Laburisti podržali referendum o referendumu

ČELNICI Hrvatskih laburista – stranke rada iskazali su u utorak potporu referendumskoj inicijativi 15 sindikata i sedam nevladinih udruga za raspisivanje “referenduma o referendumu”, ocjenivši da je to školski primjer situacije u kojoj civilno društvo mora odigrati ulogu jer se politika u parlamentu pokazala nemoćnom donijeti dobre i kvalitetne zakonske prijedloge.

“Referendum podupiremo u cijelosti, on predstavlja širenje polja demokracije koja Hrvatskoj nužno treba”, kazala je predsjednica laburista Nansi Tireli na jednom od štandova za prikupljanje potpisa na Trgu bana Jelčića.

Sindikati i nevladine organizacije od 30. svibnja do 13. lipnja prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma s dva pitanja: “jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma” i “jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana”.

Brojku od 200.000 potpisa laburisti drže “dovoljno velikom i jasnom da se vidi ima li inicijativu potrebnu podršku”.

Naročito bitnim drže da se potpisi mogu prikupljati na svim javnim mjestima, kao i dosad, a ne samo u uredima državne uprave i putem interneta jer velik dio građana ne može otići u urede državne uprave zbog radnog vremena ureda, a u nekim nekim ih mjestima niti nema.

“Drugi bitan argument protiv ograničenja mjesta prikupljanja potpisa jest činjenica da se potpisi za kandidature političara, od načelnika općina, gradonačelnika, do predsjednika Republike, skupljaju po trgovima, ulicama, u ruralnim područjima, dok se građane u tom pravu kod referenduma želi ograničiti i kontrolirati kako vladajućima odgovara”, ističe Tireli.

Ujedinjenje “crvene” i “plave” Hrvatske

Saborski zastupnik Dragutin Lesar dometnuo je kako očigledno “za kandidaturu predsjednika Republike vrijedi pravo da se potpisi skupljaju i na stočnom sajmu, ali za narodni referendum treba ured državne uprave, pa bi onda mogli i doslovno reći da treba – policijska stanica”.

Koordinator referendumske inicijative Željko Stipić kazao je novinarima da bi referendum trebao ujediniti “crvenu” i “plavu” Hrvatsku. On očekuje potporu svih političkih opcija, od HDZ-a do SDP-a, jer “ne vidi nijedan razlog zbog kojega bi takvu inicijativu itko odbio”.

Lesar pak drži da ni Milanović niti Karamarko nemaju moralno pravo potpisati tu inicijativu jer su takvu priliku odbili dok su bili na vlasti, a laburisti upućivali amandmane i prijedloge o referendumu kakvi se sada traže ovom inicijativom.

Što se tiče ustavnog ograničenja tema na koje se referendumska pitanja smiju odnositi, Tireli se slaže da takva ograničenja moraju postojati.

“Svugdje u svijetu postoje određena pitanja o kojima se na referendumu ne raspravlja, od prava manjina do proračuna. No, to treba jasno i transparentno urediti, na dobrobit građana, a ne interesnih skupina”, kazala je Tireli.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/laburisti-podrzali-referendum-o-referendumu-/823359.aspx

| Broj posjeta: 389 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti podržali referendum o referendumu"

Imate li komentar?