Pitanje Europskoj komisiji za ledenu kišu u Gorskom kotaru

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić, postavio je 3. ožujka 2014. godine, pitanje Europskoj komisiji vezano za katastrofu koju je ledena kiša nedavno izazvala u Gorskom kotaru.

Ove zime Gorski kotar je zahvatila pojava ledene kiše koja je izazvala katastrofalne štete na šumama ovog inače najšumovitijeg dijela Republike Hrvatske čije se gospodarstvo zasniva na drvnoj industriji.

Porušena, polomljena i izvaljena stabla, čija se drvna masa procjenjuje u stotinama tisuća metara kubnih, predstavljaju najveću štetu koju će Gorski kotar teško i skupocjeno sanirati desetljećima.

Pored kratkoročnog problema sanacije posljedica, postoji i dugoročni problem, koji se prvenstveno odnosi na obnovu tih šuma, očuvanja staništa i spašavanje šume i šumskog tla.

Izvještaji s terena govore o ekološkoj katastrofi, koja još nije zabilježena u povijesti Gorskoga kotara; naime postoji velika opasnost od gradacije štetnika i bolesti, erozije tla, nastanka bujica, klizišta i zakorovljavanja tla, čime se gube temeljne značajke biljnih, odnosno šumskih zajednica Gorskoga kotara.

1. Budući da ekološka katastrofa u Gorskom kotaru ima ozbiljne i trajne posljedice na životne uvjete i ekonomsku stabilnost, smatra li Europska komisija da ova katastrofa ispunjava uvjete za Fond solidarnosti Europske unije pod regionalnom odrednicom Fonda kako bi se osiguralo da regija Gorskog kotara ne bude isključena iz Fonda jer ne doseže uvjet o nacionalnom pragu?

2. Predlaže li Komisija neke druge mjere za pružanje pomoći u slučaju ovakvih ekoloških katastrofa unutar postojećih instrumenata EU-a?

| Broj posjeta: 821 |

Želite li komentirati? Objava: "Pitanje Europskoj komisiji za ledenu kišu u Gorskom kotaru"

Imate li komentar?