Kreće nova runda HDZ-ovih privatizacijskih mućki

Tomislav KončevskiKoga su zmije grizle, taj se i guštera boji, kaže stara narodna mudrost. Isti se alarm na uzbunu javlja kada HDZ-ova Vlada najavljuje privatizaciju čak 56 tvrtki u državnom vlasništvu. Imamo traumatično iskustvo kriminalne pretvorbe i privatizacije u režiji HDZ-a ’90-ih, čije posljedice i danas itekako osjećamo, i od kojih se ni danas, ni gospodarski ni društveno ni moralno nismo oporavili. O tome svjedoče tisuće pokradenih i propalih tvrtki i tvornica i stotine tisuće radnika koji su završili na cesti kao socijalni slučajevi. Posljedice tog zločina HDZ-a nad svojim narodom i državom osjećat će još mnoge generacije iza nas.

A sprema nam se, kako vidimo, novi masakr. Državni ured za upravljanje državnom imovinom otvorio je postupak javne nabave usluga savjetnika za početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske prije donošenja odluke o privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske s ciljem sklapanja ugovora s gospodarskim subjektom. Na popisu je 56 tvrtki, od toga je najviše trgovačkih društava od strateškog interesa, njih 28, od kojih je 16 predviđeno za analizu. Trgovačkih društava od posebnog interesa na popisu je 24, a 23 su uvrštena u analizu, dok su samo četiri trgovačka društva od posebnog interesa u kojem RH ima vlasništvo manje od 50 posto, i nijedno nije predviđeno za analizu.

Istina je, i Vlada i ministar gospodarstva demantirali su da će privatizirati poduzeća od strateškog značaja, i tvrde da je riječ samo o “analizi poslovanja društava u većinskom vlasništvu države i društava od posebnog državnog interesa, koja će biti temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu, pri čemu je cilj analize saznati u kakvom su stanju ta društva i po potrebi korigirati njihovu kategorizaciju”.

No, može li se vjerovati na riječ ili priopćenje Vladi koja ne provodi ništa od onoga što je obećala, a radi sve što nije, i to preko leđa osiromašenih građana, od zdravstvene do mirovinske reforme? Ili su svoje priopćenje ovjerili kod javnog bilježnika pa onda možemo biti mirni?

Zašto DUUDI unajmljuje i masno plaća savjetnike za analize? Nemaju li sva ta poduzeća svoja upravna i nadzorna tijela kojima je to posao?

Vlada najavljuje i da će DUUDI “imati značajnu ulogu i u prikupljanju 500 milijuna eura prihoda od aktivacije državne imovine prodajom stanova, zemljišta i vlasničkih udjela u tvrtkama” kako bi se smanjio javni dug. Zar oni misle da smo svi mi toliki hlebinci pa ćemo povjerovati da se 500 milijuna eura može skupiti prodajom zemlje I derutnih stanova?

Zašto je premijer Tihomir Orešković dao procijeniti tvrtke od strateškog interesa za Hrvatsk? Zašto je na analizi, recimo, Janaf d.d. koji je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 53,8 milijuna kuna, što je porast od 85 posto u odnosu na isto razdoblje lani? I brojna druga poduzeća koja uspješno posluju?

Za čiji interes radi ova Vlada? Kome namjerava rasprodati ovu državu kao svoju ćaćevinu po modelu iz Alana Forda – “Cijena? Prava sitnica!”?

Tko se ponadao da smo najgore prošli s onom – “tko je jamio, jamio je”, grdno se prevario. Nove sumnjive privatizacijske rabote domoljuba i mostića tek nas očekuju.

I zato ne pitajte kome zvono s novom HDZ-ovom privatizacijom zvoni. Nama zvoni.

Izvor: Tomislav Končevski

| Broj posjeta: 644 |

Želite li komentirati? Objava: "Kreće nova runda HDZ-ovih privatizacijskih mućki"

Imate li komentar?