Je li pravo na obrazovanje ljudsko pravo ili je roba koja se prodaje? (video)

Program Erasmus bio je jedna od prvih tema na plenarnoj sjednici u Strasbourgu koja je započela 18. studenoga. Govoreći o Erasmusu, zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić spomenuo je i samu bit onoga što bi obrazovanje danas trebalo biti a to je svakako ljudsko pravo dostupno svima a ne samo najbogatijima.

“Nitko racionalan ne može biti protiv programa mobilnosti, posebno kad se radi o mladim ljudima. Trebamo se upoznati jedni s drugima kako bi što bolje napredovali. Temeljno je pitanje, što je zapravo obrazovanje? Da li je to roba ili ljudsko pravo?” – upitao je zastupnik Vuljanić.

“Ako se radi o robi onda je ovaj pristup dobar. Za robu treba podignuti kredit, treba se zadužiti i kupiti robu. No, ako se radi o ljudskom pravu, onda oni ne bi smjeli biti financirani kreditima nego stipendijama.” – zaključio je Vuljanić.

Postavljam pitanje i zašto uvijek od američkog modela uzimamo najgore, ima i dobrih stvari u tom modelu koje ne preuzimamo. No, što god se odlučili, moramo se potruditi da se uklone i preostale barijere.

Još uvijek su potrebne vize za neke zemlje i programi nisu usklađeni da bi se ECTS bodovi mogli bez problema prenositi.

Treba svakako reći i da obrazovanje svakim danom postaje sve skuplje i time je dostupno sve užem krugu ljudi koji si to mogu priuštiti, a u vremenu duboke gospodarske krize obrazovanje čak postaje i privilegija odabranih.

Obrazovanje je vezano i za stanje u gospodarstvu jer moramo obrazovati potreban i deficitaran kadar koji će se nakon završetka školovanja moći zaposliti. Dakle sustav obrazovanja mora biti u skladu s potrebama na tržištu rada.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/79-je-li-pravo-na-obrazovanje-ljudsko-pravo-ili-je-roba-koja-se-prodaje.html

| Broj posjeta: 835 |

Želite li komentirati? Objava: "Je li pravo na obrazovanje ljudsko pravo ili je roba koja se prodaje? (video)"

Imate li komentar?