Laburisti probili zvučni zid!

Crobarometar je opet prolupao. Hrvatski laburisti rastu kao gljive u jesen, probijen je zvučni zid od 10 posto i sada rejting iznosi 10,4 posto.

Nikoga to više ne iznenađuje. Rast je očekivan, ali ne samo radi okolnosti u kojima se nalazi vladajuća koalicija, već radi jasne i dosljednje politike koju laburisti zastupaju od osnivanja. Krivulja rasta laburista od siječnja ove godine izgleda najbolje od svih stranaka, a jedina koja joj nalikuje je krivulja popularnosti HNS-a, ali je ona zrcalna odnosno obrnuta (iako je i HNS imao konačno blagi rast u proteklom mjesecu). I nema to veze s populizmom kojim vladajući etiketiraju laburiste, kao što nema veze niti s navodno teškim i odgovornim potezima HNS-ovih ministara unutar vladajuće koalicije.

Potonji su u slobodnom padu, ne radi teških i principijelnih odluka, već radi neprincipijelnosti, radi nepotizma i neispunjenih obećanja. Građani su spremni trpiti reforme, ali reforme izostaju ili su spore. Najveći problem su dakako virtualne investicije. I kad one postanu stvarne onda će vladajući imati veću podršku građana, a tome se iskreno nadamo.


Izvor: Dnevnik.hr

Laburisti ne nude brza rješenja, laburisti zastupaju drugačiju, socijalno pravedniju gospodarsku politiku, ali i reforme koje će poticati proizvodnju i izvoz, jer to je jedini realan odgovor na rast nezaposlenosti. Reforme koje će biti usmjerene prema interesima društva, a to znači većine građana, a neće primarno štititi vlasnike kapitala i financijsko-bankarski sektor. Reforme koje će zaustaviti jednu od najvećih stopa nezaposlenosti mladih ljudi u Europi, reformu koja će te mlade ljude doista zaposliti, ali ne za 1600 kuna. Istina je, Hrvatski laburisti su bučni u Saboru, ali sve više i u lokalnim sredinama, boreći se protiv nepravde i predatorskog ponašanja onih koji imaju moć (a to svakako nije većina poduzetnika jer su i oni dovedeni u nemoguću situaciju). Pogađaju emocije i stavove nezadovoljnih građana, ali laburisti ne vode politiku bez ideje i sadržaja (što je upravo jednostavna definicija populizma), ne instrumentaliziraju nezadovoljstvo građana i ne razmišljaju o svom rejtingu, nego o istinskim reformama koje zalutali socijaldemokrati nisu u stanju provesti. Znamo i zašto.

Samostalno na lokalne izbore

Što su protekli mjesec laburisti poručili, koji su razlozi još veće podrške građana? Prije svega, jasna preporuka Lesara i Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista da laburisti na iduće lokalne izbore izađu samostalno. Razlozi za samostalan izlazak na izbore su jasni, nije to pitanje rejtinga, riječ je prije svega o dosljednosti. Laburisti nemaju namjeru ući u međustranačku trgovinu i točka. Kako je uopće moguće koalirati sa strankama koje vode posve suprotnu gospodarsku politiku?


Izvor: Dnevnik.hr

Ovih dana su laburisti uzburkali javnost i potencijalnim imenima kandidata za Zagreb i Osijek. Od izuzetne je važnosti koga će laburisti doista predstaviti kao svoje kandidate za načelnike, gradonačelnike i župane. I ne radi rejtinga, jer on je samo indikator, već primarno radi očekivanja građana i radi vlastitih principa odnosno kriterija. Političke stranke pokazuju oskudicu kvalitetnih kandidata, a to upravo pruža jedinstvenu priliku koja će determinirati trajniju budućnost Hrvatskih laburista. Samo neupućeni, a među njima ima i uglednih kolumnista, mogli su nasjesti na priču o “jednokratnoj pojavi”. No, uspjeh na lokalnim izborima dogoditi će se ukoliko građani prepoznaju kandidate laburista. Već u prvim medijskim nagađanjima, koja nisu bez osnove, pokazuje se da su birači izuzetno motivirani birati prepoznatljive osobe, koje imaju integritet, sposobnosti i znanje.

Predstavljanjem svojih stranačkih ili izvanstranačkih kandidata laburisti će zapravo predstaviti i svoju budućnost. I to treba imati u vidu kod izbora kandidata, kako za liste, tako i za načelnike, gradonačelnike i župane. (dp)

| Broj posjeta: 1.226 |

3 komentara u "Laburisti probili zvučni zid!"

  1. Jeeeee!

    AB
    Trogir

  2. [b]AJMO NA 15[/b]

  3. Da to lijepo zvuči ali iza toga moraju stajati i djela!Da su seljaci takođe radnici tu nema sum nje a kako gledamo na njih u složenoj mljekarskoj zavrzlami – kako zapanjeno kao da se to nekome događa s Marsa a ne iz neposredne blizine. Farme krava propadaju a s njima i radna mjesta. Pa kome je to u interesu. Najbolje da nam to objasni i protumači Tihomir Jakovina ili netko iz seljačke stranke.Vidjeli smo na TV koliko posla ima na farmi, ali odgovor nismo dobili! Voda u odnosu na mlijeko ? O propadanju govedarstva da i ne govorimo. Argentina je daleko a kvaliteta mesa upitna???

Imate li komentar?