Nakaradno prekrajanje izbornih jedinica

– HDZ nas je doveo u pat poziciju, jer nakon izbora vrlo lako može doći do izborne krize. Ako izgubi izbore, što će se dogoditi, vjerojatno će ustvrditi da su izbori neustavni, rekao je potpredsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Nikola Vuljanić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o prekrajanju izbornih jedinica i o jednom prigovoru na predizbornu proceduru prije skorašnjih mjesnih izbora.

Naime, kaže Vuljanić, ako se ispoštuje mišljenje Ustavnog suda da postojeće izborne jedinice nisu zakonite pa se promjene, prekršit će se odredba Ustavnog zakona o tome da se procedura izbora ne može mijenjati unutar godinu dana prije izbora. Ako ostane po starom, krši se mišljenje Ustavnog suda. Mislim da nas je HDZ namjeno doveo u takvu situaciju, jer nije bilo nikakvog razloga da to sve učini znatno ranije. A, što se tiče prekrajanja izbornih jedinica, a posebno sedme izborne jedinice u kojoj je i Karlovac, Vuljanić kaže slijedeće: – Naša izborna jedinica je i do sada bila nakaradna. Svi to dobro znamo. Pogotovo oni koji su sudjelovali u predizbornoj kampanji pa su se vozili između Novog Vinodolskog i Jaruna, uvjeravajući njihove stanovnike da imaju iste interese, što je suludo. Sada je to još nakaradnije. Sedmoj izbornoj jedinici se priključila Lika, Velika Gorica i dva-tri otoka, koji imaju potpuno različite interese.
To, međutim, nisu jedini izborni problemi. Ima ih i na lokalnoj razini, kaže Vuljanić. Hrvatski su laburisti dali prigovor izbornom povjerenstvu zbog toga što gradska tvrtka Inkasator dijeli promotivne materijale HDZ-a i njihovih partnera. – Time, ne samo da su prekršena izborna pravila, nego i zakon o zaštiti osobnih podataka. Inkasatoru smo dali osobne podatke da nam ispostavi račune za vodu, a ne da nam ispostavi letak HDZ-a, i nadamo se da će izborno povjerenstvo za ovaj prekršaj zakona nekoga prijaviti nadležnim organima. Ako to ne učine oni, učinit ćemo mi, rekao je Vuljanić. Predsjednica karlovačkog ogranka Hrvatskih laburista Snježana Kirinić o tome kaže slijedeće: – Mi smatramo da je to nedopustivo da se Inkasator koristi tajnim, zaštićenim, osobnim podacima u svrhu predizborne promidžbe HDZ-a. To je svinjarija. Iz tog razloga smo se i odlučili prijaviti to izbornom povjerenstvu, jer je to skandalozni postupak, ne samo Inkasatora, nego i HDZ-a. Smatram također spornim što su i direktor i glasnogovornica Inkasatora istaknuti članovi HDZ-a.

Izvor: http://www.hrk.hr/clanak.asp?VijestiId=3892

| Broj posjeta: 1.279 |

2 komentara u "Nakaradno prekrajanje izbornih jedinica"

  1. Cijela Hrvatska se mora udružiti protiv HDZ klijentele,uključujući i SDP,a nakon što nestanu,neka sve stranke nama glasačima odluče koju koaliciju želimo,plaćamo ih mi,pa neka onda dopuste i da i mi biramo po imenima koga želimo,a koga ne.to je prava demokracija prije uspostave shizofrenog fašizma koji je Hrvatskoj pred vratima,čim HDZ padne.neću da mi Swoboda ni Jaca odlučuje što je za mene dobro,znam to i bez njih.da oni znaju što je za njih dobro,ne bi nikad postali političari.

  2. Volio bih osobno čuti vaše mišljenje g.Lesaru,što ćete poduzeti ukoliko dođe do koalicije HDZ-a i SDP-a samo radi zaštite od daljnjih progona i zadržavanja na vlasti na slijedećim izborima? Ankete idu vama u prilog,ali suludost ovih stranaka na štetu svih nas ostaje.

Imate li komentar?