Konzervatizam jača a Europa ne zna odgovoriti na krizu

Europska alternativa je organizacija koja je u dokumentu pod nazivom Građanski manifest pokrenula nekoliko inicijativa za korijenitim promjenama u Europi. Okrugli stol na temu „Mi, građani Europe” održan je 3. prosinca 2013. godine u Europskom parlamentu. Jedan od sudionika bio je i zastupnik Nikola Vuljanić.

Europa se suočava s ekonomskom, demokratskom ali i krizom kad je u pitanju okoliš te nema konkretne odgovore na postojeće probleme. Ogromna sredstva su uložena u spašavanje financijskog sektora dok se s druge strane nisu stvorila radna mjesta.

Potrebna nam je globalna politika koja osigurava radna mjesta te plaće dovoljne za život. Ovo je najgori oblik kapitalizma koji teži što većem profitu i pritom gazi radnike. Rupe u pravnoj regulativi najbolje koriste kriminalne organizacije za maksimiziranje svojih nezakonitih radnji.

Kriza je na samom vrhuncu u Europi i građani su ogorčeni jer ne mogu sudjelovati u donošenju odluka. Nužno je uključiti civilni sektor u proces odlučivanja, ali i osigurati slobodne medije koji poštuju načelo pluralizma. EU mora biti odgovorna za zaštitu ljudskih prava u svim svojim državama članicama, pa čak i izvan granica.

O ovim temama govorili su zastupnici u Europskom parlamentu Gerald Hafner, Andrew Duff, Rui Tavares, Sergio Gaetano Cofferati, ali i aktivisti organizacije kao i stručnjaci za politiku EU.

„Govorimo o demokraciji, solidarnosti i jednakosti, a u biti sve ovo nedostaje nam danas. Koristim ovu priliku kako bih spomenuo referendum u Hrvatskoj kojim je onemogućeno pravo na brak LGBT osobama. To je jasan signal da konzervatizam napreduje i postaje sve pristuniji. Kao razvijeno civilno društvo vjerovali smo da postoje prava o kojima se ne raspravlja na referendumima, ali očito smo bili u krivu.” – rekao je zastupnik Nikola Vuljanić te dodao da moraju jačati institucije EU, posebno Parlament.

„Koja je uopće razlika između Sabora i Vlade, kad će Sabor ionako sve potvrditi što predloži Vlada? Nacionalni ali i Europski parlament ne smiju biti glasačka mašinerija vlasti. Dok ne uredimo instutucije pravne države, ne možemo očekivati napredak” – rekao je Vuljanić te zaključio kako ovo o čemu raspravljamo nije alternativa već jedini put kojim moramo krenuti.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/88-konzervatizam-jaca-a-europa-ne-zna-odgovoriti-na-krizu.html

| Broj posjeta: 603 |

1 komentar u "Konzervatizam jača a Europa ne zna odgovoriti na krizu"

  1. Ovaj trend je očit i u Hrvatskoj. HDZ preko referenduma iskušava odnos snaga sa SDP-om i naciju vodi u opasni konzervatizam u kome se mrzi svatko tko nije kao oni.Uvlači se teza da su samo HDZ-ovci Hrvati i katolici a svatko tko nije sa njima ne treba ni živjeti u Hrvatskoj po R.Tomašić. Pogodno tlo im daje nesposobnost i neodlučnost Vlade da brzo raskrsti sa korupcijom u prethodnoj Vladi i u sv ojim redovima. Što se tiče medija eto slušam Nova tv i Mislava Bagu: Šta građani misle tko može zemlju izvesti iz krize HDZ ili SDP. Mi drugi po njima ne postojimo. To je sustavno omalovažavanje Hrvatskih laburista i programiranje glasača da postoji samo lijevo i desno, crveno i crno …

Imate li komentar?