Bez poštivanja prava zaposlenih u brodogradnji i turizmu nema gospodarskog napretka za Hrvatsku!

Kandidati Hrvatskih laburista Zadranima predstavili izborni program za Europski parlament

U petak 25. travnja kandidati Hrvatskih laburista za Europski parlament posjetili su Zadar, gdje su zajedno s lokalnim laburistima dan proveli u druženju i razgovoru s građanima i pozvali ih da glasaju za listu broj 10.

„Europska unija pati od demokratskog deficita. Ljudima institucije Europske unije nisu bliske, iako svaki drugi zakon donesen u Europskom parlamentu utječe na Hrvatsku. Izlaznost na izborima za Europski parlament niska je u svim državama članicama, a u Hrvatskoj je ispod svakog prosjeka, što se vidjelo na prošlogodišnjim europskim izborima.

To je zabrinjavajuće – Europsku uniju i njenu politiku treba približiti ljudima. Hrvatski laburisti podržavaju svaku inicijativu koja omogućava veću ulogu građana prilikom odlučivanja o bitnim pitanjima koja ih se tiču. Glas za Hrvatske laburiste na EU izborima je glas za sudioničku demokraciju. To je glas za više biranja, a manje imenovanja u europskim institucijama. Mi laburisti tražimo da glas građana nadjača volju političara!“ poručio je Zadranima nositelj liste Nikola Vuljanić, aktualni europarlamentarac laburista, koji je u proteklih godinu dana zapaženo djelovao u Europskom parlamentu i pokazao i da s jednim mandatom u Europskom parlamentu možete učinkovito raditi na mijenjanju europskih politika.

Nikola Vuljanić u Zadru

Kandidat za Europski parlament iz Primorsko-goranske županije Vedran Sabljak, inače zaposlen u brodogradnji, prilikom posjete Zadru naglasio je da upravo u brodogradnji leži ogromni neiskorišteni potencijal za hrvatsko gospodarstvo. „Udio hrvatskog proizvoda u brodu realno je 20-25%. Kad bi brodogradnja u Hrvatskoj bila proglašena strateškom granom industrije, u kom slučaju bi se oko nje mogla razviti i široka mreža malih i srednjih poduzetnika, udio hrvatskog proizvoda bi se povećao, čime bi hrvatska brodogradnja postala konkurentna dalekoistočnim brodogradilištima. Tada bi se pojavila potreba za dodatnim zapošljavanjem u brodogradnji, a ne kao u slučaju Lamjana, čijom su sudbinom posljednjih dana pogođeni mnogi građani. Vrijeme je da shvatimo da bez zadovoljnog radnika nema ni rasta proizvodnje. Hrvatska u okviru Europske unije mora odrediti svoje strateške gospodarske ciljeve i boriti se za hrvatskog radnika, bez toga neće biti ni gospodarskog uspjeha.“, rekao je Sabljak.

Nansi Tireli, aktualna saborska zastupnica, osvrnula se na položaj hrvatskih obrtnika i malih i srednjih poduzetnika. „Hrvatski obrtnici ulaskom u EU imaju priliku unaprijediti svoju djelatnost korištenjem fondova Europske unije. Pitajte ih da li im je Republika Hrvatska osigurala stručnu pomoć u pripremanju projekata? Postoji li u Republici Hrvatskoj institucija gdje bi obrtnici i mali i srednji poduzetnici mogli dobiti sve informacije na jednom mjestu i stručnu pomoć u apliciranju i provedbi EU projekata? Umjesto da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža pristupanje EU, mi naše poduzetnike šaljemo od šaltera do šaltera i istovremeno zbrajamo broj zatvorenih obrta.“, rekla je Tireli.

Osvrnula se i na aktivnost laburista u Saboru: „Svaki drugi oporbeni zakon u Saboru smo mi predložili, svako drugo zastupničko pitanje je naše. Jedan zastupnik laburista radi kao 24 ostala zastupnika. Pokazali smo tko je prava oporba, a tko ju samo glumi.“, rekla je Tireli.

Pogledajte infografiku o radu Hrvatskih laburista u Saboru https://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=2544

Kandidatima se u druženju s građanima pridružio i Sergej Dinić, kandidat iz Međimurske županije, koji je zaposlen kao turistički vodič. Naglasio je važnost promocije Hrvatske kao jedinstvene turističke destinacije, ali i zaštite prava radnika zaposlenih u turizmu, jer se jedino tako može ostvariti maksimalna kvaliteta turističke ponude koju naši gosti očekuju.

Predstavljanje kandidata i programa Hrvatskih laburista organizirale su županijska organizacija na čelu s povjerenikom Markom Vidučićem, i gradska organizacija s predsjednikom Goranom Vardom. Lokalni laburisti pridružili su se kandidatima u druženju s građana, i istakli da su ponosni što laburisti i na lokalnoj razini zagovaraju i provode ista načela koja zagovaraju i u EU – poštenje, odgovornost, znanje i zalaganje za prava svih radnika i onih koji žive od svog rada.

Laburisti u Zadru

| Broj posjeta: 444 |

Želite li komentirati? Objava: "Bez poštivanja prava zaposlenih u brodogradnji i turizmu nema gospodarskog napretka za Hrvatsku!"

Imate li komentar?