Laburisti na 9,7 posto potpore!

Prema najnovijem istraživanju Crobarometra Hrvatski laburisti – Stranka rada ostvarili su najbolji anketni rezultat od svog osnutka – 9,7 posto! Vladajući SDP ima potporu od 28 posto, dok je HDZ-u naklonjeno 21 posto ispitanika. Prema istom istraživanju Dragutin Lesar je i dalje drugi najpopularniji političar u Hrvatskoj s 51 posto potpore (najpopularniji je Ivo Josipović s 76 posto). Za komentar rezultata ovog istraživanja zamolili smo političkog analitičara Davora Gjenera.

Uloga laburista u hrvatskoj političkoj areni postaje sve važnijom. S jedne strane, očito je da je stranka konsolidirala svoj rejting, što je važno s pozicije vođenja stranke. S pozicije javnog interesa daleko je važnije to što tih oko 10 posto potpore laburistima sprečava drastični porast političke rezignacije. Naime, da u političkoj areni nema laburista, praktički cijelo njihovo biračko tijelo prelilo bi se među one koji nemaju stranačkih prioriteta, odnosno među one koji u slučaju da su izbori sada ne bi glasovali. Tada bismo imali oko 25 % biračkog tijela bez stranačke preferencije i oko 30 % rezigniranih glasača. To su već vrijednosti koje bitno ugrožavaju lelgitimnost demokratskoj poretka.

Laburisti vjerojatno nemaju velik prostor za povećanje sadašnjeg rejtinga u kratkom narednom razdoblju. Blagi pad rejtinga predsjednika stranke, uz istovremeno jačanje rejtinga stranke, govori o tome da se stranku počinje doživljavati kao organizaciju, a ne samo transmisiju predsjednikova utjecaja u javnosti. Blagi porast rejtinga opozicijske stranke koja je na rubu medijske pozornosti, u razdoblju dok parlament ne zasjeda, govori o uspješnosti akcija stranke u face-to-face aktivnostima s biračima (primjerice Knjiga žalbe, Pitanja Vladi) – ističe Gjenero.

| Broj posjeta: 1.008 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti na 9,7 posto potpore!"

Imate li komentar?