Vuljanić: Gadljivo je ponašanje naših europarlamentaraca

Nikola Vuljanić, hrvatski europarlamentarac iz redova Laburista, potvrdio je da će izaći na referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative ‘U ime obitelji’ i glasati protiv unošenja definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene u Ustav

Komentirajući u srijedu posljednja tumačenja oko referenduma, Vuljanić je napomenuo da je Ustav vrlo jasan i da je suveren u Hrvatskoj narod, ne predsjednik niti premijer.

‘Ako referendum po postojećim pravilima bude takav da se prihvati pitanje, onda to treba ući u Ustav i Sabor o tome ne treba dalje raspravljati’, rekao je europarlamentarac Vuljanić, odgovarajući na pitanje tijekom konferencije za novinare u svom zagrebačkom uredu.

Podsjetio je da je ranija promjena Ustava s ciljem prolaska referenduma o članstvu Hrvatske u EU napravljena konsenzusom između SDP-a i HDZ-a, dok su Laburisti bili protiv toga.

‘Sada im se vratilo u čelo’, rekao je Vuljanić, napominjući da sama procedura sada ne može biti neustavna, ali to može biti samo pitanje koje ugrožava prava određene skupine građana.

On ne vjeruje da će Laburisti pokrenuti zahtjev za ocjenom ustavnosti, ali očekuje da će to učiniti saborska većina.

‘Zadivljujuće je da to već nisu tražili. Ne znam zašto nisu kada stalno pričaju da pitanja ljudskih prava i prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definiciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine’, rekao je Vuljanić.

Vuljanić je, inače, sazvao konferenciju kako bi izvijestio hrvatsku javnost o svojim aktivnostima na dužnosti izvjestitelja Europskog parlamenta o napretku Albanije, koja bi status kandidata za članstvo u EU teoretski mogla dobiti sredinom prosinca, kada će o tome odlučivati Vijeće EU-a.

‘Iskreno se nadam da će Vijeće prihvatiti argumente Europske komisije i Europskog parlamenta da je Albanija napravila ogroman korak od bunkera na plaži Envera Hoxhe do siromašne, ali normalne i civilizirane europske zemlje u kojoj stvari više-manje funkcioniraju’, rekao je Vuljanić, koji ipak nije siguran da će se u Vijeću postići potreban konsenzus za odobravanje statusa zemlje kandidata Albaniji.

Tu državu nedavno je posjetio dvaput i upozorio tamošnju političku elitu da ne ponavlja hrvatske greške iz 90-ih godina, poput izostanka europskog političkog diskursa koji podrazumijeva kulturu dijaloga različitih političkih opcija i spremnost na konkretnu akciju u borbi protiv korupcije.

Gdje je nestao čovjek?

Vuljanić je izrazio razočarenje licemjernim ponašanjem europarlamentaraca, uključujući i one iz Hrvatske, jer glasaju protivno svojim izdeklariranim uvjerenjima. U to se uvjerio i prilikom glasanja o rebalansu proračuna, kada su svi zastupnici iz velikih političkih grupacija održali strastvene govore o potrebi suzbijanja nezaposlenosti među mladima, da bi potom odreda glasali protiv amandmana kojim se uz pomoć subvencija trebalo povećati zapošljavanje mladih.

‘Pomalo je gadljivo kad slušate zapaljive govore, a onda vidite da su glasali protiv tog amandmana. Zamjeram to kolegama u Europskom parlamentu, a posebno našim zastupnicima. Bez obzira što partijski organi kažu da treba poštovati disciplinu, čovjek bi trebao smoći snage da se tome odupre’, rekao je Vuljanić, dodajući da je nekoliko puta glasao suprotno savjetima svoje grupacije Ujedinjena europska ljevica – Zelena nordijska ljevica (GUE/NGL), ali mu nitko zbog toga nije niti prigovorio.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/295691/Vuljanic-Zadivljujuca-ignorancija-oko-referenduma.html

| Broj posjeta: 825 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić: Gadljivo je ponašanje naših europarlamentaraca"

Imate li komentar?