Korporativno rezanje radničkih prava (video)

– To je bio uistinu jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava

Laburistica Nansi Tireli namjerno je srušila kvorum na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je trebao raspraviti prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

Naime, Tireli je došla na sjednicu na kojoj se uz nju pojavila HNS-ova zastupnica Štefanija Damjanović te pet zastupnika iz redova vladajućih, ali kada je vidjela da je upravo ona osoba koja čini kvorum, napustila je sjednicu kako bi pokazala što misli o spomenutom prijedlogu zakona. Potpredsjednik Odbora, BUZ-ov Milivoj Špika koji je sazvao sjednicu budući da Odbor još nema predsjednika koji će očito biti iz redova bivših ministara koji se tek od sutra vraćaju u saborske klupe, rekao je da se samo troje članova Odbora opravdalo da neće moći doći. – To je i više nego neozbiljno, kolegice i kolege su mogli na vrijeme javiti, da ne dolazimo uzalud. Ovako se osjećam namagarčeno – prigovorio je Špika te rekao da će, ako za to bude tehničkih uvjeta, pokušati za sutra ujutro sazvati sjednicu s istom temom kako bi matični odbor ipak raspravio prijedlog zakona prije nego o njemu raspravlja i Sabor.

“Jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava”

Nansi Tireli priznaje da je namjerno srušila kvorum. – To je bio uistinu jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava. Ovo je čisti primjer korporativnog upravljanja državom, ono na što smo upozoravali već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Nije čudno da prvi zakon Vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava jer u programu ove Vlade nažalost nemamo ni jedne rečenice kojom ta radnička prava štitimo. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu ili bilo kakvu mogućnost gdje će Vladi dati do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja. Ja se iskreno nadam da sam ovakvim činom Vladi dala nekoliko dana vremena da razmisli i konačno socijalne partnere pozove na dijalog i s njima se dogovori što i kako s ovim zakonom dalje – pojašnjava Tireli svoju odluku. Kaže da oporba nije dogovorila bojkot kvoruma, već je ona sama donijela odluku da to napravi napuštanjem dvorane prije početka sjednice. – Ja sam se uredno odazvala na poziv, što je moja obaveza, da kao članica radnog tijela prisustvujem svim sjednicama, ja sam to i napravila, činjenica jest da kvorum moraju osigurati vladajući, u ovom slučaju HDZ i Most, što oni nisu učinili, i ja mislim da sam iskoristila to svoje poslovničko pravo da upozorim na ono što Vlada u ovom trenutku radi i način na koji se radi koji nije dobar – tvrdi Tireli.

Činjenicu da se na sjednici ipak nisu pojavili svi iz redova vladajućih, pa bi time i njoj iz ruku izbili adut razbijanja kvoruma, Tireli vidi kao jasan pokazatelj da vladajući misle da im sve može proći kad imaju većinu. – No s time otvaraju neka druga moralna načela o kojima ćemo sigurno i vi i mi još imati prilike govoriti – dodaje ona. Ako zakon sutra bude u raspravi i bez mišljenja matičnog odbora, ona će vladajuće, kaže, upozoriti što misli o tome. – Mislim da je u tom trenutku na predsjedniku Sabora da tu odgovornost preuzme na sebe, a onda ćemo biti svjedoci toga kako Vlada funkcionira više sutra nego što smo to danas – zaključuje Tireli.

Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/tireli-namjerno-srusila-kvorum-spika-osjecam-se-namagarceno-1056886

| Broj posjeta: 202 |

Želite li komentirati? Objava: "Korporativno rezanje radničkih prava (video)"

Imate li komentar?