Croatia Airlines – novi dokaz državne nebrige i nesposobnosti

Najavljeni štrajk kompanije Croatia Airlines u srcu sezone mediji, kao i Uprava kompanije, predstavljaju kao ishitreni postupak sindikata i radnika koje se ujedno optužuje za moguću štetu Hrvatskoj, odnosno važnoj gospodarskoj grani, turizmu.

Hrvatski laburisti-Stranka rada smatraju sramotnom odluku Županijskog suda u Zagrebu da je štrajk nezakonit. U čijoj je službi sud koji radnicima i sindikatima osporava pravo pozivanja na štrajk, koje je propisano Zakonom o radu i koji predviđa mogućnost provođenja štrajka zbog zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa radnika, odnosno zbog neisplate plaće ili naknade plaće u zakonskom roku, zbog nevažnog detalja u obrazloženju dugotrajnih 20-mjesečnih pregovora.

Istim je zakonom, doduše, propisan i postupak mirenja, koji bi stranke trebale proći prije štrajka. S obzirom da sukobi između Uprave Croatia Airlinesa i radnika traju već godinama, a ovaj posljednji koji je doveo do najave štrajka se „rasteže“ već dvadesetak mjeseci, Hrvatski laburisti-Stranka rada smatraju da je to bilo više nego dovoljno vremena za provedbu postupka mirenja uz odabranog miritelja, te da je bilo kakvo osporavanje štrajka neopravdano.

Ono što najviše brine je činjenica da situacija u Croatia Airlinesu upućuje na nebrigu države, koja sustavno uništava i još ovo malo imovine koju ima. Premijer Plenković, bez ideja i kredibiliteta, koji je u svrhu prikupljanja političkih bodova iskazao razumijevanje i spremnost osigurati potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora, a nije učinio ništa, te nesposobna HDZ-ova vlada, su nadomak uništenju još jedne važne gospodarske grane – zrakoplovstva.

Kako doznajemo iz medija, propast ove kompanije započeo je nedugo nakon osnutka. Klasičnim HDZ-ovim „promišljanjem“ i vraćanjem političkih dugova, u vodstvu kompanije zapošljavaju se ljudi po stranačkoj križaljci, umjesto da se na važne pozicije zaposle stručnjaci. U lijes hrvatske zrakoplovne kompanije zabijaju se čavli, jedan po jedan; od lošeg odabira kupljenih aviona, nestručnog odabira ponude destinacija, pa preko prodaje Pleso prijevoza (zlatne koke kompanije) i prodaje slotova na londonskom aerodromu Heathrow, do premalih plaća i loših uvjeta koji su i uvjetovali najveće nezadovoljstvo radnika te poziv sindikata na štrajk.

Ne manje važne, po mišljenju Laburista, su prijetnje ukidanja prava iz radnog odnosa, koja su ionako na niskoj razini, što između ostalog za posljedicu ima odlazak radne snage iz države. Prema dobivenim informacijama, piloti i aviomehaničari su veoma tražena struka, tako da bi državna kompanija, umjesto besmislenih prijetnji radnicima koji bi lako našli posao u inozemstvu, morala voditi računa o zahtjevima sindikata i učiniti sve što je u njihovoj  moći da se oni ispoštuju, a da radnici ostanu u Hrvatskoj. Ista se situacija javlja u gotovo svim djelatnostima što rezultira nedovoljnim brojem radnika. Znači li ovo, u slučaju da kompanija ipak opstane, da ćemo i pilote morati uvoziti izvana?

Cijela situacija, međutim, sumnjaju Hrvatski laburisti – Stranka rada, polako, ali sigurno ide u neželjenom smjeru, a to je upropaštavanje još jedne kompanije, snižavanje vrijednosti i prodaja za jednu kunu, onako kako to HDZ najbolje zna i kako je to opetovano dokazivao od ranih devedesetih do danas.

I eto, za sve one koji su se pitali što se „iza brda valja“ dok Hrvati euforično mašu „kockicama“ i zastavama nogometašima, na tvrđavi u Kninu, alkarima u Sinju, plaču za Oliverom – Hrvatska Vlada, HDZ i HDZ-ovi poslušnici, svojom nebrigom, koristoljubljem i glupošću omogućuju propast hrvatske zrakoplovne kompanije Croatia Airlines!

| Broj posjeta: 48 |

Želite li komentirati? Objava: "Croatia Airlines – novi dokaz državne nebrige i nesposobnosti"

Imate li komentar?