Lesar: izmjenama ZOR-a vlada želi raskidati kolektivne ugovore! VIDEO!

ZAGREB, 20. svibnja 2010. – Predsjednik Hrvatskih laburista-stranke rada Dragutin Lesar pozvao je danas sindikate da, čim vlada predstavi izmjene Zakona o radu (ZOR) kojima, rekao je, kani raskinuti kolektivne ugovore, počnu s prikupljanjem 450 tisuća potpisa za referendum protiv takvog propisa.

Lesar je na konferenciji za novinare kazao da je jučer došao u posjed prijedloga izmjena ZOR-a kojima vlada priprema postupak za raskidanje kolektivnih ugovora za javne službe, državnu upravu i javna poduzeća.

Upozorava da su kolektivni ugovori temeljni dokument kojim su utvrđena materijalna prava svih zaposlenih u Hrvatskoj, budući da je zakonom, ističe, tek propisana minimalna plaća.

Jedino kolektivni ugovori, dodaje Lesar, uređuju božićnice, regres, dar za djecu, naknadu za putne troškove, ali i povećane plaće za prekovremeni, noćni rad, rad nedjeljom i blagdanima, “koji teoretski bez kolektivnih ugovora mogu iznositi tek jednu lipu”.

Uvjeren je da će se otkazivanje kolektivnih ugovora u u javnom sektoru te u državnoj upravi i poduzećima najkasnije u roku od tri mjeseca “preliti” i u privatni sektor. “Vladino obrazloženje za donošenje izmjena ZOR-a je gospodarska kriza, a taj isti argument vrijedit će i u privatnom sektoru”, upozorio je Lesar.

“U Hrvatskoj je država kao vlasnik i poslodavac 90-ih uvodila sustav kolektivnih ugovora, a 2010. vlada Jadranke Kosor uništava sustav kolektivnih ugovora”, dodao je.

Lesar je rekao kako njegova stranka daje potporu sindikatima u svim oblicima borbe da se zaustavi donošenje tih zakonskih izmjena, pozvavši sve sindikate da odmah nakon prve prezentacije tog propisa počnu prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv njegova usvajanja.

Istaknuo je da je već stupio u kontakt sa sindikatima koji su, kaže, izrazili spremnost prihvatiti taj poziv, ali se još moraju dogovoriti oko nastupa.

Uvjeren je da iza tih izmjena ne stoji samo vlada, nego “krupni kapital na čelu s desetak krupnih kapitalista”.

(Hina)


| Broj posjeta: 1.060 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: izmjenama ZOR-a vlada želi raskidati kolektivne ugovore! VIDEO!"

Imate li komentar?