Laburisti i Sindikat metalaca protiv nepravdi Zakona o radu

– U Hrvatskoj se svi novi ugovori o radu sklapaju na određeno vrijeme te je tako 80 posto novih ugovora već sklopljeno na određeni rok, ili još gore, s klauzulom “do završetka posla”. One koji još rade na “neodređeno” sve češće – uz otpremninu – zamjenjuju novi radnici na “određeno vrijeme” bez prava na kreditne i druge bankovne mogućnosti – potpuno je jasno da iznimku u Zakonu u radu poslodavci sve češće zamjenjuju pravilom, i to najčešće na štetu mladih radnika, kazao je na večerašnjoj konferenciji za medije predsjednik novogradiških Laburista Vlatko Greiner, podsjećajući na peticiju koju su pokrenuli u suradnji sa Sindikatom metalaca Hrvatske.

– Osim onima koji još uvijek rade, loše je krenulo i radnicima pred mirovinu, posebno ženama koje su zbog nove dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju (o ukidanju naknada za vrijeme nezaposlenosti zbog prijevremenog umirovljenja) – uz istodobno produženje uvjeta na 55 godina i 6 mjeseci – ostale bez ikakvih prihoda, i to 1120 žena samo u prvoj godini primjene. I u ovom smo slučaju zatražili izmjenu postojećih zakona u korist radnika. O tome smo govorili i u vrijeme predizborne kampanje a podrška biračkog tijela vidljiva je i kroz 6 saborskih mandata i statusu 3. najjače stranke u Hrvatskoj iako smo osnovani samo mjesec dana uoči izbora, kazao je Greiner.

Komentirajući predstojeći referendum o ulasku u EU Greiner je podsjetio na zahtjev Laburista za odgodu referenduma na barem mjesec dana, odnosno, za termin u veljači, kako bi javnost bila potpunije informirana o prednostima i opasnostima koje EU integracija donosi za građane. – Zbog tvrdog stava Vlade, ali i HDZ-a, održat ćemo sastanak predsjedništva stranke 17. siječnja te donijeti političku odluku i o njoj obavijestiti javnost, kazao je Greiner.

Na kraju pressice Greiner je pozvao sve članove i simpatizere laburista na druženje na Strmcu, u subotu 14. siječnja.

Izvor: http://www.novogradiscani.com/?p=1029

| Broj posjeta: 745 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti i Sindikat metalaca protiv nepravdi Zakona o radu"

Imate li komentar?