Rad i pošten odnos prema radniku jedina su reforma kojom se garantira pristojan život svakog građanina

Agencijski ili ustupljeni radnici u Hrvatskoj u pravilu ne dobivaju naknadu za prijevoz, bolovanje i godišnji odmor, pojašnjava Rajković

Uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, Hrvatski laburisti zatražili su dodatno zakonsko ograničavanje rada na određeno vrijeme te rada preko agencija za privremeno zapošljavanje te pozvali sve državne dužnosnike, sindikate, poslodavce i radnike na protivljenje takvoj diskriminaciji hrvatskih radnika.

– Vratimo dostojanstvo hrvatskom radniku jer su rad i pošten odnos prema radniku jedina reforma kojom se garantira prosperitet i pristojan život svakog građanina – kazao je laburist Tomislav Rajković na konferenciji za novinare u Saboru. Iako smo model agencijskog zapošljavanja uspješno preuzeli od zapadnih zemalja, naši su poslodavci, dodaje Rajković, opet pronašli mogućnost da naše ustupljene radnike stave u nepovoljniji položaj u odnosu na radnike s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

Klub Laburista o problemu radništva

– Agencijski ili ustupljeni radnici u Hrvatskoj u pravilu ne dobivaju naknadu za prijevoz, bolovanje i godišnji odmor. Oni rade kontinuirano, bez prekida, godinama na istim poslovima, no nemaju ista materijalna prava kao radnici zaposleni na neodređeno vrijeme iako obavljaju iste radne procese na istom radnom mjestu – pojašnjava Rajković. Dodatni je problem što takve radnike banke ne prepoznaju kao kreditno sposobne klijente, pa im ne odobravaju kredite, zbog čega su dovedeni u socijalno nezavidan položaj. Slične probleme imaju i radnici koji rade na određeno vrijeme, a takvih je u posljednje tri godine, naglašava, više od 90 posto. Naime, iako je zakonom propisano da se radno vrijeme može preraspodijeliti tako da u jednom dijelu godine traje duže, a u drugom kraće, radnici kojima je ugovor o radu istekao ne mogu koristiti smanjeno radno vrijeme, a nije im plaćen ni prekovremeni rad koji su već odradili. Upravo ti prekovremeni neplaćeni sati povećavaju profit poslodavca jer je uloženim radom stvorena vrijednost, tvrdi Rajković.

Mediji o temi:
>> http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/laburisti-u-povodu-1-svibnja-upozorili-na-tezak-polozaj-radnika—435313.html
>> http://www.24sata.hr/news/ograniciti-rad-na-odre-eno-vrijeme-to-je-diskriminacija-471864
>> http://www.index.hr/vijesti/clanak/laburisti-zakoni-se-donose-u-korist-profita-i-na-stetu-radnika/890236.aspx

– Vladajućoj koaliciji su bila puna usta demografske obnove Hrvatske, ali jedino što čini po tom pitanju jeste populistička mjera 1000 eura za novorođeno dijete i to “samo onima koji to zasluže”, što god to značilo. Demografsku politiku popravit ćemo tek onda kada dobrim zakonima spriječimo navedene neregularnosti, omogućimo mladima da se osjećaju socijalno sigurnima, te stvorimo mladima uvjete da mogu raditi, zasnivati obitelj, biti kreditno sposobni i kupiti stan – zaključio je Tomislav Rajković te dodao da, primjerice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić licemjerno radnicima na 1. maj dijeli besplatni grah, a tijekom godine radnike iskorištava tako da ih se zapošljava preko agencija.

Dario Rastovčan, inače zaposlenik Zagrebačkih cesta koje su unutar Zagrebačkog holdinga, kazao je da Zagrebački holding ima 600 agencijskih radnika koji nakon godina takvog rada shvaćaju da ne napreduju pa napuštaju Hrvatsku, čime ostajemo bez kvalificiranog kadra.

– Agencijski radnici su diskriminirani, rade iste poslove sa manjim koeficijentom kako bi umanjili trošak agencije, nemaju plaćen prijevoz, božićnice i regrese, ne mogu dobiti stambene kredite – tvrdi Rastovčan.

Izvor: Večernji list

| Broj posjeta: 598 |

Želite li komentirati? Objava: "Rad i pošten odnos prema radniku jedina su reforma kojom se garantira pristojan život svakog građanina"

Imate li komentar?