IZMJENE Ustava su od velikog značaja za građane Hrvatske i o promjenama mogu odlučivati samo oni

“IZMJENE Ustava su od velikog značaja za građane Hrvatske i o promjenama mogu odlučivati samo oni”, naglasio je Dragutin Lesar, zastupnik i prvi čovjek novoutemeljene stranke Hrvatski laburisti – Stranka rada tijekom saborske rasprave o prijedlogu ustavnih promjena koje je predložio saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Naime, Lesar je danas podnio i amandman kojim se traži raspisivanje referenduma oko ustavnih promjena. Osim samog značaja promjena ustavnih odredbi, Lesar naglašava kako je referendum pravi izbor, posebice kada je sasvim očito da se oporba i vlast ne mogu dogovoriti.

Utrpavanje pod hitno

Oporba i vladajuća koalicija ne mogu se složiti oko cjelovitog prijedloga ustavnih promjena. Upravo zbog toga Vlada se odlučila za suženi prijedlog koji je sinoć poslan u zastupničke klupe, što je oporba nazvala “diktatom”.

Zastupnici HDZ-a u raspravi ističu nužnost i brzinu ustavnih promjena zbog skorog završetka pregovora s Europskom unijom. Oporbeni zastupnici smatraju kako su ustavne promjene prebitne da bi ih se “strpalo pod hitno” te naglašavaju kako je do sada bilo i previše vremena za usuglašavanje i početak procesa za ustavne promjene. Isto tako, danas su čelnici SDP-a pozvali zastupnike HDZ-a da se vrate za pregovarački stol.

Kuhar Šeks

“Ako je već toliko hitno da donesemo ustavne promjene, zašto onda u Sabor na barem 15 minuta nije došla premijerka Jadranka Kosor te navela zastupnicima sve političke razloge zašto se toliko inzistira da se odmah ide u promjene Ustava”, rekao je za saborskom govornicom Zoran Milanović, čelnik SDP-a, koji i dalje ističe kako glasanje dijaspore mora biti ustavna materija. Replicirali su mu HDZ-ovci koji tvrde da dijaspora i glasanje mogu ići u zakon, ali ne i u Ustav.

Isto tako, Milanović kaže kako je uz europski paket Šeks dodao još ponešto u ustavne promjene, a čelnik SDP-a ponovno je pokušao biti duhovit.

“To je nečiji meni koji je kuhan po nečijem ukusu i okusu. Po nečijim apetitima, po nečijoj želji. To nije rezultat konsenzusa i dogovora”, rekao je Milanović očigledno ciljajući na kuhara Vladimira Šeksa.

Kuhinje su u modi

Glavni strateg ustavnih promjena Vladimir Šeks, koji danas umjesto Vlade brani ustavne promjene, uzvratio je Milanoviću riječima kako je oporba protiv ustavnih promjena jer im nije prihvaćeno 100 posto zahtjeva nego samo neki. Šeks tvrdi da su prihvatili 100 posto zahtjeva, onda bi valjda, po Milanovićevu shvaćanju, to bio kompromis.

“Kuhinje su u modi. Ovo što ste sada rekli, to je za mene veliki kompliment jer ja pratim emisiju na HTV-u gospođe Ane Ugarković. Tako da vidim da i vi, kolega Milanoviću, to isto pratite”, replicirao mu je Šeks.

Na kuhinju Vladimira Šeksa nadovezala se i Vesna Pusić iz HNS-a.

“Nešto Vlada, nešto HDZ, nešto oporba, nešto nevladine udruge – iz čega je kolega Šeks napravio ovu špajz-kartu”, rekla je Pusić govereći o Šeksovu meniju.

Valja napomenuti da je Šeksove izmjene Ustava prihvatio klub zastupnika nacionalnih manjina, a kako je tijekom rasprave naglasio Furio Radin, on pozdravlja vraćanje nacionalnih manjina u Ustav, dok za glasanje dijaspore kaže kako je to “izborni inženjering koji ne bi trebao biti ustavna materija”.

Kunst: Neki zastupnici od jelovnika imaju probavne smetnje

“Neki zastupnici oporbe danas su raspravljali žučnije nego Slovenci kad su u svom parlamentu govorili o Savudrijskoj vali i blokadi hrvatskih pregovora s EU-om”, rekao je u HDZ-ov zastupnik Boris Kunst koji se i sam uključio u “saborsku kuharicu”.

“Nema smisla da se spominju nekakvi jelovnici i špajz-karte, osim ako pojedini zastupnici zbog njih nemaju probavne smetnje”, rekao je Kunst i zapitao se kako je moguće da nekome nije jasno da će daljnje odgađanje promjena Ustava značiti zaustavljanje procesa pregovora. “Ako ne promijenimo Ustav, neće se moći donijeti određeni zakoni iz paketa EU-a i pregovore neće biti moguće završiti do kraja godine”, kaže Kust.

Šeks: Vlada je za politiku otvorenih vrata

“Vlada nastoji održati politiku otvorenih vrata”, rekao je tijekom rasprave Vladimir Šeks koji inzistira na HDZ-ovoj formulaciji da će za pregovore o pravu glasa za hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj biti još vremena. “To je jedina točka oko koje se nismo usuglasili, 90 posto svih promjena već je dogovoreno”, tvrdi Šeks.

Šeks je ranije izjavio kako se oporba neće usuditi u Saboru rušiti ustavne promjene koje bi usporile put u Europsku uniju, odnosno da blefiraju. “Oporba će opet biti barem konstruktivno suzdržana”, nedavno je najavio Šeks. Potpredsjednik Sabora jučer je također optužio Vesnu Pusić da pokušava opstruirati pregovore jer “ne želi da HDZ uvede Hrvate u EU”.

Šljive i kruške

“I dalje se protivim bilo kakvoj mogućnosti da se glasa pod svakom kruškom ili šljivom u susjednoj BiH”, rekao je u žaru saborske rasprave zastupnik IDS-a Damir Kajin, na što mu je replicirao Ivan Bagarić iz HDZ-a dodajući kako je “brat Kajin” pod utjecajem “proizvoda krušaka i šljiva”.

“Ako već niste pod utjecajem, onda ste se dužni ispričati jer dezinformirate građane”, zaključio je Bagarić.

“Pa dobro dosta je ovog prebacivanja na oporbu. To slušamo cijelo vrijeme. Tko je odgovoran za gospodarsku situaciju? Opozicija. Tko je odgovoran za brodogradnju? Opozicija. A za poljoprivredu? Opet opozicija. A to što je ova vladajuća pozicija konja od 20 godina jahala 16 godina pa joj je lipsao i ne može se ispraviti, za to vam je valjda isto odgovorna opozicija”, naglasio je Kajin, što je opet pokrenulo živopisnu raspravu u Saboru.

Što je u ustavnim promjenama?

Prema aktualnom prijedlogu, izmjenama Ustava odredilo bi se da na referendum o ulasku u EU mora pristupiti većina od ukupnog broja birača. Za pristupanje mora glasati većina izašlih na referendum. Promjenama se predviđa i mogućnost izručivanja hrvatskih državljana pravosudnim tijelima članica EU-a na temelju europskog uhidbenog naloga. Uvodi se mogućnost izručivanja hrvatskih državljana i tijelima zemalja koje nisu članice EU-a, a na temelju međudržavnih ugovora. Uvodi se i nezastara za pretvorbeni kriminal.

Izvor: Index

| Broj posjeta: 1.007 |

Želite li komentirati? Objava: "IZMJENE Ustava su od velikog značaja za građane Hrvatske i o promjenama mogu odlučivati samo oni"

Imate li komentar?