Vuljanić u Strasbourgu: Rekli su mi da je društvo blagostanja prošlost, a ja to ne želim prihvatiti

Započela je prva plenarna sjednica ove godine a teme koje su se našle jučer i danas na rasporedu, posebno su važne laburističkom europarlamentarcu Nikoli Vuljaniću koji je do sada govorio o položaju radnika, zdravlju kao temeljnom ljudskom pravu i potrošačima.

Nekoliko je tema bilo posvećeno radnicima, na koje je Vuljanić imao komentar.

O učinkovitoj inspekciji rada rekao je da je sramotno da se u jednoj državi trgovački centri zatvaraju u 19 sati dok u Hrvatskoj radnici rade do ponoći a i nedjeljom. Kritizirao je inspektore koji u ovom slučaju ne rade svoj posao, tako da se ne može govoriti o učinkovitoj inspekciji rada u EU.

Europski parlament raspravljao je i o financijskom sudjelovanju zaposlenika u prihodima društva na što je Vuljanić rekao:” Radnici bi trebali sudjelovati u prihodima društva, ali onda valjda i u odgovornosti za to trgovačko društvo i za svoje radno mjesto. Bojim se da u vrijeme okrutnog kapitalizma, kojeg iz nekog razloga zovemo neoliberalnim, ovakve ideje teško mogu dobiti potporu vlasnika kapitala. Bliže im je iskorištavati radnika do krajnjih granica i tretirati ga kao trošak. Tako je jeftinije, profit je veći, a i može se.”

Ideju socijalne zaštite za sve, uključujući samozaposlene radnike, Vuljanić je pozdravio, ali i uputio kritiku Europskom parlamentu zbog pasivnosti prema građanima koji kopaju po kontejnerima dok centri moći, poput Parlamenta, Komisije i ostalih ne poduzimaju ništa.

“Mladi su bez posla, stari siromašni, beskućnici i prosjaci vide se i na ulicama Strasbourga. Kad god sam tu temu spomenuo izvan ovog Parlamenta, rekli su mi da je društvo blagostanja prošlost, a ja to ne želim prihvatiti. Imamo države koje štite one koji imaju, znaju i mogu, a trebale bi štititi one koji se ne mogu štititi sami. Ovaj je parlament poput zlatne tvrđave u koju je vrlo teško ući, a iz koje se još teže vidi kako se izvan tvrđave živi. Stvarno, dužni smo uraditi sve da se socijalno i životno zaštite oni koji se ne mogu sami zaštititi, slabi, siromašni, neobrazovani, premladi i prestari da se znaju snaći u životu. Samo tako ćemo opravdati boravak u tvrđavi.” – rekao je Vuljanić.

Vuljanić je komentirao i pohlepu velikih kompanija koje dovode u zabludu potrošače jer prodaju proizvode istog proizvođača, ali bitno nekvalitetnije.

“Tu praksu treba prekinuti jer ona ne služi ničemu nego bogaćnju bogatih i uništavanju ono malo autohtone proizvodnje koja je još preživjela. “- rekao je Vuljanić.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/118-vuljanic-u-strasbourgu-o-radnickim-pravima-zdravlju-kao-ljudskom-pravu-i-potrosacima.html

Kvaliteta proizvoda mora biti jednaka u svim državama članicama EU

Program za potrošače bio je jedna od tema na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 14. siječnja 2013. godine. Potrebno je uskladiti kvalitetu proizvoda u cijeloj Europskoj uniji kako se ne bi događalo da slabije razvijene države koriste proizode istog proizvođača a niže kvalitete, između ostaloga, rekao je u svom izlaganju na ovu temu zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić.

“Potrošači se u potrošačkom društvu mogu definirati kao najveća skupina ljudi u velikim zabludama. Od toga da jedu zdravu hranu do toga da kupuju proizvode proizvedene na ekološki prihvatljiv način i u humanim uvjetima proizvodnje.

Jedna od najčešćih zabluda u Europi jest da pod istim imenom kupujemo uvijek isti proizvod. To jednostavno nije tako. Kvalitetni proizvodi na tržištima razvijenih zapadnih zemalja, uprkos visokim standardima koje propisuje Europska unija, na tržištima novih članica, a posebno na onima zemalja koje još nisu članice EU, prodaju se pod istim nazivom, no kvaliteta nije ista. To vrijedi od hrane i cigareta do odjeće i industrijskih proizvoda.” – rekao je Vuljanić te dodao da tu praksu treba prekinuti jer ona ne služi ničemu nego bogaćenju bogatih i uništavanju ono malo autohtone proizvodnje koja je još preživjela.

“Zato smatram da svota ovdje predložena nije ni izdaleka dostatna za provođenje ovog programa.” – zaključio je zastupnik Nikola Vuljanić svoje izlaganje o programu za potrošače kojim je predviđeno 197 milijuna eura za razdoblje od sljedećih 6 godina dok će s druge strane 20 milijuna eura biti potrošeno na administraciju kako bi se ovaj program proveo.

| Broj posjeta: 647 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić u Strasbourgu: Rekli su mi da je društvo blagostanja prošlost, a ja to ne želim prihvatiti"

Imate li komentar?