi se moglo reći da ovo donosi nešto dobro, jer nema ničega unutra o kadrovima, specijalistima, o novim specijalizacijama koje bi išle na teret države. Nema ništa oko opreme, jer kad gledate strukturu opremljenosti bolnica u ove četiri regije, razlike su pa i više od 100 posto. I ono što je posebno bitno, ovaj masterplan ne počiva i nije argumentiran standardima koji su uvijek prisutni da se sve uvijek mjeri na 1.000 stanovnika’, rekao je Lesar.

U masterplanu, ponavlja Lesar, nema pregleda po osnovnim kriterijima, pa stoga se ne može ni reći ima li boljih ili lošijih rješenja od ovih koji je predstavio ministar Ostojić.

‘Smiješno je što ministar inzistira da je cilj iskorištenost bolničkih kapaciteta od 85 posto. Neke bolnice već sada imaju veće iskorištenosti, ali nauštrb svojih proračuna. Završna primjedba ministru – ovaj plan Vam ne vrijedi apsolutno ništa, jer niste precizirali model financiranja bolničkog sustava na temelju čega bi se moglo ocijeniti je li ovo popis želja ili ozbiljan posao’, zaključio je Lesar.

Dragutin Lesar (Izvor: Pixsell, Autor:Patrik Macek/PIXSELL)

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/321955/Ovo-nije-masterplan-bolnica-ovo-je-nahoce-Plana-21.html

| Broj posjeta: 893 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Ovo nije masterplan bolnica, ovo je nahoče Plana 21"

Imate li komentar?