Lesar: Ako je J. Kosor znala, mjesto joj je uz Polančeca ako pak nije znala, treba dati ostavku jer je opasna za Hrvatsku!

Dragutin Lesar predstavio je u Pazinu Hrvatske laburiste – Stranku rada, na pressici koja je označila prvo javno pojavljivanje laburista u Istri. Lesar je pojasnio razlike između laburista i ostalih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni. Jedna od najznačajnijih je tzv. neposredna demokracija. Naime, laburisti se zalažu da o bitnim pitanjima za funkcioniranje te budućnost Hrvatske građani odlučuju na referendumu. Laburisti su jedina stranka, rekao je Lesar, koji javnosti ne mažu oči tvrdnjom da zastupaju sve građane Hrvatske. Laburisti su zastupnici onih koji žive od svojega rada.

Predsjednik Hrvatskih laburista ustvrdio je da su mjere gospodarskog oporavka Vlade glasno izrečeni: „Zbogom socijalnoj državi!“. Tim se mjerama J. Kosor zabetonirao neoliberalni kapitalizam u Hrvatskoj po mjeri i ukusu kapitalista koji, evidentno je, vladaju Hrvatskom.

Mini poreznom reformom Vlada će uzeti najmanje milijardu kuna lokalnoj samoupravi, koja pak će morati – da bi funkcionirala – nadoknaditi manjak novca u blagajni većim cijenama komunalija, vrtića i jaslica.

Zar nije u najmanju ruku čudno što niti jedna mjera Vlade ne predviđa smanjenje sive ekonomije? Zar nije zapanjujuće da Vlada ne želi uzeti porez na kapitalnu dobit i imovinu? Vlada, dakle, štiti najbogatije a uzima onima koji imaju najmanje – rekao je Lesar.

Od studenog prošle do veljače ove godine prosječna neto plaća je pala za 228 kuna i može se očekivati da će ona u travnju biti ispod 5 tisuća kuna. A taj je podatak alarmantan jer će potrošnja još više pasti. A padom potrošnje gube se radna mjesta.

Hrvatski laburisti – Stranka rada traže da Vlada raspiše referendum na kojemu bi se građani Hrvatske izjasnili žele li ustavne promjene. A natezenaje na relaciji HDZ – SDP Lesar je nazvao umjetnom krizom. Zapravo, rekao je prvi laburist, trguje se s brojem mandata u 11. izbornoj jedinici i prelazak na fiksnu kvotu. Riječ je o najobičnijoj trgovini a ne suštinskim promjenema.

Ugovor između HEP-a i TLM-a o povlaštenoj cijeni struje za šibensku tvrtku aluminija je sklopljen u travnju 2007., znači u vrijeme kada je TLM bio u državnom vlasništvu. TLM je prodan konzorciju u studenom 2007. godine zajedno s tim ugovorom koji TLM-u jamči povlašten status. Jadranka Kosor je u vrijeme sklapanja ugovora između HEP-a i TLM-a te prodaje TLM-a konzorciju bila potpredsjednica Vlade i ako je znala što se prodaje i uz koje uvjete, onda joj je mjesto uz Polančeca. Ako pak današnja premijerka nije znala što država i pod kojim uvjetima prodaje, onda mora dati ostavklu jer odlučuje a ne zna. Zato je opasna za Hrvatsku – rekao je predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Lesar.

Novinarima je priopćio još jedan zanimljiv podatak: Hrvatski fond za privatizaciju nema od 2007. Nadzorni odbor. Nadzornom odboru koji je imenovan u travnju 2004. prestao je mandat raspuštanjem prošloga saziva Sabora. Zakon jasno kaže da NO kontrolira zakonitost rada Fonda te Saboru podnosi izvješće. Dopušta li država slučajno da Fond radi bez nadzora? Uostalom, Hrvatski fond za privatizaciju upravlja i portfeljom Mirovinkog fonda pa je i to upravljanje bez nadzora. Zna li J. Kosor za to? – pitao je Lesar, podsjećajući kako je naglo nestao interes za Daimler. Gdje je nestao Daimler, jedina javno priznata korupcijska afera?! To je, zna se, jedini slučaj u kojemu je tvrtka javno priznala davanje mita, ali je – očito – uspostavljen međustranački koncenzus o zataškavanju. Toliko o borbi protiv korupcije do posljednjega daha – rekao je Lesar u svojemu prvome nastupu u svojstvu predsjednika Laburista u Istri.

MASPOK

| Broj posjeta: 1.315 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Ako je J. Kosor znala, mjesto joj je uz Polančeca ako pak nije znala, treba dati ostavku jer je opasna za Hrvatsku!"

Imate li komentar?