Dragutin Lesar: Ovo je biti ili ne biti i za hrvatske radnike ali i za sindikate!

U ponedjeljak 7. lipnja 2010. održana je 2. sjednica Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista – Stranke rada. Većina je sjednice bila posvećena Nacrtu promjena Ustava Republike Hrvatske i utvrđivanju stava Hrvatskih laburista o izmjenama Zakona o radu. Izvještaj pročitajte u nastavku.

Uz nazočnost velike većine članova Nacionalnog vijeća (te gostiju; predsjednika ogranaka, povjerenika, predsjednika NO-a, stručne suradnike…) čiju je sjednicu sazvao i njome rukovodio predsjednik Vijeća Tonči Majica, uz odluke naoko tehničke naravi, većina sjednice bila je posvećena Nacrtu promjena Ustava Republike Hrvatske i utvrđivanju stava Hrvatskih laburista o izmjenama Zakona o radu.

Nacionalno vijeće je jednoglasnom odlukom verificiralo mandat člana Vijeća Rajku Bulatu, predsjedniku međimurske podružnice. Naime, prema članku 20. Statuta predsjednici podružnica su po funkciji članovi Nacionalnog vijeća.

Predsjenik Nadzornog odbora Zdravko Beljan izvjestio je Vijeće da su članovi NO-a većinom glasova usvojili Pravilnik o materijalno financijskom stanju. Nakon kratkog Beljanovog izvješća o tome što Pravilnik regulira (razvidnost financijskih i materijalnih sredstava, odnosno, stranačke imovine), Vijeće je jednoglasno usvojilo Pravilnik kao još jedan od temeljnih dokumenata Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Na dnevnome redu tekuće sjednice Hrvaskoga sabora je Nacrt promjena Ustava Republike Hrvatske koji je – uglavnom – usuglašen između vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a. O suštinskim promjenama Ustava Nacionalno je vijeće izvjestio predsjednik stranke i saborski zastupnik Dragutin Lesar.

Središnji dio sjednice Nacionalnoga vijeća bila je rasprava o izmjenama Zakona o radu, koje je predložila Vlada bez konzultacije s predstavnicima radnika. Na sjednici je zaključeno kako je premijerka Jadranka Kosor još jednom pogodovala hrvatskim kapitalistima koji – umjesto Vlade – upravljaju državom u nejvažnijemu segmentu; gospodarstvu te poreznoj politici. Kao što je poznato, izvjestio je vijećnike Dragutin Lesar, Vlada predlaže da se hrvatskim radnicima, i onima kojima je poslodavac Vlada, ali i, bez dvojbe, onima u privatnome, realnome sektoru, ukinu kolektivni ugovori. A upravo su kolektivni ugovori bila jedina brana potpunoj samovolji kapitalista. Kako bi se spriječilo donošenje promijenjenoga Zakona o radu, koji je već poslan u saborsku proceduru i prijeti opasnost da bude izglasan po hitnome postupku, Lesar je u ime Hrvatskih laburista predložio a pet je sindikalnih središnjica prihvatilo skupljanje 450 tisuća potpisa potrebnih za referendum (u promjenema Ustava Hrvatski laburisti predlažu da za provođenje referenduma ubuduće bude dovoljna podrška ne deset već jedan posto hrvatskih građana), na kojemu bi se odlučivalo o sudbini Zakona, odnosno, kolektivnih ugovora.

Ovo je biti ili ne biti za hrvatske radnike ali i test za hrvatske sindikate koji ne bi smjeli popustiti diktatu politike – rekao je Lesar.

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružili su se zahtjevu za raspisivanje referenduma koji će Hrvatskom saboru biti upućen nakon skupljenih 450 tisuća potpisa. Do sada još nitko nije skupio za raspisivanje referenduma – koji je u razvijenim, zapadnim demokracijama uobičajeni način odlučivanja građana – dovoljan broj potpisa, što ne znači da je taj poduhvat nemoguća misija. Vrijeme je da građani kažu dosta samovolji kapitalista i diktatu vladajuće politike koja služi interesima tzv. poslodavaca.

Veći je dio sjednice Nacionalnog vijeća bio posvećen upravo načinu na koji će Hrvatski laburisti, na svojim štandovima u svim većim gradovima te mjestima gdje su osnovani stranački ogranci, prikupljati potpise građana koji podržavaju održavanje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: „Jeste li za održavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?

Iako premijerka Kosor te Božidar Kalmeta, predsjedajući GSV-a, neprestano obmanjuju građanstvo da se izmjenama Zakona o radu, točnije; ukidanjem svih radničkih prava osim zajemčenog minimalca (pa bi svi koji žive od svojega rada uskoro, voljom poslodavaca, mogli završiti s bruto plaćom od 2800 kuna), potiče pregovaranje. Točno – potiče se pregovaranje koje godinama pa o desetljećima ne treba završiti rezultatom. A za sve vrijeme bez kolektivnih ugovora prava radnika određuju – kapitalisti. Prema ovom prijedlogu Zakona o radu nakon što se kolektivni ugovori raskinu, više se nikada ne trebaju sklopiti.

Iako Vlada pravda izmjene Zakona o radu nedostatkom novca za isplatu božićnica i regresa, treba radnike – sve one koji žive od svojega rada – upozoriti da im Jadranka Kosor ukidanjem kolektivnih ugovora u prosjeku iz džepa otima 300 kuna za prijevoz te 300 kuna za minuli rad te ih lišava šest dana godišnjega odmora! Sramotan je način kojim Vlada obrazlaže potrebu ukidanja kolektivnih ugovora. Zapravo, gašenje radnih mjesta Vlada pravda visinom minimalne plaće te obvezom poslodavaca da radnicima isplaćuju plaće i druga meterijalna prava!?

Radnici moraju biti svjesni da im vlast priprema robovlasnički uvjete te da – usvoji li Sabor ove nemoralne, nakardne izmjene Zakona o radu – neće imati nikakva prava osim minimalca.

Zato, Hrvatski laburisti pozivaju radnike, umirovljenike, studente, učenike, nezaposlene da se odazovu ovoj povijesnoj akciji SOLIDARNOSTI. Ako i nemate vi osobno korist, vrijeme je da solidarno poduprete većinu ugroženih.

Hrvatski laburisti – Stranka rada skupljati će potpise za referendum na za to određenim i na ovim stranicama specificiranim mjestima. >> POPIS ŠTANDOVA ZA POTPIS!

MASPOK

| Broj posjeta: 2.879 |

2 komentara u "Dragutin Lesar: Ovo je biti ili ne biti i za hrvatske radnike ali i za sindikate!"

  1. Htio si postati vašim članom,no nemogu si priuštiti članarinu.Podržavam vaša mišljena,i ako zatrebate bilo kakvu pomoć stojim uz vas.

  2. Poštovani,

    naša Stranka nije uvela obaveznu članarinu svojih članova. Više je razloga tome. Veliki dio naših članova ili su nezaposleni ili ostvariju skromna primanja te smo procjenili da ne bi bilo korektno od njih tražiti redovitu članarinu.

    Stoga vas pozivamo, ukoliko to želite, da se učlanite u Hrvatske laburiste.

    Sve informacije dostupne su vam ovdje:
    https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Pristupnica

Imate li komentar?