Lesar: Kosorica je bahata i arogantna!

O Jacinom džaba vam potpis – Lesar: Kosorica je bahata i arogantna!

‘To je problem koji je zabrljao Milanović u pregovorima o referendumu. Iako Ustav jamči pravo na takvu inicijativu, tijekom akcije Sabor može spornu odluku izglasati, a to će dovesti do gadnih posljedica. Nadam se i previranja’, kaže Lesar.

U formalno-pravnom smislu, ona može ignorirati referendum, i to ako saborska većina odluči o Zakonu o radu dok prikupljanje potpisa traje. Moguće je i zadnji dan, pa i nakon toga. To je problem koji je zabrljao Zoran Milanović u poglavlju referendum. Iako Ustav jamči pravo na takvu inicijativu, tijekom akcije Sabor može spornu odluku izglasati zato što u Ustavu nismo regulirali akciju prikupljanja“, objašnjava nam idejni začetnik referenduma o izmjenama Zakona o radu, Dragutin Lesar.

Kosor: Radio, ne radio – Milanoviću plaćica ide (14.06.2010.)više

Podsjetimo, Jadranka Kosor poručila je građanima da “jedan potpis neće promijeniti ništa” i nije htjela odgovoriti na pitanje idu li izmjene ZOR-a dalje bez obzira na referendum. Evo što to nadalje znači za Lesara:

U političkom smislu, to je vrhunski bezobrazluk. Jedan potpis neće promijeniti ništa, ali 450 tisuća bi moralo. Mislim da je inicijativa za referendum izazvala veliku nervozu i strah, prepali su se naroda svjesni činjenice da je to preraslo u protivljenje njihovom ekonomsko-gospodarskom planu i da se suprotstavljaju Vladinom kapitalističkom konceptu privrede. Sad je pitanje – hoće li ona izabrati da bude demokrata ili će biti bahata i arogantna kao što jest i nastaviti vući posljedice s izuzetno gadnim posljedicama“, kaže šef laburista, koji predviđa izuzetno velika društvena previranja.

“Volio bih da do njih dođe jer pokraj 11 milijardi neubranog poreza i osam milijardi neplaćenih doprinosa, oni od građana traže štednju, uskraćuju im radnička prava, a kapitalistima dozvole rad bez poreza na kamate, stavljaju poduzeća u bankrot da državi ne moraju plaćati potraživanja. Ako su radnici destabilizator državnih financija, što je ovo onda?”, pita Lesar.

‘Da mi je vidjeti tko će kontra 450 tisuća potpisa’

Čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević poručio je da “sindikati neće doći vidjeti prijedlog amandmana na ZOR jer su prezauzeti prikupljanjem potpisa”.

“Kad ih skupimo – ja nisam od onih kojih će govoriti što će biti ako bude – onda iza nas stoje građani. A onda da vidim tko to neće provesti volju građana i zašto!”, kazao nam je Matijašević. Nije se htio upuštati u tumačenja znači li Kosoričina izjava ta da može lako prijeći preko rezultata referenduma te je poručio da sindikati nikako na to ne mogu utjecati, niti su mogli ranijim raspisivanjem zato što nisu znali da će Vlada poslati izmjene ZOR-a u Sabor.

Sever: Vlada brine za svoje uske poslodavačke interese

Krešimira Severa iz Nezavisnih hrvatskih sindikata također ne zanimaju Vladini amandmani na ZOR i Vladinu poruku građanima da im ne vrijede potpisi na peticiji iščitava kao “poruku koja nema veze s onim što Vlada inače govori”.

“Vlada jednostavno nadređuje sebe kao poslodavca i koristi snagu koju ima temeljem saborske većine. To nema veze ni s EU, ni s neprovedivosti Zakona o radu, nego s uskim interesima Vlade, što su znali prepoznati i iskoristiti poslodavci u državi i zgrabili priliku da se ukinu kolektivni ugovori. Da je Vlada ozbiljno mislila pregovarati ne bi nas preglasavala s poslodavcima prije nego nam pošalje prijedlog izmjena kako bi ga mi dali na raspravu našem članstvu. Ona cijelo vrijeme manipulira i brine za svoje uske poslodavačke interese”, kaže Sever.

Ana Benačić | Danas.hr

| Broj posjeta: 1.830 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Kosorica je bahata i arogantna!"

Imate li komentar?