Akcija „Pitajte Vladu“ pri kraju druge faze

Akcija koju su Hrvatski laburisti naslovili „Pitajte Vladu“ doprinos je poticanju neposredne demokracije u Hrvatskoj. Načelo što više razine neposredne demokracije i odlučivanja građana u postupak donošenja odluka koje se donose u njihovo ime, što znači i mogućnost građana da provjeravaju dužnosnike i komuniciraju s njima, temelj je naše politike. Akcija „Pitaj Vladu“ jedan je od načina opredmećenja tog načela.

Prva faza akcije bilo je prikupljanje pitanja. Oblikovali smo formular na kojem su građani mogli naznačiti kojem se ministru obraćaju, mogli su oblikovati pitanje (ili dati temeljne natuknice za pitanje) i dati svoju adresu, ako žele da im se odgovor ministra pošalje.

Prikupljeno je oko 4000 pitanja širom Hrvatske, što na štandovima što osobnim kontaktom aktivista po sustavu „od vrata do vrata“. Pokazalo se da građani imaju što pitati ministre, da žele saznati stavove vlasti i njihove mogućnosti rješevanja problema, a da im, zapravo, nedostaje način kako se obratiti izvršnoj vlasti. Naime, ministarstva u načelu odgovaraju na upite građana (naglašavam, u načelu), ali to zna potrajati mjesecima, a upiti se znaju i zagubiti u labirintima administracije.

S pitanjima saborskih zastupnika nije tako. Postoji jasna odredba u Poslovniku o radu Hrvatskog Sabora koja kaže da zastupnik ima pravo postaviti pismeno pitanje ministru i da je ministar dužan odgovoriti na to pitanje u roku od 30 dana. Pitanje se, prema Poslovniku upućuje preko predsjednika Sabora i ako odgovor ne stigne na vrijeme predsjednik Sabora dužan je intervenirati i ukoriti ministra. To se rijetko događa i na pitanja ministarstva uglavnom odgovaraju promptno.

Čitavu našu akciju temeljili smo upravo na ovim odredbama Poslovnika. Prikupljena pitanja smo sortirali po temama (ministarstvima) i podijelili između naših šest zastupnika. Time je završena prva faza akcije.

Nakon toga, svaki zastupnik grupirao je pisma po temama koje bi se mogle pokriti jednim pitanjem i na taj smo način značajno smanjili broj pitanja. Tako grupirana pitanja građana pokušali smo poopćiti kako bi pokrila sve ono što građani žele znati i poslali u proceduru, odnosno uputili ministrima.

Postoje jasna i konkretna pitanja koja ne spadaju ni u kakvu zajedničku skupinu i njih smo obrađivali pojedinačno. Kad počnu dolaziti odgovori upućivat ćemo ih poštom građanima na njihove kućne adrese.

Nažalost, neke adrese (od do sada obrađenih oko 450) su tako nečitke da ih je gotovo nemoguće odgonetnuti i autorima tih pitanja nećemo moći poslati nikakav odgovor.

Napraviti ćemo što možemo da svaki građanin koji je postavio pitanje (i potpisao se) dobije odgovor.

Prethodno smo izdvojili pitanja koja nisu bila potpisana, a bilo ih je oko 500. Naravno da građani koji nisu napisali svoju adresu neće dobiti pisani odgovor.

Neka od njih zastupnici će postaviti kao svoja osobna pitanja ministrima, a neka su tako formulirana (najčešće osobno i uvredljivo) da s njima ne možemo napraviti ništa.

Isto tako, neka potpisana pitanja tako su općenita (Što vi to tamo radite? Kada će nam biti bolje? Milanoviću, što Čačić radi u Vladi?), uvredljiva, nisu u nadležnosti Vlade već sudova, DORH-a ili lokalne samouprave, upućena su strankama ili predsjednicima stranaka (ne ministrima) ili su povijesnog tipa (ustaše, partizani, četnici, domobrani…). Neka su konstatacije o stanju, ne pitanja. I takva smo pitanja izdvojili, njih oko 800, a svaki pitatelj dobit će odgovor s obrazloženjem Laburista na svoju kućnu adresu. Neka od njih moći ćemo iskoristiti u političkom radu, a neka jednostavno – ne.

Naravno, pitanja smo morali oblikovati u skladu s odredbama i praksom procedure u Saboru. To uglavnom znači da smo ih morali kratiti i uz svako napisati obrazloženje u par rečenica. Zvuči jednostavno, ali nije sasvim lako smisliti par stotina obrazloženja u desetak dana. Teme su razne, od najopćenitijih, do sasvim konkretnih, za neke su potrebne i konzultacije s ljudima koji temu znaju detaljnije i tome slično. Kako god, taj posao je u najvećem dijelu obavljen, pisma se odašilju na adrese ministarstava i time se završava druga faza akcije. Procjenjujemo da će biti oko 600 pisanih pitanja a po dobijanju odgovora biti će poslani na oko 2200 adresa.

Treća faza akcije bit će prikupljanje odgovora i slanje na adrese građana koji su postavili pitanja. Dolazi ljeto i mala je šansa da će baš sva ministarstva biti jako ažurna, posebno kad dobiju odjednom stotinjak različitih pitanja. Zato i ne treba očekivati da će ova faza završiti u roku od 30 dana, kako Poslovnik nalaže. Realno, zadnji odgovori mogli bi doći do početka studenog. U svakom slučaju, nećemo čekati, kako koji odgovor stigne slat ćemo ga (zajedno s kopijom pitanja) građanima na njihove kućne adrese.

Četvrta i završna faza bit će analiza pristiglih odgovora. Na našim ćemo stranicama objaviti precizne podatke o broju poslanih pitanja, broju građana čije sugestije i upiti stoje iza tih pitanja, broju i pravovremenosti odgovora, kao i naše ocjene sadržajnosti i otvorenosti odgovora.

Napravili smo akciju kakvu još nitko u Hrvatskoj nije – uspostavili smo (preko naših saborskih zastupnika) izravnu vezu građana i ministara i omogućili građanima da u razumnom roku dobiju odgovore na svoja pitanja. Koliko su ti odgovori pošteni, to ovisi o drugoj strani – našim ministrima.

Napomena: do sada postavljena pitanja možete naći u dokumentima Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, gdje se i inače objavljuju svi dokumenti vezani uz rad kluba.

— Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 1.336 |

4 komentara u "Akcija „Pitajte Vladu“ pri kraju druge faze"

  1. super akcija

  2. Sve pet, ali kako je krenulo tko će narodu odgovoriti. Postaviš pitanje a ministar ode nama u inat. Za tri mjeseca ni jedan od ministara više neće biti na funkciji pa ni u obvezi da nam odgovara. A i ovi novi koji dolaze pišu životopise na osamdeset stranica i di stignu odgovoriti. Lijepo je znati da je novom ministru čukundjed volio pecati , da ujutro pita ogledalce kako izgleda ali ??????

    Božidar Kolarić

  3. Božo, nisi u Saboru :)))
    (Igore, imaj hrabrosti pa postavi ovaj moj komentar)

  4. Hrvatska udruga stradalih zaposlenika Domovinskog rata: Mi smo pozitivno “šokirani” što je Vaš saborski zastupnik gosp. Novak nakon kontakta sa nama 23.05.12. na temu statusa stradalih radnika u ratu postavio zastupničko pitanje 06.06.12. minis. Matiću. Da li možemo Vašu objavu “zastupničkog pitanja” objavljenu na Vašim stranicama objaviti na facebook:zaposlenici domovinskog rata ? Kontakt:nsefic@gmx.com

Imate li komentar?