DAN SOCIJALNOG PARTNERSTVA Barbarizam je ukinuti stečena radnička prava

Drugi mirovinski stup treba transformirati u dobrovoljni mirovinski fond, a članovima omogućiti da sami odluče žele li svoj novac prenijeti u prvi stup ili ih ostaviti u dobrovoljnom drugom stupu. Za takvo se rješenje zalažu Hrvatski laburisti, koji smatraju da bi uskoro moglo doći do urušavanja cijelog mirovinskog sustava.

Rijeka: Socijalno partnerstvo u Hrvatskoj – što je to?!

>> http://pgz.laburisti.com/rijeka-socijalno-partnerstvo-u-hrvatskoj-sto-je-to/

Kako su upozorili Hrvatski laburisti, dio europskih zemalja odustaje od II. mirovinskog stupa ili smanjuje izdavanja za taj stup, a primjerice Mađarska i Poljska, kazao je Zlatko Tušak, upravo su na taj način prebrodile krizna vremena i imaju značajan gospodarski oporavak i rast.

‘Postavlja se pitanje rade li vlade drugih država krivo ili smo mi najpametniji i ne vidimo u tome nikakvu opasnost. Ili se možda svjesno želi ići na ruku financijskim institucijama i slijepo vjerovati njihovim lobistima koji su za svoje teorije itekako dobro nagrađeni. Milanovićeva vlada nema hrabrosti za radikalnije poteze prema financijskim institucijama, a tapkanjem na mjestu, vrlo brzo mogla bi se naći u bezizlaznoj situaciji zbog urušavanja cijelog mirovinskog sustava i smanjivanja mirovina za postojeće, ali i za buduće umirovljenike, jer novca sigurno neće biti’, kazao je Tušak.

Naime, Tušak je uvjeren da bi se, ako ne počnemo razmišljati o budućnosti, mogao dogoditi katastrofičan scenarij. ‘Nerješavanjem problema napravit ćemo crnu rupu u proračunu, zadužiti se i čekati da se nešto samo od sebe dogodi za 30 godina, što je odnos koji može imati samo lakomi liberalizam. Za isplatu mirovina nedostaje nam 15 milijardi kuna u proračunu. Dobro bi došlo pet milijardi kuna, jer proračun puca na sve strane, ali taj novac odlazi privatnim mirovinskim fondovima za što se isplaćuju značajne naknade, ali i debeli bonusi fondovskim menadžerima’, kaže Tušak.

Trenutačni model, kažu Laburisti, može omogućiti pristojne mirovine samo za manje od 30 posto zaposlenih s iznadprosječnim plaćama, dok će ostalih 70 posto u budućnosti primati socijalnu pomoć. Stoga se Laburisti zalažu za transformaciju II. mirovinskog stupa u dobrovoljni mirovinski fond, pri čemu bi članovi imali opciju svoj novac prenijeti u prvi stup ili ih ostaviti u dobrovoljnom drugom stupu.

‘Štednja u II. obaveznom mirovinskom stupu privatna je imovina, a o njezinoj sudbini treba odlučiti svaki član fonda te preuzeti osobni rizik za sebe. Nakon učinjene transformacije stopa za obavezni fond generacijske solidarnosti bila bi 20 posto čime bi se uvećala sredstva u proračunu za oko pet milijardi kuna, a smanjio bi se deficit i nova zaduživanja te osigurala sigurnija isplata i stabilnost mirovina’, kazao je Tušak.

Upitan kako komentira ideju ministra financija Slavka Linića da se zamrzne II. mirovinski stup i uplate preusmjere u proračun, Tušak je rekao kako se samo radi o ‘krpanju rupa u proračunu’, što nije dugoročno rješenje.

Povodom 20 godina od osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća i povodom dana socijalnog partnerstva, Laburisti su se osvrnuli i na trenutačno stanje među socijalnim partnerima. GSV, uvjeren je član Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista Siniša Miličić, ne ispunjava jednu od osnovnih funkcija, a to je poticanje na sklapanje kolektivnih ugovora koji poslodavcima osiguravaju socijalni mir, a radnicima prava.

‘Imate vladu socijaldemokratskog predznaka koja smišlja zakone kojima se pogoduje kapitalu na štetu radnika’, kazao je Miličić, a kao primjere uzeo Zakon o reprezentativnosti i Zakon o radu.

Osvrnuo se pritom i na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji je rekao da je prošlo vrijeme tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati razonode.

‘To je anticivilizacijski čin. To je barbarizam, skidati prava koja su civilizacijske tekovine. Ljudi su doslovce ginuli za osam sati rada, a sada bi socijaldemokratska Vlada to jednostavno ukinula’, kazao je Miličić. (Izvor)

Mediji o temi:

>> http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/310747/Hoce-li-II-mirovinski-stup-potpuno-unistiti-standard-umirovljenika.html
>> http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Laburisti-traze-pretvaranje-drugog-mirovinskog-stupa-u-dobrovoljni-fond
>> http://vijesti.hrt.hr/laburisti-drugi-mirovinski-stup-transformirati-u-dobrovoljni-fond
>> http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/233613/Default.aspx
>> http://www.poslovni.hr/hrvatska/laburisti-se-zalazu-drugi-mirovinski-stup-transformirati-u-dobrovoljni-fond-261729
>> http://republika.eu/novost/22379/ova-vlada-donosi-zakone-koji-idu-na-stetu-radnicima

Transformirati drugi stup u dobrovoljni mirovinski fond

Projekt Svjetske banke s drugim mirovinskim stupom zagovara još jedino naša Vlada i financijske institucije dok svi drugi odustaju od tog modela.

Poljska i Mađarska ukidanjem drugoga stupa lakše su prebrodile krizna vremena i sada imaju značajan gospodarski oporavak i rast, dok mi tonemo dublje u prekomjerni deficit. Još samo nekoliko preostalih država koje imaju drugi obavezni mirovinski stup smanjuju stopu izdvajanja ili postupno napuštaju taj model koji u razvijenijim zemljama nije nikad prihvaćen, dok mi otvaramo još veću neizvjesnost i nesigurnost s mogućnošću još rizičnijeg plasmana novaca.

Postavlja se pitanje rade li vlade drugih država krivo ili smo mi najpametniji i ne vidimo u tome nikakvu opasnost. Ili se možda svjesno želi ići na ruku financijskim institucijama i slijepo vjerovati njihovim lobistima koji su za svoje teorije itekako dobro nagrađeni.

Milanovićeva Vlada nema hrabrosti za radikalnije poteze prema financijskim institucijama, a tapkanjem na mjestu vrlo brzo mogla bi se naći u bezizlaznoj situaciji zbog urušavanja cijelog mirovinskog sustava i smanjivanja mirovina za postojeće ali i za buduće umirovljenike, jer novaca sigurno neće biti.

U nestabilnom gospodarstvu planirati 30 godina unaprijed, a da se ne zna što će biti za jednu, tri ili pet godina je igranje ruleta.

Nerješavanjem problema napravit ćemo crnu rupu u proračunu, zadužiti se i čekati da se nešto samo od sebe dogodi za 30 godina, što je odnos koji može imati samo lakomi liberalizam. Za isplatu mirovina nedostaje nam 15 milijardi kuna u proračunu. Dobro bi došlo pet milijardi kuna, jer proračun puca na sve strane, ali taj novac odlazi privatnim mirovinskim fondovima za što se isplaćuju značajne naknade ali i debeli bonusi fondovskim menadžerima.

Vladi je draže od tih istih fondova se zaduživati državnim obveznicama i plaćati na to poprilične kamate čime radi dvostruku štetu te ulazi u prekomjerno zaduživanje za redovitu isplatu mirovina.

Kada više ne bude izlaza s kamenom oko vrata rješavat ćemo drugi stup, ali će biti prekas
no za uništeni standard umirovljenika.

Upravo naša vlada zajedno s financijskim institucijama zdušno podržava taj projekt, a on može omogućiti pristojne mirovine samo za manje od 30 posto zaposlenih s iznadprosječnim plaćama dok će ostalih 70 posto primati socijalnu pomoć.

Kakva će biti primanja drugoga stupa pokazuje simulacija za radnika s minimalnom bruto plaćom od 3.000 kuna i 7.000 kuna, te odlaskom u mirovinu sa 60 i 65 godina starosti (prijevremena i puna) i uplatama u II stup za 20, 30 i 40 godina bez kapitalne dobiti.

– radnik sa 60 godina starosti i s plaćom od 3.000 kn bruto:

– uz uplate za 20 g. – mirovina je 126,00 kn, za 30 g. – 190,00 kn, za 40 g. – 250,00 kn

– radnik sa 65 godina starosti i s plaćom od 3.000 kn bruto:

– uz uplate za 20 g. – mirovina je 150,00 kn, za 30 g. – 225,00 kn, za 40 g. 300,00 kn

– radnik sa 60 godina starosti i s plaćom od 7.000 kn bruto:

– uz uplate za 20 g. – mirovina je 294,00 kn, za 30 g. – 441,00 kn, za 40 g. – 588,00 kn

– radnik sa 65 godina starosti i s plaćom od 7.000 kn bruto:

– uz uplate za 20 g. – mirovina je 349,00 kn, za 30 g. – 524,00 kn, za 40 g. 698,00 kn

Oko 900.000 radnika ili njih 63% ima plaću manju od 7.000 kuna bruto (ili 4.900 neto). Za njihove uplate od 36.000 do 170.000 kuna u drugi stup imati će od 126 do 700 kn mirovine plus kapitaliziranu vrijednost koja u jedanaest godina iznosi 25%.

Zato je neophodno transformirati drugi stup u dobrovoljni mirovinski fond, a članovima omogućiti da sami odluče žele li svoje novce prenijeti u prvi stup ili ih ostaviti u dobrovoljnom drugom stupu. Prema njihovoj odluci obračunala bi im se mirovina od 15 ili 20 posto za period uplata u II stup. Štednja u drugom obaveznom mirovinskom fondu je privatna imovina, a o njenoj sudbini treba odlučiti svaki član fonda te preuzeti osobni rizik za sebe. Nakon učinjene transformacije stopa za obavezni fond generacijske solidarnosti bila bi opet 20% čime bi se uvećala sredstva u proračunu za oko 5 milijardi kuna, a smanjio deficit i nova zaduživanja te osigurala sigurnija isplata i stabilnost mirovina. (Zlatko Tušak)

Socijaldemokratska vlada protiv radnika

Hrvatski sabor je krajem 2007. godine proglasio 21. siječnja „Danom socijalnog partnerstva“. Na isti dan 1994. godine kada se nazirao kraj rata u Hrvatskoj, sklopljen je sporazum o snivanju Gospodarsko socijalnog vijeća. Taj datum smatra se začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

Prema definiciji Međunarodne organizacije rada, socijalni dijalog uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili jednostavno razmjene informacija između predstavnika vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa u svezi s gospodarskom i socijalnom politikom.

U Gospodarsko socijalnom vijeću kao nacionalnom tripartitnom tijelu trebali bi ravnopravno sudjelovati Vlada, poslodavci i sindikati. Socijalni partneri obvezali su se da će prije upućivanja u Hrvatski sabor razmotriti nacrte strategija, programa, zakona i drugih propisa od zajedničkog interesa, te da će poticati sklapanje i primjenu kolektivnih ugovora.

No u praksi to baš i nije tako.

Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o reprezentativnosti, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o povremenim poslovima najvažniji su primjeri gdje nije postignuta suglasnost.

Vlada socijaldemokratskog predznaka smišlja zakone kojima se pogoduje kapitalu na štetu radnika. Najbolje se to vidi u izjavi ministra Miranda Mrsića kako možemo zaboraviti osam sati rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati sna. To je naprosto barbarski čin. To ne vodi k ničemu dobrom. Čak štoviše, pogodno je tlo za razvoj ekstremističkih ideja, kako lijevih tako i desnih.

Hrvatski laburisti – Stranka rada zalažu se za partnerski odnos poslodavaca i radnika, s državom kao posrednikom i zaštitnikom temeljnih interesa i jednih i drugih.

Kolektivni ugovori sektora, grana i djelatnosti moraju biti temelj utvrđivanja osobnih i kolektivnih prava zaposlenih. Promicanje kolektivnog pregovaranja trajna je zadaća socijalnih partnera.

Bez pravog, istinskog socijalnog partnerstva, Hrvatska nikada neće izaći iz krize. (Siniša Miličić)

| Broj posjeta: 932 |

Želite li komentirati? Objava: "DAN SOCIJALNOG PARTNERSTVA Barbarizam je ukinuti stečena radnička prava"

Imate li komentar?