Laburisti: Volja građana mora se poštovati (video)

Odbor za Ustav predložio je Saboru da za 1. prosinca raspiše referendum na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa ‘U ime obitelji’, a koja traži da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Sam tekst odluke je, međutim, sporan oporbenim i vanjskim članovima Odbora, jer u njoj stoji da “Hrvatski sabor raspisuje državni referendum radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljen na zahtjevu za raspisivanjem referenduma građanske inicijative ‘U ime obitelji’ da se pristupi promjeni Ustava na način da u Ustav uđe definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene”.

Vladajuća većina želi izigrati volju naroda iako su građani zatražili da se Ustav izmjeni. Izaći ću na referendum i glasati protiv, no volja građana, kakva god ona bila, mora se poštovati, poručio je Lesar.

Smatra da se u takvoj formulaciji krije zamka, te dijeli mišljenje stručnjaka i opozicije kako je ovim prijedlogom Hrvatska zakoračila u ustavnu krizu.

“Referendum će se raspisati, provesti i na njemu će se, neovisno o odazivu, donijeti odluka. Tek nakon toga Sabor će pokrenuti postupak promjene Ustava, a u završnoj varijanti većina može odlučiti da takva odredba ne uđe u Ustav, da se premjesti na neko drugo mjesto u Ustavu ili da za takvu odluku naprosto neće glasati”, upozorio je Lesar.

Ukazao je na opasnost ‘kvake’ koja se nalazi u tekstu odluke: ona se odnosi na “pristupanje izmjenama Ustava”, a ne na promjenu ustava. SDP-ov plan predviđa da se, nakon što se građani izjasne o ovom pitanju, Sabor pokrene postupak ustavnih promjena za koje treba skupiti najmanje 101 glas.

Ovakva formulacija otvara mogućnost da vladajuća većina u Saboru ne izglasa ustavne promjene za koje su se izjasnili građani na referendumu, kao i da ih odgađa unedogled.

| Broj posjeta: 520 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Volja građana mora se poštovati (video)"

Imate li komentar?