Javni poziv na javnu raspravu za Program Hrvatskih laburista

Kada u javnosti krene rasprava o programima političkih stranka, njihovo analiziranje, kritiziranje ili pak hvaljenje, najčešće te programe percipiramo kao programe za stranke. Rijetko ih doživljamamo kao programe za građane, ljude, društvo…. državu.

Programi mogu nastajati na različite načine a jamstvo da imate „najbolji“ program je da od srodnih stranka širom svijeta copy paste metodom uzmete najbriljantnije dijelove i sve pozaljepite u „svoj“ program. Ili da jedan lumen sjedne i napiše program. Onda se sastane uže i šire vodstvo i svako nešto doda ili izbaci i evo ga, to je to.

Mi pak smo se odlučili za nešto drugačiji pristup. U studenom 2010. godine javnim smo pozivom pozvali sve zaineteresirane članove stranke ali i građane koji nisu članovi naše stranke da se okupe u stručnim odborima i da napišu djelove programa za područja u ili o kojima nešto znaju. Pri tome nismo diktirali ni područja ni teme programa, sve smo prepustili kreatorima.

Nakon njihovog rada sve što jeste učinjeno je to da su u tehničkom smislu objedinjeni u jedan dokumet.

I sada otvaramo javnu raspravu. Ovaj poziv ne upućujemo samo članovima stranke nego i svim građanima koji imaju interes.

Zašto? Zato što mi svoj program ne pišemo za sebe nego za građanke i građane Hrvatske. I zato jer nam je stalo do mišljenja građana.

I na kraju: svjesni smo rizika. Riskiramo da ovaj nacrt programa može biti zloupotrebljen. Na različite načine. Jedan od njih je da se djelovi, veči ili manji istrgnu iz konteksta i prezentiraju kako kome odgovora. I prešuti da je to nacrt za javnu raspravu.

Ipak smo odličili riskirati. Jer vjerujemo u ljude.

NACRT PROGRAMSKIH DOKUMENATA ZA JAVNU RASPRAVU (upute i pojašnjenja)


odlomak Preuzmite NACRT PROGRAMSKIH DOKUMENATA

Kako?

Odaberite željenu verziju NACRTA PROGRAMSKIH DOKUMENATA (.pdf ili .doc) i spremite ga na računalo ili ispišite na pisaču (pažnja, 138 stranica):

pdf word

Ukoliko ne možete pristupiti dokumentu, pokušajte ovdje: https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=1._Sabor ili ovdje https://www.laburisti.com/preuzimanja/1sabor/nacrt-programa/

odlomak Uključite se u javnu raspravu slanjem povratne informacije vezano uz NACRT PROGRAMSKIH DOKUMENATA

Kako?

Nakon što preuzmete dokument, u svakom poglavlju postoji naziv stručnog odbora, popis autora prijedloga te ime i prezime koordinatora odbora sa navedenom e-mail adresom. Ukoliko želite dati svoj doprinos nacrtu programa, molimo vas sve svoje prijedloge, sugestije i komentare šaljite isključivo koordinatorima odbora i to putem elektronske pošte. Ponavljamo, e-mail adresa koordinatora navedena je u samom dokumentu.

Do kada?

Javna rasprava traje do 12. travnja 2011. godine.
Nakon toga koordinatori uvrštavaju vaše prijedloge u nacrt programskih dokumenata te se on šalje Nacionalnom vijeću Hrvatskih laburista koji daje svoje prijedloge te ih u konačnici šalje na usvajanje na 1. Sabor Hrvatskih laburista koji se održava 1. svibnja.

Ukoliko postoje, sva dodatna pitanja ili dvojbe postavite glavnom koordinatoru Nikoli Vuljaniću pomoću ovog obrasca: https://www.laburisti.com/modules/liaise/?form_id=8

| Broj posjeta: 2.664 |

1 komentar u "Javni poziv na javnu raspravu za Program Hrvatskih laburista"

  1. isuse iz kojeg ste vi crtića? pa to je 150 stranica nebuloza a porezna politika je jedna trečina a pola kao da su pisalo pučkoškolci. jel vam palo napamet da to kaj netko se dobrovoljno javi da piše jer mu je to super ne znači da ima znanje da zbilja i piše. bog te nedal ja nezanm pisati ali tog sam svjestan. vama bratiji to baš nije jasno. kaje lesar nema školu pa ne mora ni niko drugi imati.

Imate li komentar?