SUNJA Izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća

Natječaj o prodaji nekretnine u vlasništvu Općine Sunja

Na sjednici Općinskog vijeća Sunje 11. prosinca 2013. godine većinom glasova poništen je natječaj o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine.

O čemu je riječ?

Predmet javnog natječaja od 29. listopada 2013. godine je čestica 1184/1 k.o. Sunja površine 20957 m2, a nalazi se u poduzetničkoj zoni. Na natječaj su se javile dvije tvrtke od kojih jedna s ponudom od 160.500,00 kn, a druga s ponudom od 237.177, 50 kn.

Povjerenstvo za otvaranje i ocjenu ponuda otvorilo je obje ponude 19.studenoga 2013. godine i utvrdilo da sadrže svu potrebnu dokumentaciju, te da je cijena viša od početne cijene. Povjerenstvo je utvrdilo koja je ponuda povoljnija i predložila Općinskom vijeću donošenje odluke o njenom prihvaćanju.

Općina Sunja je 26. studenoga 2013. zaprimila zahtjev za mirno rješenje spora, budući da je tvrtka koja je ponudila manju cijenu pokrenula tužbu protiv Općine Sunja, tvrdeći da su provedbom i uvjetima natječaja dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim ponuđačima. Zatražili su i da prisustvuju sjednici Vijeća općine Sunja kako bi mogli pojasniti svoj zahtjev.

Obrazložili su da su izvodili radove kako bi tu česticu doveli u stanje prikladno za gradnju, navozili kamen, betonirali podlogu, te izgradili halu površine oko 600 m3. Kako navode, radove su proveli uz suglasnost načelnika Općine Sunja, ali i da je radove izvodio bager koji je u vlasništvu općine Sunja. Ukupno je na čestici općine Sunja utrošen iznos od 950.000,00 kn.

Spremni su povući tužbu u slučaju da se natječaj poništi i predlažu da se objavi novi natječaj na kojem bi imali pravo prvokupa.

Laburisti općine Sunja sudjelovali su u raspravi i predložili da se natječaj poništi iz sljedećih razloga:

– cijena spomenute nekretnine je 7, 5 kn/m2 – cijena je preniska i zatražena je nova procjena (realno je očekivati da novi vlasnik kupuje nekretninu da bi je prodao po znatno višoj cijeni, a zašto to onda odmah ne bi učinila Općina Sunja)

– u slučaju da se natječaj ne poništi, tvrtka koja je dala veću ponudu ne može ući u posjed nego je prisiljena tužiti Općinu Sunja.

Osim sudskog procesa s Gradom Siskom (Zaostrog), tužbu protiv Općine Sunja podnosi i tvrtka s manjom ponudom kao i tvrtka s većom ponudom:

– zbog promjene uvjeta natječaja te nepoznanica kako je netko mogao ući u posjed Općine Sunja i sagraditi građevinski objekt – je li je ovo bespravna građevina, odnosno, ometanje posjeda u vlasništvu Općine?

– otvara se pitanje što radi komunalni redar i ostale institucije u općini Sunja te je li ovo imovina građana Općine Sunja ili pojedinaca

Koristi li tvrtka koja je izvodila radove na spomenutoj nekretnini u vlasništvu Općine Sunja uz suglasnost načelnika Općine Sunja to zemljište od 2004. godine bez jedne lipe naknade?

Prijedlog proračuna za 2014. godinu

Laburisti Općine Sunja nisu podržali Prijedlog proračuna Općine Sunja. Podržali su nas HSP, SDP i njihov koalicijski partner.

Laburisti se slažu da Prijedlog proračuna ima krov, ima zidove, ali, na žalost, ne i temelj. Naše su primjedbe i pitanja:

– udrugama u sportu, kulturi ili društvenog usmjerenja smanjena su financijska sredstva. Slažemo se da postoje i drugi izvori financiranja, ali također smatramo da zbog nečijeg nemara ili slabog gospodarenja ne smiju i ne mogu ispaštati upravo djeca.

– neke udruge koje prema Zakonu o udrugama ne postoje dobivaju financijsku potporu iz općinskog proračuna

– upitna su zadržavanja već postojećih radnih mjesta kao i isplata redovitih plaća

– otvaranje novih projekata uz moguće novo kreditno zaduživanje – tko će vraćati kredite?

– prekobrojno zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti

– što je s natječajima i pristupnim fondovima EU?

Socijalno vijeće

Socijalno vijeće sastoji se od sedam članova. Na HDZ-ov i SDSS-ov prijedlog sedam osoba, gospodin Vidović (HSP) je zapitao zašto u socijalnom vijeću nema nikog iz Caritasa, dok su Laburisti imenom i prezimenom predložili koje osobe treba mijenjati, a koje osobe imenovati u Socijalno vijeće.

Zatraženo je glasanje o oba prijedloga, ali nijedan, na žalost, nije dobio natpolovičnu većinu.

| Broj posjeta: 467 |

Želite li komentirati? Objava: "SUNJA Izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća"

Imate li komentar?