Vlada se ponaša kao orkestar koji ne zna što svira

Razgovarali smo sa saborskom zastupnicom i predsjednicom Laburista Nansi Tireli

Parlamentarni izbori su iza nas, jeste li zadovoljni izbornim rezultatom Hrvatskih laburista?

Da može bolje, uvijek može ali zadovoljna sam činjenicom da Laburisti u ovom mandatu imaju tri saborska zastupnika i svoj Klub. To je za nas naravno važno jer ćemo moći kroz rad u Saboru nametati teme koje mislimo da su važne za Hrvatsku.

Kako komentirate rad Oreškovićeve Vlade?

Ova Vlada ponaša se kao orkestar koji ne zna što svira. Kako možemo imati povjerenje u Vladu kada unutar vladajuće koalicije nema povjerenja? Već je prošlo skoro 60 dana od potvrđivanja u Saboru i očito je da su neučinkovitiji od prethodne vlade koja je trpila silne kritike. Premijer je čak rekao da ne očekuje 100 dana za snalaženje jer vremena nema, a jasnih ideja i poteza ima. Za sada jedino znamo da puno očekuju od rasprodaje državne imovine. Reforme su bučno najavljivane a to novi proračun baš i ne pokazuje.

Hoće li nakon smjene Radmana i nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u doći do prekida suradnje HDZ-a i Mosta-a i prijevremenih izbora?

Sama činjenica da se gotovo dnevno postavlja ovakvo pitanje govori nam o percepciji koja prevladava u javnosti, a strah od novih izbora jedino je ljepilo koje drži ovu koaliciju na okupu. Zato mislim da ne treba tako brzo očekivati raspad koalicije. No, još se nisu niti primili ozbiljnog posla pa vjerujem da nas uskoro očekuju još teži sukobi unutar koalicije.

Županije, da ili ne?

To je jedna od najvažnijih reformi koje su obećali provesti. Očekujem da nova ministrica pokrene reforme, a ne samo otpuštanja u javnoj upravi kojih će očito biti. Reforma lokalne i regionalne samouprave je još uvijek na dugom štapu jer HDZ to ne želi. Koliko znam, stručnjaci su davno svoje rekli, Most je pak zagovornik svega što struka traži, ali HDZ-u reforma nije ni u peti. Laburisti su i prošlom sazivu Sabora bili za reforme, ostajemo i sada čvrsto pri tom stavu.

Izbori će se održati i kod vaših koalicijskih partnera, Milanović ili Komadina?

Ne želim to komentirati. Poštujem obojicu, a o njihovom mandatu odlučuju članice i članovi SDP-a. S gospodinom Milanovićem smo vrlo korektno surađivali, tijekom protekle kampanje uložio je izuzetno puno energije i uspio dovesti SDP i koaliciju u egal s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom, a kolegu Komadinu poznajem kao vrlo korektnog kolegu. SDP treba odlučiti onako kako je najbolje za njih.

Izbori će se održati i u vašoj stranci, zašto smatrate da zaslužujete novi mandat?

Zato što vjerujem u sebe i u našu stranku. Laburisti su prošli kroz težak period, a meni osobno je važan konačno četverogodišnji mandat kako bih realizirala sve što sam smatrala potrebnim za stranku, a u jednogodišnjem mandatu to nije bilo moguće. Prije toga sam sedam mjeseci bila v.d. predsjednice i prolazili smo doista kroz jedan krizan period koji je s ovim parlamentarnim izborima došao kraju i vjerujem da imamo dobru perspekitvu. Treba puno raditi, a ja volim raditi i vidim kvalitetne suradnike u stranci i oko sebe. Želim pripremiti stranku za iduće lokalne izbore, a onda dakako i za parlamentarne, možda i prijevremene.

Na koji način vidite Hrvatske laburiste u budućnosti, planirate li izlazak na lokalne izbore samostalno ili u koaliciji?

To je sada još rano reći, ali demokratska praksa u Laburistima uvažava stavove lokalnih organizacija.

prigorski.hr

| Broj posjeta: 354 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada se ponaša kao orkestar koji ne zna što svira"

Imate li komentar?