Laburisti Vladi postavili 366 pitanja, a HDZ tek 45

Svaki dan iz Kluba zastupnika Hrvatskih laburista na drugu stranku Markova trga u Vladu su poslana dva pitanja za ministre. Samo oporbeni Labuisti su, naime, u prvih šest mjeseci mandata novoj vlasti poslali čak 366 pitanja, od čega naravno najveći dio pismeno.

Pokazuje to lista o broju postavljenih pitanja koje su saborski zastupnici uputili Vladi. Ukupno su zastupnici od početka mandata, odnosno sredine siječnja kada je počelo zasjedanje, uputili 496 pitanja izvršnoj vlasti. Najviše je pitanja poslano pismeno, a samo 59 usmeno, što nije čudno jer su u prvih šest mjeseci Kukuriku vlasti u Saboru održana samo dva aktualna prijepodneva na kojima su Zoran Milanović i ministri stali pred zastupnike i odgovarali na pitanja.

Rekorder po broju postavljenih pitanja je zastupnik Laburista Nikola Vuljanić koji je Milanovićevoj Vladi postavio čak 171 pitanje, a slijedi predsjednik stranke Dragutin Lesar sa 103 pitanja te njihovi stranački kolege Nansi Tireli sa 52, Mladen Novak 26 i Zlatko Tušak četrnaest.

Mnogi ništa ne pitaju

Ostali se zastupnici nisu previše pretrgli u tome kako bi za građane koje zastupaju od premijera, potpredsjednika i ministra dobili odgovore na probleme koje ih muče. Čak štoviše, njih čak 79 u šest mjeseci nije imalo niti jedno pitanje za Vladu. Od ostalih 72 koji su ga uputili najviše je onih koji su postavili samo jedno pitanje, i to usmeno na aktualnom prijepodnevu. Nije se iskazala niti najveća oporbena stranka HDZ. Iako imaju sedam puta više zastupnika od Laburista, njihova 44 zastupnika postavila su ukupno 45 pitanja. Najviše, 13, postavio ih je njihov zastupnik Ante Babić te pet Josip Đakić, dok predsjednik Tomislav Karamarko za Milanovića i njegove ministre nije imao niti jedno pitanje.

Vladajući zastupnici gotovo uopće nemaju nikakva pitanja za ministre. Većina ih je postavili samo po jedno, i to izravno u Saboru. Izuzetak je zastupnik koalicijskog IDS-a Damir Kajin koji je na adresu Vlade uputio devet pitanja, a jedno na aktualnom prijepodnevnu. Rekord zastupnika Laburista ne treba čuditi ako se zna da Vladu i njezine ministre pitaju sve ono što ih traže građani.

Jednaki problemi

Svakodnevno u Sabor, stranku, na mailove, poštom ili telefonom dobivamo puno upita građana. Njihova pitanja analiziramo, selektiramo i upućujemo Vladi. Nakon što dobijemo odgovor šaljemo ga građanima – objašnjava Lesar.

Budući da mnoge građane zanimaju isti problemi, zna se dogoditi da Laburisti nekada jedno pitanje Vladi zapravo postave uime njih 20-ak. Lesar procjenjuje da će do listopada dostići brojku od 2200 građana kojima će poslati odgovor na njihova pitanja.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/laburisti-vladi-postavili-366-pitanja–a-hdz-tek-45/1048113/

| Broj posjeta: 714 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti Vladi postavili 366 pitanja, a HDZ tek 45"

Imate li komentar?