Hrvatski laburisti sa sindikatima

Zagreb, 16. rujna 2010. – Obzirom da se korjenite društvene promjene ne mogu postići bez kvalitetnih gospodarskih projekata, Hrvatski laburisti – Stranka rada od prvog dana osnivanja ohrabruju sve sindikate u Hrvatskoj na partnerstvo, zajedničko promišljanje i suradnju. Sindikati nisu prijetnja društvu, kako ih gotovo svaka vlast doživljava, već su bitan društveni korektiv čiji je primarni interes zadovoljan radnik, tj. radnica. Stoga smo mi u Hrvatskim laburistima inicirali razgovore sa sindikatima u želji identificiranja društvenih aktivnosti koji će hrvatskom radniku doista i donjeti zadovoljstvo. Prvi krug razgovora započeli smo sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Udrugom radničkih sindikata Hrvatske. Isti stavovi oko određeih društveno-političkih tema dobra su garancija za početak jedne uspješne suradnje između sindikata i stranke rada.

Laburisti sa sindikatima

Sastanak u SSSH

Predstavnici Hrvatskih laburista – Stranke rada na svoj su prijedlog razgovarali u SSSH s v.d. predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom, tajnikom Matijom Jurićem, voditeljicom Sektora za organizaciju, obrazovanje i izdavačku djelatnost Anom Milićević Pezelj, a sugovornici su bili i Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske i Nevenka Pavelić, tajnica Sindikata «Novine». Osim Dragutina Lesara, predsjednika Hrvatskih laburista- Stranke rada, sindikalni su sugovornici bili članovi predsjedništva Hrvatskih laburista-Stranke rada Maja Ilčić i Božidar Kolarić, predsjednik Nacionalnog vijeća Tonči Majica i tajnik Hrvatskih laburista-Stranke rada Ivan Pavleka.

Stranka i SSSH uspješno su surađivali u akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, naglasile su obje strane. Dragutin Lesar ukratko je dao «osobnu iskaznicu» Stranke, koja je u fazi osnivanja ogranaka diljem Hrvatske, naglašavajući kako su «Hrvatski laburisti stranka koja se suprotstavlja razgovorima na temelju ideoloških podjela». Prosječna životna dob članova Stranke kreće se između 45 i 55 godina. Dragutin Lesar, koji je i saborski zastupnik, informirao je svoje domaćine o sazivanju jesenskog zasjedanja Hrvatskoga sabora, koje počinje u srijedu, 22. rujna 2010. godine, i na čijem je dnevnom redu 60 točaka. Prve dvije su: Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s konačnim prijedlogom Zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje i Prijedlog zaključaka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u vezi s raspisivanjem referenduma o Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o radu, s konačnim prijedlogom Zakona. Za obje točke vitalno su zainteresirani sindikati i njihovo članstvo. Mladen Novosel informirao je sindikalne goste o pismu što je upućeno predsjednici Vlade Jadranki Kosor i o najavljenom zajedničkom sastanku, naglašavajući kako mirovinska reforma zahtijeva širu raspravu, ali i o sindikalnoj spremnosti na akcije. Jedan je od zahtjeva i da dvadesetak predstavnika sindikalnih središnjica sa saborske galerije prati raspravu. Sindikalno je stajalište jasno – Hrvatski sabor trebao je raspisati referendum. Traženje mišljenja Ustavnog suda o referendumskome pitanju «prebacivanje je vrućeg krumpira», kazao je Novosel, a njihova će odluka imati dugoročne posljedice, suglasile su se obje strane. Što se Zakona o radu tiče, nema razloga za hitnom procedurom – jasno je sindikalno stajalište.

Sastanak u URSH

Nakon uspješnog sastanak sa predstavnicima SSSH-a, članovi Predsjedništva Hrvatskih laburista – Stranke Rada, Dragutin Lesar, Maja Ilčić, Tonči Majica, Božo Kolarić, i Ivan Pavleka, na svoj su se prijedlog sastali i razgovarali sa predstavnicima Udruge Radničkih Sindikata Hrvatske na čijem je čelu bio predsjednik Damir Jakuš, te Mira Mihovec Grdić, mr.sc.dr Ivan Babić, Željko Dušek i Željko Starčević.

Razgovori su se vodili na temu:

  • Zakona o mirovinskoj reformi
  • Neprihvaćanja raspisivanja referenduma za koji su građani potpisivali peticiju
  • Suradnje stručnih timova Sindikata i Stranke u izradi zakonskih prijedloga koji su vezani za osnovne aktivnosti sindikata
  • Suradnje Stranke i Sindikata u vidu predaje amandmana na zakone koji su od vitalnog interesa za radnike
  • Zakona u kojima je obavezno ućešće GSV-a koji ulaze u proceduru bez vidljive suglasnosti predstavnika Sindikata

U razgovoru, predstavnici URS-a su se sa zadovoljstvom osvrnuli na doprinos Hrvatskih laburista – Stranke Rada u prikupljanju potpisa za referendum kojom prilikom su se zahvalili na ućešću aktivistima Stranke od samoga početka akcije.

Čelnici URSH-a su izjavili da već imaju definiran stav i pripremljenu reakciju na svaki negativni potez Vlade, tim prije što Premijerka još nema vremena za razgovor sa sindikatima i što nije održala obećanje o pozivu na razgovor koji se trebao održati još prije desetak dana. Predsjednik Damir Jakuš je naglasio da je odluka njihovog Predsjedništva konačna i neopoziva, jer ih na to obvezuje odgovornost prema njihovim članovima.

Prilikom razgovora iznenađujuća je bila i upućenost ove središnjice u manipuliranje Vlade sa dnevnim redom naredne sjednice Sabora. Naime postoji određena doza ogorčenosti što su neke veoma važne teme postavljene na dnevni red u vrijeme kada je šira javnost već isključena iz rada Sabora (TV prenos prestaje a i većina novinara je već odsutna). Čime je njihovim članovima onemogućen uvid u zbivanja.

MASPOK, Ivan Palveka i SSSH


| Broj posjeta: 1.534 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatski laburisti sa sindikatima"

Imate li komentar?