Igre gladi Vlade RH s hrvatskim radnicima u vrijeme korone

Zagreb, 2. travnja – Korona virus, prvi paket mjera Vlade RH za spas ekonomije, pa drugi paket mjera i dalje za spas, ali ne u zadnji čas jer je isti odavno prošao. Kasni se! Izvrsno upakirani paketi mjera za očuvanje zdravlja nacije i kakav-takav spas ekonomije, a još jasnije taktiziranje vladajućih. Ni za jedan paket predstavljenih mjera nije bilo suglasja s predstavnicima radnika, ni od strane Vlade RH, niti od strane HUP-a podsjetio je David Bregovac, predsjednik Laburista.

Da smo u nekom filmu, tražili bismo heroje i spasitelje, ali mi smo u Hrvatskoj u kojoj je prosječna cijena radnog sata znatno manja od prosječne cijene rada u EU i to, prije krize korona virusa i potresa u Zagrebu. Znači, kad je sve bilo „idealno“ i kada smo doživljavali samoprozvani ekonomski rast, hrvatski radnik bio je plaćen 11,1 eura po satu, a prosječni EU radnik 27,7 eura. Hrvatska po plaćama radnika zaostaje iza jedne Irske čak tri puta, a iza susjedne nam Slovenije skoro dva puta. Sve to svjedoče Eurostatovi podaci objavljeni uoči 1. aprila, a nije bila šala.

U vrijeme rasta nitko se nije sjetio hrvatskih radnica i radnika, nit’ Vlada RH, nit’ poslodavci da se podijele, bar na kapaljku, nagrade za ostvareni rast. Hrvatski radnici morali su glasno vikati kako bi se bar koliko-toliko nagradio njihov rad, od zdravstvenih radnika, preko radnika u brodogradilištima, do nastavnika i profesora…

U vrijeme krize svi su se sjetili hrvatskih radnica i radnika ali na najgori mogući način, prvo rezanjem prava radnika bez ikakvih razgovora, drugo plaćanjem prava radnika, doprinosa na plaće, iz džepa opet hrvatskog radnika. Zapleli bismo se u scenarij filma Igre gladi da nismo u Hrvatskoj jer država, odjednom, na glasnu buku poduzetnika, preuzima plaćanje doprinosa za radnike.

„Ne, država ne preuzima plaćanje doprinosa radnicima. Plaćanje doprinosa za svoje plaće na koje imaju pravo preuzimaju hrvatske radnice i radnici koji, direktno i indirektno, nose i gospodarstvo i državu na svojim leđima.“ – rezolutno poručuje Bregovac.

Nismo u filmu Igre gladi o apokaliptičnoj budućnosti, ali apokalipsa je na pomolu. I da ne bude zabuna, hrvatske radnice i radnici neće se međusobno natjecati, nit će poticati raskol s poslodavcima iako im se isti želi nametnuti. Poštene hrvatske radnice i radnici koji su još preostali u Hrvatskoj žele svoja prava, pravo na zdravstvenu skrb, pravednu plaću i život gdje ne trebaju dijeliti komad kruha sa svojim susjedom. Sudjelovat će u zaštiti zdravlja nacije, za dobrobit svih nas i naše djece. I to, s minimalnim pogovorom kad govorimo o mjerama zaštite od korona virusa.

Bregovac smatra da je paket predloženih mjera diplomatski jako dobro upakiran ali nije poziv na suglasje već je vidna, poker taktika Vlade RH u kojoj je jedini ulog radnik gdje se pritom ciljano koristi strah od korona virusa. Ujedno je istaknuo da predložene mjere neće zaštititi radnika i njegovo radno mjesto, niti će spriječiti val otkaza i kad korona pandemija završi jer su već sad krenuli otkazi, a jasnih garancija za radna mjesta nema.

Kada se traži solidarnost radnika, najpoštenije bi bilo da se prvenstveno pokaže solidarnost i poslodavaca i države naglasio je Bregovac. Upozorio je da to nije bio slučaj do danas jer se radnici zadnji zovu na razgovor, a od njih se traži najviše solidarnosti.

Prijeti nam i velika opasnost da ovaj paket mjera na račun svih hrvatskih građanki i građana najviše iskoriste kumske tvrtke HDZ-a. Kako je Vlada RH zaštitila proračunske novce građana, u vrijeme krize, od korupcijske mašinerije? Niz je propusta u praksi već sada vidljivo nakon prvog paketa mjera gdje nisu zaštićeni niti radnici, niti poslodavci kojima je stvarno ugrožen opstanak, a novi paket dodatno administrativno komplicira dobivanje podrške. Ova situacija nalikuje na Igre gladi u vrijeme korone u režiji Vlade RH gdje hrvatskom radniku prijeti stvarna apokalipsa siromaštva.“ – zaključio je Bregovac.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Wages_and_labour_costs

| Broj posjeta: 633 |

Želite li komentirati? Objava: "Igre gladi Vlade RH s hrvatskim radnicima u vrijeme korone"

Imate li komentar?