Vuljanić: Na referendumu ću zaokružiti "ne"

ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) – Europarlamentarac Nikola Vuljanić uputio je pitanje Europskoj komisiji o ustavnosti referenduma u Hrvatskoj koji se odnosi na prava seksualnih manjina, ocjenivši kako je referendum nedemokratski, a njime se žele zamagliti pravi problemi u državi.

U priopćenju koje je poslano iz njegovog zagrebačkog ureda Vuljanić ocjenjuje da je referendum na kojem će se odlučivati hoće li u Ustav biti unesena odredba da je brak isključivo zajednica muškarca i žene nedemokratski jer demokracija ne podrazumijeva da većina odlučuje o pravima bilo koje manjine.

Svjestan sam, ističe Vuljanić, da EU nije zauzela jedinstven stav o pravima LGBT skupina, ali Europska komisija mora imati mišljenje o tom pitanju. Na referendum će, najavljuje, izaći te zaokružiti “ne”.

Ako većina građana zaokruži odgovor “da” Vuljanić ističe kako bi u tom slučaju odredba trebala odmah biti dio Ustava jer je mišljenje građana obvezujuće. Građani su nositelj suvereniteta, a sadašnji Ustav ne predviđa popis tema o kojima se referendumski ne može odlučivati jer govore o temeljnim ljudskim pravima.

Bilo bi logičnije da se prije prikupljanja potpisa uputi pitanje Ustavnom sudu o ustavnosti pitanja jer se tako, smatra Vuljanić, dovodimo u situaciju da građani prikupljaju potpise, a na kraju Ustavni sud može reći da pitanje nije ustavno.

Referendum o braku odgovara i vladajućima i desnoj oporbi, tvrdi Vuljanić, jer se njima zamagljuju stvarni gospodarski problemi. Dok se pale strasti po pitanjima istospolnih brakova i ćirilice prodaju se banke, ceste i sva preostala državna imovina, a HDZ na takvim ideološkim temama jača svoje biračko tijelo i trenira ideološke mišiće, poručuje Vuljanić.

(Hina)

| Broj posjeta: 1.012 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić: Na referendumu ću zaokružiti "ne""

Imate li komentar?