Lesar o zamkama Zakona o radu (video)

Uoči saborske rasprave o Zakonu o radu, njegov najžešći kritičar Dragutin Lesar pobrojao je mane koje primjećuje u pravnom aktu koji će regulirati sudbine radnika

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar gostovao je u emisiji Media servisa ‘U četiri oka’. S Antom Ljubičićem razgovarao je o Zakonu o radu, socijaldemokraciji u SDP-u te mogućim koalicijama na parlamentarnim izborima..

>> Poslušajte intervju

Uoči saborske rasprave o Zakonu o radu, njegov najžešći kritičar Lesar pobrojao je sve mane koje primjećuje u pravnom aktu koji će regulirati sudbine radnika. Tvrdi da je institut kolektivnih ugovora uništen, te da radnici nisu zaštićeni, a kao primjer navodi činjenicu da radni sporovi traju u prosjeku pet godina. S druge strane ne vodi se računa o društvenoj odgovornosti poslodavaca, koji su za Lesara većinom nepošteni i nepravedni.

Dobiveni kapital

– Pedeset posto hrvatskih kapitalista do svoje imovine došlo je u pretvorbi i privatizaciji i to u prosjeku za jednu desetinu vrijednosti, dakle ne radi se o njihovom dobro stvorenom kapitalu, nego dobivenom – rekao je Lesar.

Podsjetio je na sve načine kojim je Vlada pomagala poslodavcima, od poticaja u poljoprivredi, poticaja za zapošljavanje ili volontiranja za 1600 kuna. S druge strane podignuta je dob za odlazak u mirovinu, a novim prijedlogom ZOR-a omogućila je poslodavcima da u jednom dijelu godine uvedu radno vrijeme od 16 sati na dan. Otvara se i mogućnost zapošljavanja putem agencija.

Tobože zaštitna klauzula

– Postoji zaštitna klauzula tobože, da ako poslodavac otpusti veći broj radnika, na njihova mjesta ne može zapošljavati nove i on neće zapošljavati nove nego će ih unajmiti putem agencije, što nije zapošljavanje, riješit će se ‘starijih, nemoćnijih, boležljivih, istrošenih’ radnika i uzeti nove putem agencije koji su jeftiniji za njega – pojašnjava Lesar.

‘Ako je ovo najbolja Vlada, u problemu smo’

Nakon svega izrečenog ostaju pitanja je li točna tvrdnja Vesne Pusić da je ovo najbolja Vlada koju je Hrvatska imala te što je ostalo od socijaldemokracije u SDP-u.

– Ako je ovo najbolja Vlada koju je Hrvatska do sad imala, onda smo u ozbiljnim problemima. S njihovog stajališta da, a sa stajališta građana? To mogu procijeniti slušatelji i građani. A što je ostalo od socijalne demokracije? Jako malo, gotovo ništa i to nije iznenađenje ako premijer za sebe kaže da je liberal – odgovara Lesar.

Suradnja s SDP-om? Jako teško

Premijer je često kritizirao prijedloge Laburista kao populističke. No, Lesar odgovara da bi onda nekoliko mjeseci kasnije Vlada donijela slične prijedloge pa ih kasnije predstavljala kao mudre državničke odluke. Slično je i s prijedlogom Laburista da se plaće dužnosnicima smanje za 21 posto, koji je odbačen u Saboru da bi onda ministri počeli davati izjave kako će se plaće ipak smanjivati, ali ne toliko. Nakon svih međusobnih kritika, je li moguća suradnja Laburista i SDP-a nakon sljedećih parlamentarnih izbora?

– Utvrdit ćemo desetak svojih programskih točaka koje su za nas jako bitne i o kojima nema rasprave da ili ne, nego moraju biti. Po prirodi stvari u desnu koaliciju nikad nećemo ući niti bi to bilo prirodno. Hoćemo li ući u nekakvu lijevu koaliciju, ovisi o potencijalnim partnerima, u ovim trenucima ne možemo ni nagađati tko će to biti, ali s liberalima jako teško.

Izvor: http://www.mediaservis.hr/2014-02-25/stranke/lesar-za-ms-o-zamkama-zakona-o-radu/

| Broj posjeta: 783 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar o zamkama Zakona o radu (video)"

Imate li komentar?