Ni HDZ ni Kukuriku koaliciju nije briga što su građani u financijskom ropstvu

Hrvatski laburisti na izbore izlaze sami. Jednako su kritični prema HDZ-u i Kukuriku koaliciji, jer nitko, kaže njihov predsjednik Dragutin Lesar, ne vodi računa o ljudima koji žive od svog rada. O svemu tome, izborima, Europskoj uniji, premijerki i Vladi te stanju u društvu razgovaramo s predsjednikom stranke kojeg mnogi nazivaju pučkim tribunom…

DRAGUTIN LESAR, PREDSJEDNIK HRVATSKIH LABURISTA, O IZBORNOJ KAMPANJI, HDZ-U I KUKURIKU KOALICIJI, CRNIM FONDOVIMA, BOLNIM REZOVIMA…

Ni HDZ ni Kukuriku koaliciju nije briga što su građani u financijskom ropstvu
Objavljeno: 24.9.2011

Hrvatski laburisti na izbore izlaze sami. Jednako su kritični prema HDZ-u i Kukuriku koaliciji, jer nitko, kaže njihov predsjednik Dragutin Lesar, ne vodi računa o ljudima koji žive od svog rada. O svemu tome, izborima, Europskoj uniji, premijerki i Vladi te stanju u društvu razgovaramo s predsjednikom stranke kojeg mnogi nazivaju pučkim tribunom…
Bude li Kukuriku koaliciji, naravno u slučaju izborne pobjede, nedostajao koji glas da okupi parlamentarnu većinu, hoće li Hrvatski laburisti koalirati s njom?
– To ovisi o njima, jer ima nekoliko stvari od kojih mi nikad nećemo odustati. Njihov program nazvan Točka 21 nastavak je neoliberalnog ekonomskog koncepta koji je posljednjih godina vodio HDZ pod pritiskom jakog financijskog lobija. Ako bi se, dakle, dogodila takva situacija, Kukuriku koalicija bi morala prihvatiti nekoliko stvari koje mi držimo ključnima za Hrvatsku. Iznimno važnim držimo uspostavljanje kvalitetnog upravljanja tržištem rada i uvođenje modela u kojemu gubitak posla neće biti isključivo problem pojedinca nego zajednice. Pri tome mislim na vlast, poslodavce i sindikate kao partnere odgovorne za stanje na tržištu rada. Nadalje, protivimo se bilo kakvoj privatizaciji strateških tvrtki te prometne i komunalne infrastrukture. Ovo što Vlada, naprimjer, naziva prijenosom dionica Janafa i Croatia osiguranja čista je rasprodaja hrvatske imovine. Mi smo protiv toga! Treće što držimo važnim je jačanje neposredne demokracije, odnosno češće konzumiranje referenduma kao načina na koji će građani sudjelovati u donošenju odluka koje su strateški važne. Politička elita koja dobije mandat na izborima ipak ne može raditi što želi. Građani joj moraju biti korektiv.

Punjenje Remetinca
Često govorite da su SDP, odnosno Kukuriku koalicija, i HDZ slični jer nude i provode neoliberalnu ekonomsku politiku, pa ironizirate da je najbolje da koaliraju. Znači li to da mislite da je svejedno je li na vlasti HDZ ili SDP?
– Slični su po pristupu ekonomiji, ali ipak se razlikuju kad je riječ o poštenju, što pokazuju korupcijske afere koje pune Remetinec HDZ-ovim kadrovima. No, kad je riječ o položaju radnika, odnosno svih koji žive od svog rada, razliku među njima nisam pronašao. Osim toga, svjedoci smo da su građani u svojevrsnom financijskom ropstvu, ali nitko ni u vlasti ni u Kukuriku koaliciji to ne problematizira. To nisu teme kojima bi se ozbiljno bavili, iako je riječ o problemima koji su mnogim obiteljima donijeli tragediju. I HDZ i Kukuriku koalicija, naprimjer, toleriraju da se isplaćuju crkavice od 2.000 kuna mjesečno, govoreći da je to zakon tržišta. Ma nemojte! Zakon tržišta postao je svetinja u koju se ne smije taknuti, a zaboravlja se da su čak i Amerikanci shvatili da je uloga vlasti da korigira pogreške tržišta. U Hrvatskoj glavne stranke od toga bježe i ostavljaju ljude da se sami bore.
Dakle, smatrate da se za radnike neće promijeniti ništa ostane li na vlasti HDZ ili se na vlast popne SDP?
– Ma ja se pouzdajem u memoriju radnika. Vjerujem da će se sjetiti tko se njih sjeti samo u kampanji, a poslije ih zaborave. Uostalom, ajmo testirati lidere Kukuriku koalicije i HDZ-a i pitati ih koliko danas u prosjeku traje jedan radni spor, koja je struktura tih sporova najčešća i koliko radnika radi na crno, u kojim firmama i na kojima gradilištima. Nitko od njih ne bi znao ništa o tome.
Što vi nudite biračima, odnosno vaša stranka?
– U prvom redu društvenu pravednost. Je li društveno pravedno, kao što to čini Kukuriku koalicija, promovirati ideju smanjivanja mirovinskih i zdravstvenih doprinosa u trenutku kad je sustav generacijske solidarnosti u bankrotu, a drugi stup mirovinskog najveća prijevara? Ili kad je stanje u zdravstvu takvo da moraš sa sobom donijeti posteljinu, toaletni papir, sapun, šampon pa i lijekove, a ne otvoriti temu oporezivanja burzovnih transakcija i ekstraprofita banaka? Mi o tome govorimo javno i hrabro.
No, za neke od tih stvari SDP je nudio prijedloge zakona, ali nikad im nije bilo prihvaćeno?
– Da, ali sad, kad se pripremaju za preuzimanje vlasti, povlače se od tih tema. Oporezivanje bogatstva svuda je u svijetu nešto što se podrazumijeva jer se time stvara društvena pravednost, ali ne i u Hrvatskoj.

Bez bolnih rezova
Ekonomisti su dočekali oštro program Kukuriku koalicije. Kažu da su to floskule, nema konkretnih stvari. Što Vi mislite?
– Ja bih nešto ipak pohvalio. Dakle, svaka im čast što su konačno prihvatili moj prijedlog iz 2005. godine o ukidanju povlaštenih mirovina za zastupnike i što su taj moj prijedlog, kojemu su se i oni tada smijali, uvrstili u svoj program. Naravno, ovo je ironija, jer nema tu razloga za pohvale s obzirom na to da su mi tada svi, pa i oni, okretali leđa. Da su korektni, rekli bi da su malo prepisali. No, dobro…
Prigovor je da su zaobišli spominjanje tzv. bolnih rezova?
– Bolni rezovi nikad nisu dali brz i kvalitetan učinak. To neizbježno dovodi do pada kupovne moći. Time se siromaši narod, a onda se očekuje podizanje proizvodnje i prodaja tih proizvoda tom osiromašenom narodu. To je apsurdno. Ne smijemo se igrati kupovnom moći, jer smanjenje kupovne moći se kao bumerang vraća gospodarstvu.

HDZ s dvije štake
Dosljedno već godinama zagovarata ukidanje valutne klauzule, ali kritičari Vam prigovaraju da nudite nešto nemoguće jer u tom bi slučaju, kažu, poskupjeli krediti, a građani ne bi mogli štedjeti u devizama?
– S obzirom na to da znamo da to govore zagovornici zadržavanja sadašnje pozicije banaka, taj je stav očekivan. Oni su ga i stvorili. Oni su stvorili teren stranim bankama u Hrvatskoj da imaju poziciju kakvu nemaju ni u jednoj državi u kojoj su te strane banke kod kuće. Nakon što uđemo u EU, možda deset godina još nećemo ući u eurozonu. Znači li to da će Hrvatska imati valutnu klauzulu i kad bude članica EU? Guvernera Rohatinskog, koji također zastupa to mišljenje, razumijem jer je on sve odluke podešavao prema interesima financijskog lobija. No, problem je bio što se u Hrvatskoj nije smjelo uopće otvoriti raspravu je li moguća i neka druga monetarna politika. Mi smatramo da jest. Svi oni političari koji o tome nisu htjeli govoriti bili su vođeni idejom da financijska industrija i njezino jačanje mogu nadomjestiti gubitak 400.000 radnih mjesta.
Zatražili ste od premijerke da hitno objavi nacrt ugovora o pristupanju EU jer ćete inače smatrati da skrivaju svoj neuspjeh. Vlada je govorila da će to učiniti čim ga prevede na hrvatski i da je engleska verzija vlasništvo EU. Sad je konačno objavljen, no kako sve to komentirate?
– Moram se nasmijati na to. Ne može to biti vlasništvo EU, jer to je i hrvatsko vlasništvo. Oni su, a ne mi, završetak pregovora unijeli u kampanju kao svoj glavni a
dut. HDZ se oslanja na dvije štake, na tobožnju borbu protiv korupcije i na završetak pregovora. S te dvije štake idu prema izborima. Ako jesu uspješno završili pregovore, nisu imali razloga da odmah ne objave ugovor, iako znaju da u njemu ima stvari kojima građani neće biti zadovoljni. No, o tome su građanima trebali govoriti tijekom pregovora, kako je koje poglavlje zatvoreno. Sad bi, međutim, ugovor najradije objavili tek nakon izbora, ali pritisak je toliki da to nije moguće. I to sad vidimo…

Premijerka je znala
Koliko su korupcijske afere devastirale HDZ?
– Svjedoci smo situacije da više ne poriču da je korupcije bilo, ali viču da nisu za to znali. Naravno da u to nitko ne može povjerovati. Potpisati izvješće da je predsjednička kampanja 2005., kad se natjecala gđa Kosor, stajala 6,5 milijuna kuna i ne postavljati nikakva pitanja, može se reći da je to posljedica razočaranja zbog poraza. Ali, kad je prije dvije godine prvi svjedok rekao da su u stranci postojali crni fondovi, gđa Kosor je morala zatražiti revizorski nadzor. Zapanjujuće je da to nije napravila. To znači da pod njezinim vodstvom tako funkcioniraju i institucije države, da ni u njima nema nadzora. Osim toga, uz kaznenu postoji i politička odgovornost. Sad kad je jasno da su crni fondovi postojali i da je iz njih financirana i njezina predsjednička kampanja i kampanja za parlamentarne izbore, ona bi se, ako ništa drugo, morala ispričati građanima. Mislio sam da je i onaj stranački sabor prošle subote sazvala upravo zato da bi se ispričala. Ako bi HDZ nastavio vladati, u Hrvatsku nikad ne bi stigla politička odgovornost.
Mislite li da će je uvesti Kukuriku koalicija? Evo, počelo je suđenje Radimiru Čačiću, šefu HNS-a, za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje Mađara. Mnogi smatraju da je zbog moralne, ali i političke odgovornosti morao otići iz politike. Što Vi mislite?
– Hoće li oni uvesti političku odgovornost, ali ne deklarativnu, nego stvarnu, ne mogu suditi. Da sam ja na mjestu g. Čačića, ja bih se povukao iz politike i kompletnog javnog života. U Europi su se ljudi povlačili iz politike za 12 eura potrošenih s poslovne kartice ili zato što je vladinim avionom u inozemstvo s ministrom putovala i njegova supruga.
Za Vas kažu da ste svojevrsni pučki tribun sklon socijalnoj demagogiji, koji narodu govori to što on želi čuti, ali neće biti u poziciji dokazivati svoje riječi djelima. Kako to komentirate?
– Ako je govoriti istinu i baviti se problemima građana demagogija, ponosan sam da sam demagog.

Mladenka ŠARIĆ

Plaća i primanja nisu isto, Čačić je valjda bankrotirao
Radimir Čačić je na sudu u Mađarskoj rekao kako ima plaću nešto manju od 1.000 eura, što je mnoge iznenadilo s obzirom na to da je jedan od najbogatijih hrvatskih političara. Jeste li i Vi iznenađeni?
– Teško mi je reći. U hrvatskim kategorijama plaća i primanja ne znače isto. Ako je to tako, onda mogu pretpostaviti da je bankrotirao jer su mu dionice loše pa ne ostvaruje dobru dividendu…

Na sudu bi mogao postati kriminalna organizacija
Očekujete li da će Mladen Bajić pokrenuti istragu protiv HDZ-a zbog crnih fondova?
– Očekujem, apsolutno. Nakon svega što se dogodilo, to bi trebalo učiniti. Ako se dokaže u sudskom postupku da je HDZ imao crne fondove, oni će u tom trenutku postati kriminalna organizacija. Ali malo je čudna, usput, situacija da se ministar policije učlanjuje u organizaciju koju se sumnjiči za kriminalnu djelatnost, ali to je druga priča. No, u hrvatskim zakonima nije predviđeno ukidanje stranke koja se bavila kriminalom, ali nakon svega trebalo bi razmisliti o izmjeni zakona.

Mi nismo tihi saveznici HDZ-a, to nam podvaljuju
Jesu li Hrvatski laburisti tihi saveznici HDZ-a, kako kažu u Kukuriku koaliciji, jer kradete glasove ljevici i tako radite za desnicu?
– Mi radimo u interesu samo naše stranke, a Kukuriku koalicija će uzeti nešto glasova nama. Oni, naime, kažu da će u svim izbornim jedinicama biti najjača lista, pa kad bi se dogodilo da naša lista negdje ne prijeđe prag, to znači da će najveći postotak naših glasova u toj izbornoj jedinici otići njima. No, kako stvari stoje, mi imamo solidne šanse proći u dosta izbornih jedinica pa neće imati što dijeliti.

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/mvijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=11284
| Broj posjeta: 1.064 |

Želite li komentirati? Objava: "Ni HDZ ni Kukuriku koaliciju nije briga što su građani u financijskom ropstvu"

Imate li komentar?